György
14 °C
24 °C

Hatósági humorszemle

2001.04.20. 16:59
Karl August Mueller a Columbine középiskola tizenéves sorozatgyilkosairól készített szatirikus weboldalt. Az alkotót nemrégiben otthonában látogatta meg két FBI-ügynök, akik robbanószereket kerestek. Ugyanitt: Homárfelszabadítási Front és a pedofilmániás kisfiú.
Gus Mueller, 33 éves Los Angeles-i webprogramozó, világútleveles művész és szatíra-specialista. Különös tréfái már sok internetező szilárdnak hitt világképét aláaknázták - legutóbbi olvasói (két FBI-ügynök) felkeresték lakásán, és afelől érdeklődtek, hogy tart-e fegyvert vagy robbanóanyagot.

Gus Mueller
Muellert tréfái már viszonylag széles körben ismertté tették. A nem létező Homárfelszabadítási Frontnak készített oldalon hősies homármentések történeteivel buzdította a jóravaló embereket, hogy mentsék meg a szerencsétlen állatokat a fazéktól.

Egy másik szintén nagy nyilvánosságot kapott akciójában nyolcéves kisfiúként száll ádáz harcba a pedofilokkal, folyamatosan gyermekpornó után kutatva a weben.

Nagykabátos tinihorror

A Columbine középiskolában 1999-ben Dylan Klebold és Eric Harris által végrehajtott vérengzés alkalmából szintén készített egy szatirikus oldalt, a szélsőjobbos Trench Coat Maffia nevében. (A Trench Coat Maffia az amúgy nem létező középiskolás paramilitáris szervezet, amelyet annak idején felelőssé tettek a columbine-i vérengzésért. Tagjai mindig lobogó nagykabátjukról ismerhetőek fel, mint Neo a Mátrixban.)

A Columbine elfoglalásának részletes terve
Az oldal így nyit: "Helló és Heil Hitler!" majd részletesen leírja, hogyan kell csőbombát készíteni (végy egy csövet, és tömj bele robbanóanyagot!), hogyan kell valakit lelőni (kell egy töltött és kibiztosított fegyver, a fegyver csövét a lelőni kívánt személy felé kell tartani, meg kell húzni a ravaszt, el kell futni nagyon gyorsan). Megtalálható továbbá a Columbine középiskola elfoglalásának részletes stratégiai terve, amely egy négyzetrácsos füzetből kitépett lapra rajzolt szörnyekből áll.

Az oldalt lakossági bejelentés alapján az FBI szakemberei (Peter Hoffmann és Peter Davos ügynökök) is felkeresték, de nem esett le nekik a tantusz, úgyhogy egy reggel meglátogatták Gus Muellert. Mueller kiszállt a kádból, és kérdésükre elmondta, hogy nem tart otthonában robbanóanyagot vagy lőfegyvert. Lakótársa a ház előtt végrehajtott enyhe kényszervallatás során hasonlóan nyilatkozott.

Nem vicces

Mueller nem elsőként került félreérthető viccelődéssel az amerikai rendfenntrató szervek kezei közé. Az FBI idén februárban indított vizsgálatot a befőttesüvegben tartható macskák létrehozásának praktikáit taglaló Bonsaikitten.com készítője ellen. De az a tag sem járt jobban, aki 1999 telén áldokumentumfilmet forgatott arról, hogy milyen módon állítja majd helyre a rendet az amerikai hadsereg az Y2K bekövetkeztekor.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft