Gusztáv
3 °C
7 °C

Nemzetközi távoktatási projekt indul

2002.03.22. 12:09
A távoktatás ismertségének növelését, népszerűsítését célzó nemzetközi projekt indul magyar kezdeményezésre, az Európai Unió által 130 millió forinttal támogatott fejlesztésekbe 13 ország 17 intézménye kapcsolódik be.
Pálinkás József oktatási miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatón közölte: a közel 500 ezer euró költségvetésű program célja, hogy olyan elektronikus tananyagok szülessenek, amelyek azonos elvek, kritériumok alapján épülnek fel. Ezáltal biztosítható a kompatibilitás, azaz, hogy a kész tananyagokat az egyes országok egymás között is kicserélhessék - tette hozzá a tárca vezetője.

Távoktatási informatikai rendszer épül

Az Apertus Közalapítvány és a Nemzeti Távoktatási Tanács által kezdeményezett Mission projekt többek között korszerű távoktatási informatikai rendszer kialakítását foglalja magába. A több nyelvű változatban létesítendő web-portálon keresztül a tervek szerint szakértői névsorok válnak majd hozzáférhetővé. Vitafórumok nyílnak meg, illetve elektronikus hírlevél is megjelenik.

Szabó István, az Apertus Közalapítvány vezetője kifejtette: a kétévesre tervezett együttműködésbe többek között az Európai Távoktatási Egyetemek Szövetsége is bekapcsolódik. Pálinkás József úgy látta: a távoktatás ma a legfiatalabb képzési forma Magyarországon, de annál dinamikusabban fejlődik.

Jelenleg hetvenezren távtanulnak

Kocsis Károly, a Nemzeti Távoktatási Tanács elnöke elmondta: ma mintegy 65-70 ezer azoknak a száma, akik a távoktatás valamilyen formájába bekapcsolódtak. Hozzátette: a jövőben nagyobb léptékű fejlesztések, a társadalom, illetve humán tudományok területén várhatók, azokban a képzésekben, ahol nem szükséges laboratóriumi háttér. A távoktatásnak igazi szerepe várhatóan a most induló felnőttképzésben lesz, ugyanakkor mint mondta bízik benne, hogy a szakképzés területén is egyre inkább elterjed majd ez a képzési forma.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!