Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Telefonszám-adatbázis a betárcsázós csalás ellen

2004.07.27. 16:08
Nyilvánosan elérhető adatbázist hoz létre a Nemzeti Hírközlési Hatóság azokból a telefonszámokból, melyeket a betárcsázós programok használnak. Az NHH szerint az adatbázis mellett az is megoldás lenne, ha a szolgáltatók ezeket a külföldi emelt díjas számokat nem engednék automatikusan hívni.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az internetszolgáltatókkal történő tárgyalások alapján létrehoz egy nyilvánosan elérhető adatbázist, mely azokat a telefonszámokat tartalmazza majd, amelyeket a betárcsázó programok csaló internetszolgáltatásra használtak, mondta Juhász Károly, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője keddi sajtótájékoztatóján.

A telefonszámok listája az NHH honlapján elérhető lesz, az adatbázist naponta frissítik a szolgáltatók és az előfizetők bejelentései alapján.

Felelősségre vonhatók

Az NHH szerint az adatbázis mellett megoldás lenne, ha a szolgáltatók ezeket a külföldi emelt díjas számokat nem engednék automatikusan hívni, hanem csak kezelőn keresztül lennének elérhetőek. "Ez jelentős előrelépést jelentene a betárcsázó programok ellen, mert a modemek automatikusan nem érnék el ezeket a számokat" - mondta a hírközlési fogyasztói jogok képviselője.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Magyarországon emeltdíjas internetszolgáltatást nyújtók törvényileg felelősségre vonhatók, a Magyarországon internetezők minden itthoni szolgáltatónál a 06-51-es körzetszámon keresztül érhetik el a világhálót.

Egységes fellépés

Az NHH nemzetközi együttműködést szorgalmaz az internetes betárcsázó programok ellen. Megoldás lenne, ha az Európai Unió egységesen lépne fel az internetezők védelmében, mondta a hírközlési fogyasztói jogok képviselője.

Juhász Károly azt tanácsolta: a felhasználók kérjék a szolgáltatótól a külföldi számok hívásának letiltását. Mint ismert, a betárcsázó programok a modemmel internetezőknek súlyos károkat okoznak. Internetezés közben, a felhasználók tudta nélkül letöltődő szoftverek emelt díjas vagy külföldi telefonszámokat hívnak fel internetkapcsolat létesítésére, esetenként 40-140 ezer forintos telefonszámlát generálva.