Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Tahóvá tesz az internet

2007.03.02. 10:23
Az internetes kommunikációban az emberek sokszor agresszívebbek, neveletlenebbek, mint személyes kapcsolataikban. Erra a problémára már felfigyeltek a pszichológusok is.

Egy amerikai kutatás szerint több oka van annak, hogy az interneten az emberek kulturálatlanul kommunikálnak. Ide tartozik az internet által biztosított névtelenség, az a tény, hogy nem látjuk-halljuk a másik felet, vagy az idő, amely az email elküldése és annak elolvasása között eltelik. De lehet a túlzott öntudat is, amelynek kedvez a számítógép előtt eltöltött magányos órák nagy száma. Az email gátlástalanná tesz, mondják a szakemberek, de ez a hatás némely esetben lehet pozitív is, ha valaki túlzottan félénk és az internet ad számára bátorságot a kommunikáláshoz.

Nincs visszajelzés

Ma egy új tudományág, a szocio-neurológia tanulmányozza, hogy mi történik az agyban, amikor két személy közvetlenül beszélget egymással és akkor, amikor a dialógus virtuális síkon folyik. Ez utóbbi esetben nincsenek meg azok a jelzések, amelyek a direkt kapcsolatnál lehetővé teszik a mondanivaló méretezését a beszélgető partner és fizikai reakciói alapján. Az empátia-központ az agykéreg homloki részében van, és akinek ezen agykérge sérült, mindenféle kommunikációs bakit követ el. Az ép kéreg viszont felhasznál minden szociális jelzést a hanghordozásból a fintorig, amelyek a virtuális dialógusból értelemszerűen hiányoznak.

Egy agresszív, gyorsan elküldött email valószínűleg nem születne meg, ha küldője szemtől szemben állna a címzettel. Az ártatlan mondatok is tévesen értelmezhetők e fizikai jelzések nélkül. Egy kísérlet kimutatta, hogy például a diákok, akik kifogástalan és udvarias modorban beszélgetnek egymással, egészen más hangnemet ütöttek meg az emailban.