Vencel
13 °C
23 °C

Taku'u a weben kér segítséget

2001.08.16. 12:56
Mialatt a klíma érdekében rendezett csúcstalálkozókon a tárgyalódelegációk elmerülnek a protokolláris udvariasságokban, a világtengerek szintemelkedését Taku'u szigeteinek lakói már a bőrükön érzik. A víz által fenyegetett közösség most az interneten kér segítséget.
A helyzet kilátástalannak tűnik: a Taku'u szigetcsoport legmagasabb pontja egészen pontosan 4,2 méterrel fekszik a tengerszint felett - és a víz folyamatosan emelkedik. Az atoll hivatalosan Pápua Új-Guineához tartozik, és a 13 szigetnek mintegy 500 lakója van.

Az itt élők közül néhányan a weben keresztül szeretnék felhívni a figyelmet a helyzetükre. Az emelkedő tengerszint hatásai nyilvánvalóak. A sziget eróziója fenyegető gyorsasággal megy végbe - áll egy higgadt nyílt levélben, melyet a Taku'u weboldalon helyeztek el.

Mindenekelőtt az ivóvíz sóssá válása okoz gondot az itt élőknek. Sarimu Teurikanu, a helyi akciócsoport, a Na-Taku'u tagja azt írta egy Reutersnek írt emailben, hogy ha így folytatódik a felmelegedés, és tovább emelkedik a tenger szintje, elkerülhetetlen lesz a Taku'u-n élő emberek elköltöztetése. Tavaly már néhány szigetlakó kénytelen volt feladni part menti házát, és a sziget belseje felé húzódni.

Taku'u sziget lakói
A Greenpeace természetvédő szervezet adatai szerint a szigeteknél megfigyelhető erózió több faktorra is visszavezethető, nem csak a globális felmelegedésre. A klímaváltozás mindenesetre az egyik fő kiváltó ok.

A legnagyobb feladataink közé tartozik, hogy a világot ráébresszük a helyzetünkre, hogy valamiképpen segítséget kapjunk, írja a Na-Taku'u akciócsoport. Az is lényeges, hogy az idősebb szigetlakók ne essenek pánikba.

A világ tájékoztatásán kívül az internet Taku'u-n kisebb feladatokat is ellát. Például belső vitafórumokat működtetnek, illetve az egyes szigeteken a születéseket és a halálozásokat jelentik be online.