Gusztáv
-4 °C
1 °C

Zsebből finanszírozott távmunkahelyek

2003.07.29. 12:33
A tavaly ősszel az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) által kiírt távmunka pályázat 321 nyertese közül eddig mindössze ketten jutottak pénzükhöz. A többiek az elszámolással bajlódnak, és kénytelenek finanszírozni a program napi működését. Az IHM illetékese szerint önhibáján kívül senkit nem érhet hátrány.
A két minisztérium által novemberben közösen kiírt, ezer távmunkahely létrehozását célzó egymilliárdos program átvállalta a munkahelyek létesítésének és fél éves működtetésének költségét. Ez távmunkahelyenként 500 ezer forintot jelent számítógép, program vásárlásához, internethasználathoz és 500 ezer forintot a bér, illetve a képzés finanszírozásához. A kiírás szerint ezt követően még másfél évig fenn kell tartani a munkahelyet. A pályázatban 604 pályázó közül választották ki a 321 nyertes munkaadót.

Tavaly decemberben Kovács Kálmán még arról beszélt, a pályázók "január végén, február elején nemcsak a számítógépeket, de a bér-, illetve képzési támogatást is megkaphatják az illetékes megyei, illetve fővárosi munkaügyi központoktól". A pályázók azonban hiába adták le elszámolásukat, mindkét tárca késik a támogatások folyósításával.

A támogatottak hiteleznek

"A pályázati összegekhez egyszer biztosan hozzájutunk, csak attól tartok, hogy ez nekünk már későn érkezik" - mondta lapunknak Milánkovics Kinga, a pályázaton nyertes Nyitott kert alapítvány titkára. Mint mondta, végére érnek a finanszírozni szánt fél évnek, a januárban felvett távmunkás minimálbére és annak járulékai pedig előre elvitték a pályázatban beígért összeget. A pályázati szabályok szerint júniusban meg kellett volna kapniuk az egymilliós támogatást, ám erre azóta is csak várnak.

Az alapítványnál már tagi kölcsönre van szükség, hogy biztosíthassák a működésüket. Beszélgetőtársunk szerint ha tudták volna előre, hogy ez ilyen bonyolult lesz, nem is fognak bele. Akik a pályázatban fantáziát láttak, azok pont nem a tőkeerős vállalkozások voltak. Azon múlik minden, hogy egymillió forint likviditási gondot jelent, vagy sem. Ha igen, akkor baj van, mondta Milánkovics Kinga.

Kommunikációs zavarok

Az alapítvány képviselője szerint rossz volt az információáramlás, sokszor elvi képtelenséget követeltek. A pályázatban például a munkaügyi központ kívánalmainak megfelelően azt vállalták, hogy januárban felvesznek valakit. Februárban megjött a bírálat, hogy elfogadták, és januártól kötelező alkalmazni az illetőt.

Ellentmondás volt a kötelező alkalmazás idejével kapcsolatban is. A pályázóknak két szerződést kellett aláírnia az 500-500 ezer forintról (számítógép illetve munkabér). Az IHM fél plusz másfél évet követelt meg, a munkaügyi központban aláírt második szerződésben viszont már az szerepelt: fél plusz egy év a kötelező foglalkoztatás, emlékeztetett Milánkovics Kinga.

A pályázat lebonyolítását az IHM alá tartozó Információs Társadalom (IT) Kht. végzi. Rékasi János, az IHM eGazdaság Főosztályának osztályvezetője az Indexnek elmondta: a pályázati kiírásban semmi sem kötelezte a pályázót, hogy januártól alkalmazzon bárkit is. Mint megtudtuk, a munkaügyi központ ezzel szemben megkövetelte a januári indulást.

Április óta várnak

Amikor a pályázat nyerteseként leszerződtek, akkor sem tudták, hogy mi lesz az elszámolás rendje, mondta az alapítvány titkára. A minisztériumok képviselői is anélkül írták alá a szerződést, hogy tudták volna, mi a következő lépés. Az informatikai szerződésükben aláíratták velük, hogy azután, hogy elvégzik a számítógép beszerzését, 15 nap múlva elküldik az elszámolást, ezt követően hatvan napon belül folyósítják számukra a támogatást. Azt azonban sajnos nem közölték a pályázókkal, hogy hova kell küldeni az elszámolást, emlékezett vissza Milánkovics Kinga.

A pályázók igyekeznek betartani az előírásokat, a megadott határidőn belül eljuttatták az államkincstárba az elszámolásukat. Kis várakozás, majd többszöri telefon után kiderült, hogy azt az Információs Társadalom (IT) Kht.-nak kellett volna küldeni. Az államkincstárból az eredeti dokumentumot visszaszerezték, és elküldték az IT Kht.-nak. Ez esetükben áprilisban volt, azóta erről nincsen hír, mondta Milánkovics Kinga.

Rosszak a beérkező elszámolások

Az IT Kht.-nál megvan az elszámolási rendszer, amelyben valamennyi elszámolást a lehető legrövidebb időn belül elvégeznek, jelentette ki az IHM osztályvezetője. Azt is el kell ugyanakkor mondani, hogy rengeteg hibás elszámolás érkezik be - fogalmazott.

A 321 nyertes pályázó közül 145 kezdte meg az elszámolást, amelyből 117 került eddig feldolgozásra, mondta Rékasi János. 95 pályázó anyagát vissza kellett küldeniük, mert az elszámolást nem megfelelő formában nyújtották be. Például nem hitelesített vagy hibás számlamásolatokat csatoltak. Ezek esetében hiánypótlást kérnek és utána indulhat útjára az eljárás, mondta az osztályvezető. A mai napig két nyertes pályázót fizettek ki, illetve további 26 esetben folyamatban van a kifizetés.

A minisztérium osztályvezetője szerint pontosan le van írva az útmutatókban, hogy milyen számlamásolatokat hogyan kell benyújtani, de ez igen sokszor mégsem sikerül. Ha menthetetlen a hiba, a pályázótól hiánypótlást fognak bekérni, és ezzel tovább telik az idő, mondta Rékasi János.

Hiányos útmutató

A Nyitott kert alapítvány titkárának meglátása szerint viszont ha olyan az elszámolási rendszer, ahol ennyi a rossz válasz, akkor nem az emberekben van a probléma. A többlapos számlákon például oldalanként fel kellett tüntetni, hogy "az informatikai minisztérium szerződésében elszámolva" illetve "a számlamásolat az eredetivel megegyezik", mondta Milánkovics Kinga. Más pályázónak az elszámolását ugyancsak formai hibák miatt visszaküldték, de a fejléc és aláírás nélküli levélből nem derült ki, hogy honnan jött.

Géppel írtak

Ezen kívül esetükben az volt még a kifogás, hogy nem kézzel töltötték ki a formanyomtatványt, hanem az emailen megkapott fájlba gépeltek, és úgy nyomtatták ki. Gondot okozott még, hogy az elszámolás útmutatójában volt egy olyan pont: a támogatás alapja a számlaösszesítőben feltüntetett számlák összege. Ide gyanútlanul beírták a bruttó összeget, de később kiderült, hogy a nettót kellett volna, és most ezért akarják visszaküldeni az elszámolásukat, mondta az alapítvány titkára.

Az alapítvány titkára annyit tudott még hozzáfűzni, hogy május 26-án küldött levelet az IHM közigazgatási államtitkárának, és a mai napig nem kapott rá választ.

Mint megtudtuk, most készül a tárcánál egy közlemény, melyben arról tájékoztatnak minden érintettet, hogy az önhibáján kívül bekövetkezett késedelmek miatt semmilyen hátrány nem érheti a pályázót.