Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Egymilliárd a távmunka támogatására

2002.10.16. 15:35
Összesen egymilliárd forintot különít el a munkaügyi és az informatikai tárca távmunkahelyek létrehozásának támogatására. A munkaadók 500 ezer forintot nyerhetnek el munkahelyenként számítógép, számítástechnikai eszköz és szoftver beszerzésére, valamint az internetszolgáltatás igénybevételére. A preferált munkavállalói körbe többek között a fogyatékkal élők, a megváltozott munkaképességűek, a romák és a 45 éven felüliek tartoznak.
A távmunka-programot indító munkaadók november 1. és december 15. között adhatják be pályázataikat a támogatások elnyerésére, tette közzé a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, valamint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közös pályázati kiírásban.

Munkahelyenként félmillió

A távmunkahelyek létesítéséhez jogi személyek kérhetnek támogatást, így vállalkozások, nonprofit szervezetek, központi és önkormányzati költségvetési intézmények, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók. Munkahelyenként 500 ezer forint nyerhető el számítógép, számítástechnikai eszköz és szoftver beszerzésére, valamint az internetszolgáltatás igénybevételére.

A pályázat kiírói a kísérleti program révén ezer távmunkahely létesítésével számolnak, s ennek megfelelően 500-500 millió forintos keretet irányoztak elő. A kommunikációs szolgáltatás igénybevételéhez való hozzájárulás egy évre szól.

A munkaadóknak vállalniuk kell, hogy két évig a távmunkahelyet fenntartják, ezt követően a támogatással megvásárolt eszközök tulajdonukba kerülnek. Amennyiben a távmunkahelyet két éven belül megszünteti a munkaadó, akkor a támogatást vissza kell fizetnie.

Támogatott képzés

A munkaadók elnyerhetnek továbbá a távmunkahelyen foglalkoztatott személyek javadalmazásához 50 ezer forintot és annak járulékait, ezt az összeget fél éven keresztül folyósítják. Ugyancsak a támogatás része lehet személyenként 60 ezer forint képzési hozzájárulás, amely az általános informatikai, illetve a távmunkaspecifikus ismeretek megszerzéséhez nyújt segítséget.

Közösségi hozzáférés

Nem csupán az otthoni, hanem közösségi munkahelyeken, távmunkahely-centrumokban létesített távmunkahelyek is támogathatók. Egy távmunkahely-centrumot több munkaadó is igénybe vehet. A közösségi hozzáférés vagy távmunkahely-centrum képviselője, mint munkaadó, önállóan vagy más munkaadókkal közösen pályázhat. Ebben az esetben is a támogatás csak a távmunkára, vagy az ehhez szükséges képzéshez, betanításhoz használható fel. Az elbíráláskor előnyt jelent több munkaadó együttműködése, a közösségi hozzáférés, a távmunkahely-centrum használata.

A preferált munkavállalói körbe tartoznak a fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek, a romák, a 45 éven felüliek, a gyermeküket egyedül nevelők, a fogyatékkal élő vagy idős személyt ellátók, a hátrányos helyzetű térségben élők. A részletes pályázati feltételeket és az adatlapot pénteken teszik közzé az interneten a pályázatot kiíró tárcák a www.fmm.gov.hu és a www.ihm.gov.hu címeken.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!