Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Indul az elektronikus tankönyvpályázat

2002.11.04. 13:00
Pályázatot ír ki az Educatio Kht. a digitális tananyagok fejlesztésének támogatására. A Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. (NTK) elektronikus szerkesztőségének munkatársa szerint a program költsége 100 milliós nagyságrendűre tehető. Információnk szerint a kht.-nél most azt vizsgálják, hogy közbeszerzési, vagy egyéb pályázatot írjanak ki.
A következő két évben az Educatio Kht. szakmai irányítása mellett olyan digitális tananyagot akarnak létrehozni, amely teljes körűen felöleli a közoktatási tananyagot. A létrehozandó adatbázis célja, hogy minden elemében leképezze mind a 10 műveltségi területet és segítse az online tanulás elterjedését.

Közbeszerzés, vagy egyéb pályázat?

Az Educatio Kht.-hez közeli körökben úgy vélekedtek, hogy a közbeszerzésnek és a más típusú pályázatnak is megvannak az előnyei. Az előbbi esetében az Educatio megvásárolná a digitális tananyag közlési jogát, amely ezután a Sulinet szerverére kerülne fel.

Ha azonban hagyományos pályázatot írnak ki, a közlés jogát a nyertesek kapnák. Így a tartalom az ő szerverükről lenne elérhető. Az utóbbi esetben megfontolandó, hogy mi történik, ha esetleg csődbe jut a majdani nyertes, és a tartalom többet nem lesz elérhető a szerveréről.

Százmilliós költség

Szalay Sándor, az NTK Rt. elektronikus szerkesztőségének munkatársa lapunknak azt mondta, hogy a digitális tananyag elsősorban az internetre készül, ám az sem kizárt, hogy CD-ROM-on is hozzáférhető lesz. A szakember hozzátette: mivel egyfajta tudásbázisként működik majd, az így megjelenő tartalmakat nem kell tankönyvvé minősíteni.

Szalay szerint a program költségvonzata 100 milliós nagyságrendű lesz. Azt azonban ma még nem tudni, hogy végül is mekkora összeg áll majd rendelkezésre. Egy munkaanyag 160 millió forinttal számol. A tanulmány szerint egy tananyag elkészítése tananyagonként a következő költségeket öleli fel: az interaktív forgatókönyv elkészítése (a publikációs joggal együtt) egymillió forintra tehető. A technikai megvalósítás 3 milliót emészt fel, míg az egyéb költségek szintén egymillióra rúgnak.

Egy másik verzió szerint az összköltség elérheti a 270 millió forintot is. Az elektronikus tananyag azonban mit sem ér, ha az iskolák nem tudják elérni. Ehhez kapcsolódóan a kht.-nál nyitott laboratóriumok létrehozását tervezik, ahol a pedagógusok technikusok segítségével valósíthatják meg elképzeléseiket. Egy-egy labor létrehozásának becsült költsége 30 millió forint lehet.

Az óravázlattól az online segédanyagokig

Az interneten vagy CD-ROM-on elérhető digitális tananyag igen sokféle lesz: a tartalom óravázlat éppúgy lehet, mint valamilyen tananyaghoz kapcsolódó szimuláció. A cél az lenne, hogy minden műveltségterületet és minden iskolai évfolyamot felölelő elektronikus tananyag-adatbázis jöjjön létre. Fontos szempont a fejlesztésnél az is, hogy a tanárok tovább szerkeszthessék a tananyagokat, saját óráikhoz igazítva azokat.

A tervek szerint a létrejövő tananyag az óravázlatból indulna ki. Ehhez kapcsolódhatnának olyan linkek, amelyek az adott tananyag mélyebb megismerését teszik lehetővé. Ugyancsak tartalmazhatna a témakörhöz tartozó érdekességeket, tudományos eredményeket, amelyek színesebbé teszik az anyag feldolgozását. Úgy tudjuk, hogy a tervek szerint az interneten már fellelhető egyéb oktatási segédanyagokat is e rendszer keretei közé integrálják majd.