Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Olvadó modemek a T-Comtól

2006.04.06. 16:17
Néhány hónap alatt tönkremenő adsl-modemeket szállított a T-Com az előfizetőknek, adta hírül a hwsw.hu informatikai portál, és az értesülést egy nagy netszolgáltató is megerősítette. A Magyar Telekom szerint nincs szó tömeges meghibásodásról.

Igen gyatra minőségű adsl modemeket telepített a T-Com a lakossági ügyfelekhez, írta a hwsw.hu informatikai szaklap, az Askey RTA1310B típusú modemek jelentős része ugyanis néhány hónap alatt teljesen tönkremegy. Információnk szerint több tízezer ilyen modem lehet forgalomban.

Vigyázat, olvad!

Igen nagy lehet az esélye annak, hogy egytől egyig mind tönkremegy, mivel az eszköz tervezői hatalmas hibát követtek el. Egy amatőr hardverbuherátor weboldala szerint "a leginkább kiszáradásra hajlamos alkatrész körbe van véve a leginkább melegedő alkatrészekkel", ami nem tűnik igazán jó ötletnek.

A hírrel kapcsolatban az Externet internetszolgáltató cég ügyvezető igazgatója, Pórffy András az Indexnek elmondta, hogy előfizetőik négyszáz meghibásodást jelentettek be az elmúlt harminc napban, azaz teljes magyar piacon ennél jóval több meghibásodott eszköz lehet. Pórffy elmondta, hogy van olyan előfizetőjük, aki egy hónapja vár a cserekészülékre, noha a T-Comnak a bejelentéstől számított öt napon belül a helyszínen cserélnie kellene a meghibásodott modemeket. Az Externet egyébként jelezte a tömeges hibát a T-Com felé, és kérték, hogy a T-Pontokban is megoldható legyen a csere.

Információink szerint az ilyen típusú modemek körülbelül 500-1000 forinttal olcsóbbak, mint az ismertebb márkák, tehát nagy mennyiséget telepítve nagyon sok millió forintot meg lehet spórolni.

Nem is tömeges

A Magyar Telekom sajtóosztálya szerint nincs szó az Askey típusú adsl-modemek tömeges meghibásodásáról. Az esetenként előforduló meghibásodásoknál az elmúlt hetekben készlethiány nehezítette a modemek cseréjét, mára azonban ez az akadály elhárult, a meghibásodott modemek cseréje folyamatosan zajlik. Arra a kérdésünkre nem válaszolt a cég, hogy a hibás modemek mikor kerültek a magyar piacra, és hogy mire cserélik le a készülékeket.