Géza
-11 °C
-4 °C

A teleházak kimaradtak az internetpályázatból

2003.11.24. 15:03
A teleházak szövetsége elfogadhatatlannak tartja azt az informatikai tárca által kiírt pályázatot, amely a közösségi internetelérési pontok fejlesztését tűzte ki célul. A Magyar Teleházak Szövetsége azt kifogásolta, hogy civil szervezetként nem vehetnek részt a pályázaton.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium múlt héten hozta nyilvánosságra az eMagyarország Pontok elnevezésű pályázat részleteit. A program keretében a tárca összesen 1,6 milliárd forintot oszt szét a berendezések és szoftverek beszerzésére, illetve a már meglévő nyilvános internetelérési pontok korszerűsítésére pályázók között.

Kimaradtak

A Magyar Teleház Szövetség múlt pénteken nyílt levélben fordult Kovács Kálmán informatikai miniszterhez, mert elfogadhatatlannak tartják a pályázatot. Szakál Tibor, a szövetség társelnöke a Népszabadságnak elmondta: elsősorban azt kifogásolják, hogy amíg például egyházi intézmények, könyvtárak, önkormányzatok, szakkórházak, szanatóriumok, idősotthonok és alapítványok pályázhatnak, a civil társadalom meghatározó részét alkotó egyesületek nem vehetnek részt a programban.

Balog László, a szövetség társelnöke az Indexnek elmondta, hogy pénteken kölcsönösen tisztázták a gondokat a minisztériummal, de a tárgyalásaiknak még nincs konkrét eredménye. Mint mondta: a minisztérium elismerően nyilatkozott eddigi munkájukról, és szeretnék felhasználni a tapasztalataikat.

Az IHM előkészített egy százötvenmillió forintos egyedi támogatási szerződést, amely a szolgáltatások bővítését tenné lehetővé háromszáz meglévő teleházban. Balog László ugyanakkor hangsúlyozta: a Magyar Teleház Szövetség egy civil szervezet, tehát elsősorban a Nemzeti Civil Alapprogramtól vár támogatást.

Hatmilliárd, még nem tudni, mire

Bódi György, a Miniszterelnöki Hivatal civil kapcsolatok főosztályának vezetője lapunknak elmondta, hogy jövőre a civil szervezetek támogatási kerete jövőre körülbelül hatmilliárd forint lesz, és ennek a felhasználásáról regionális szakmai kollégiumok fognak dönteni. Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy milyen szakmai kollégiumokat fognak létrehozni, és azok milyen témában fognak kiírni pályázatokat. Bódi György elmondása szerint a civil szervezetek várhatóak jövő félévkor juthatnak majd hozzá a támogatások első feléhez.