Illés
17 °C
28 °C

Telefonszám-adatbázis a betárcsázós csalás ellen

2004.07.27. 16:08
Nyilvánosan elérhető adatbázist hoz létre a Nemzeti Hírközlési Hatóság azokból a telefonszámokból, melyeket a betárcsázós programok használnak. Az NHH szerint az adatbázis mellett az is megoldás lenne, ha a szolgáltatók ezeket a külföldi emelt díjas számokat nem engednék automatikusan hívni.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az internetszolgáltatókkal történő tárgyalások alapján létrehoz egy nyilvánosan elérhető adatbázist, mely azokat a telefonszámokat tartalmazza majd, amelyeket a betárcsázó programok csaló internetszolgáltatásra használtak, mondta Juhász Károly, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője keddi sajtótájékoztatóján.

A telefonszámok listája az NHH honlapján elérhető lesz, az adatbázist naponta frissítik a szolgáltatók és az előfizetők bejelentései alapján.

Felelősségre vonhatók

Az NHH szerint az adatbázis mellett megoldás lenne, ha a szolgáltatók ezeket a külföldi emelt díjas számokat nem engednék automatikusan hívni, hanem csak kezelőn keresztül lennének elérhetőek. "Ez jelentős előrelépést jelentene a betárcsázó programok ellen, mert a modemek automatikusan nem érnék el ezeket a számokat" - mondta a hírközlési fogyasztói jogok képviselője.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Magyarországon emeltdíjas internetszolgáltatást nyújtók törvényileg felelősségre vonhatók, a Magyarországon internetezők minden itthoni szolgáltatónál a 06-51-es körzetszámon keresztül érhetik el a világhálót.

Egységes fellépés

Az NHH nemzetközi együttműködést szorgalmaz az internetes betárcsázó programok ellen. Megoldás lenne, ha az Európai Unió egységesen lépne fel az internetezők védelmében, mondta a hírközlési fogyasztói jogok képviselője.

Juhász Károly azt tanácsolta: a felhasználók kérjék a szolgáltatótól a külföldi számok hívásának letiltását. Mint ismert, a betárcsázó programok a modemmel internetezőknek súlyos károkat okoznak. Internetezés közben, a felhasználók tudta nélkül letöltődő szoftverek emelt díjas vagy külföldi telefonszámokat hívnak fel internetkapcsolat létesítésére, esetenként 40-140 ezer forintos telefonszámlát generálva.