Legyen Ön is rohadt spicli!

2006.06.24. 09:47
A texasi-mexikói határra telepített webkamerákkal próbálja elejét venni az illegális bevándorlásnak az amerikai állam kormányzója. Rick Perry azt tervezi, hogy önkéntes besúgók figyelik majd a határt, és forró dróton feljelentik a gyanús alakokat. A jogvédők szerint mindennek van határa.

Minden eddiginél hatékonyabb, a participációt középpontba helyező, egyenesen webkettes határvédelmi tervvel állt elő Texas állam kormányzója június elején.


Rick Perry
Rick Perry, Bush elnök republikánus utóda az elkövetkező három évben ötmillió dollárt költ egy kamerarendszer felállítására Texas és Mexikó határán. A kamerák képét a tervek szerint kiteszik az internetre, így az önkéntes besúgók forró dróton jelenthetik a határőröknek, pontosan hol és hány illegális határátlépőt észleltek.

"A fejlett videotechnika és a világháló erejének hasznosításával, Texas állam megnövelt anyagi támogatásával határainkat biztonságosabbá, nemzetünket erősebbé tehetjük" - írja a kormányzó hivatalos webszájtján. "Az amerikai nép erősebb határt akar, ezt kívánja a biztonságunk, és Texas meg is fogja valósítani."

A rendszer felállítása ötmillió dollárba kerül; a kamerákat az 1600 kilométeres texasi-mexikói határ olyan pontjain helyezik el, amelyeket eddig is sűrűn használtak a Mexikóból érkező illegális bevándorlók. A földek tulajdonosainak beleegyezésével felállított kamerák lakatlan területeken figyelnek majd, és "nem lakóterületeket, ahol a családok továbbra is élvezhetik a magánéletet" - nyugtatja meg szájtján a texasiakat az állam kormányzója.

Mexikóban jobb helye lenne a pénznek


Texas és határai. Forrás: US DoJ
A kamerarendszer felállítása egy önálló, húszmillió dolláros projekt, a Rio Grande hadművelet része - a fennmaradó összeget a határőrök túlóráira, terephajtású járművekre, golyóálló mellényekre, éjjellátó készülékekre és ujjlenyomat-azonosító készülékekre költi a kormányzó, aki megelégelte, hogy a szövetségi pénzekből egyre kevesebb jut határőrizetre Texasban. Perry szerint az állam nem várhat folyton Washingtonra. A húszmillió dollárból nemcsak a határőrség, hanem az El Paso-Juarez-től Brownsville-Matamoros-ig húzódó, a Rio Grande által alkotott természetes határ 160 kilométeres körzetében székelő rendőrőrsök is részesülnek. A tervek megvalósítására és a hadművelet kiterjesztésére Perry további százmillió dollárt szeretne a texasi törvényhozástól.

Míg a bevándorlóktól rettegő amerikaiak üdvözlik az új rendszert, az ellentábor elhűlve figyeli, mi zajlik Texasban. Jim Harrington, egy helyi polgárjogi szervezet, a Texas Civil Rights Project igazgatója szerint a kormányzó terve egyszerű pénzkidobás. "Sokkal jobban járnánk, ha mexikói kisvárosokba fektetnénk a pénzt, hogy az embereknek ne kelljen emigrálniuk" - mondta.


A határfolyó, a Rio Grande
Az sem teljesen igaz, hogy a szövetségi kormányzat elhanyagolja a határvédelmet, bár a webkamerák egyelőre nem került szóba. A New York Times május közepén jutott hozzá egy jelentéshez, amely szerint a Bush-adminisztráció kétmilliárd dollárt készül költeni az Egyesült Államok szárazföldi (mexikói és kanadai) határainak védelmére. A kiírás tartalmazza többek között pilóta nélküli repülőszerkezetek, műholdas megfigyelőrendszer és mozgásérzékelő kamerák hadrendbe állítását. A pályázók között vannak az ország legjelentősebb hadügyi beszállítói, a Lockheed Martin, a Raytheon és a Northrop Grumman.

Gyilkos csörgőkígyók, jogfosztott gólyák

A Spoof című humorszájt nemrég álcikkben parodizálta Perryt, és bátran megírta, hogy a kormányzó 980 millió idomított csörgőkígyóval védi Texas és Mexikó határát. A védelmi rendszer két nap alatt 87 százalékkal csökkentette az államba illegálisan érkező látogatók számát - idézte a Spoof a kormányzót.

A biztonsági webkamerák rendszerint kiváltják a magánélet sérthetetlensége, a privacy miatt aggódók haragját; ők azt állítják, hogy a megfigyelés esetleges haszna - így a bűnmegelőzés - nem áll arányban azzal a kárral, amit a személyes adatok felvétele, tárolása vagy nyilvánosságra kerülése okozhat. A közelmúltból származó egyetlen pozitív ellenpélda szereplői sem emberek, hanem jogfosztott állatok. Június elején a német internetezők mentették meg egy gólyafióka életét - a madarak életét közvetítő webkamerán látták, hogy az a fészek szélére sodródott, ezért riasztották a tűzoltókat, akik felmásztak a fészekhez, és helyre tették a fiókát.  • Hírek
  • Támogatások