Ödön
1 °C
11 °C

Több szereplő, verseny nélkül

2007.02.15. 11:02

Ha több szereplőt engedünk egyetlen országra, de el akarjuk kerülni, hogy ezek versenyezzenek egymással, osszuk fel a piacot. Zsolti, tied maradhat az ország középső része, Géza, te felvásárolhatod a széleket, évi negyvenmilliárd abból is összejön, Gyula és Imre, tietek a maradék. A saját földjén mindenki korlátlan úr lehet, csinál, amit akar.

Az alternatívokhoz került előfizetők rosszabbul jártak, mintha matávosok maradtak volna.
Valahogy így nézett ki pár évvel ezelőtt a távközlési piac liberalizációja. Sokan azt hitték, hogy a Matáv monopolhelyzetének elhunytával új korszak köszönt be, a versengő, folyamatosan akciózó szolgáltatók kora. Ezzel szemben most úgy tűnik, hogy az alternatívok területére került előfizetők rosszabbul jártak, mintha a Matáv birtokain belül maradtak volna. Eladták őket.

Előző cikkünkre számos levél jött, amiben az olvasók örömmel nyugtázták, hogy a Magyar Telekom területén ingyen gyorsul az internet, viszont felhívták a figyelmünket arra, hogy az Invitelnél egészen más a helyzet. Pontosabban attól függ, hogy más-e, hogy kinek a birodalmában vagyunk.

Mert az alternatív szolgáltató saját területén, saját vonalain is szolgáltat internetet, meg a T-Com vonalain is, a határon túl. Eddig sem volt valami fényes a helyzet, az Invitel 500 forinttal drágábban adta saját hálózatán a netet. Most viszont tovább durvulnak az állapotok: míg a peches szegedi invitelesnek nyolcezer forintot kell fizetnie az egy megabites vonalért, addig a budapestinek már csak ötezret. Mindezt azért, mert Szegeden az Invitel adja a vonalat, Budapesten meg a T-Com.

Az Invitel azzal érvvel, hogy más a konstrukció, náluk az előfizető megkapja a modemet is, ami nagyon hasznos, pár év múlva majd lesz mit kirakni a garázsba dísznek. A cég saját területén hivatalosan nem jelezte, hogy gyorsít a vonalon, de minek is tenné, az ügyfeleknek jó lesz a fél megabit is ötezerért, ha egy megabit kell ugyanennyiért, el lehet költözni másik megyébe. Persze én sem hiszem, hogy bárkit a szűkösebb sávszélesség tántorítana el az internettől, nem életszerű, hogy valakinek van ötezer forintja egy megabitre, félre viszont már nincs. Aki rá akar csatlakozni a hálózatra, megteszi, sebességtől függetlenül, de attól még tény, hogy a szakadék tovább nőtt a vidék és a főváros között: Szegeden pont kétszer nnyi idő alatt jön le a pornó, mint Budapesten, csakhogy a legrosszabbat említsem.

Könnyű a szolgáltatót fikázni, pedig az csak teszi, amit tennie kell: profitot maximalizál.
De téves az Invitel érvelése is, amikor azt állítja, hogy azért nem lesz sávszélesség-növelés, mert nincs rá igény. Sokkal inkább arról van szó, hogy nincs komoly konkurencia, nincs, aki elcsábítsa az Invitel előfizetőit, akkor meg minek? Kisebb konkurens társaságok persze vannak, de ezek nem képesek országos árcsökkentésbe hajszolni az Invitelt. De a magasabb árak miatt túlságosan egyszerű lenne a szolgáltatót fikázni, pedig az csak teszi, amit részvénytársaságként tennie kell: profitot maximalizál. Arról meg már nem az Invitel tehet, hogy a liberalizáció során erre lehetőséget teremtettek neki.

Így utólag visszanézve nem kicsit kúrták el ezt a versenyhelyzetet. Kisebb körzetekre szakítani az országot már csak azért is hülyeség volt, mert a fejlesztések ezekben a körzetekben lassabban térülnek meg, tehát tovább kell többet fizetni a szolgáltatásért. További probléma, hogy a szeparált területeken egymás mellett létező szolgáltatók nagyjából annyira versenyeznek egymással, mint amennyire két szomszédos ország egyetlen szolgáltatója teszi. Semennyire.

A T-Com területein már erős a konkurencia, a UPC komoly árháborúra kényszeríttette az óriást, míg az Invitel vagy a Hungarotel bázisain nem annyira aktív a kábelszolgáltató. Mivel a cégek nem tehetik meg, hogy csak egy-egy városban teszik versenyképesebbé a szélessávú csomagokat (pontosabban megtehetnék, de nem), ha minden marad a régiben, és nem szabadul fel a piac, akkor az ország egy jelentős része olcsóbban netezne, a többi meg ugyanannyiért, mint most.

Persze az egyszereplős piac senkinek sem lehet érdeke, de ami most van, az is az, csak más néven. Mintha az önkormányzati választásokon minden városban lehetne szavazni, de mindenhol csak egy jelöltre, hol ilyenre, hol olyanra, de mindig ugyanarra. Azt egypártrendszernek hívnák, ezt meg nevezzük elszalasztott lehetőségnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?