Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Tihanyi szívhang

2005.05.26. 10:30
A közszolgálatiság újrafogalmazásával töltötték idejüket a Média Hungary előadói és közönsége kedden és szerdán Tihanyban. Az MTV és a Duna pénzhiánnyal küzd, a kereskedelmi adók köszönik szépen, jól vannak. Az Index közelről figyelte, hogyan önt el mindent a digitália és a kannásbor.

Évtizedes szokásuk szerint a Balaton partjára sereglettek kedden a magyar média megasztárjai Baló Györgytől Jakupcsek Gabrielláig, és sereglett az Index is, hogy a tizedik születésnapját ünneplő Média Hungary konferencián közösen fogalmazzák újra a közszolgálatiságot "a digitális forradalom idején". Elvben. Tihanyba ugyanis a legtöbb veterán szerint azért megy a médiaszakmunkás, hogy napközben smúzoljon egyet, este jól berúgjon, aztán cserkésszen magának egy másik szakmunkást, és a médiatörvény vonatkozó passzusaira való hivatkozással bungalójába csalogassa áldozatát, kiipróbálandó a híres tihanyi szívhangot. Addig meg elüsse az időt valamivel - például megpróbálja újrafogalmazni a közszolgálatiságot.

Bár a szakmunkásrendszámos Alfák, Audik és Roverek, a káposztás cvekedlivel töltött kacsa, a rákos-kaviáros saláta és a Balatonban pancsoló fagyálló teuton turisták remek díszletet nyújtanak bármely merész kísérlethez, a közszolgálatiságot kedden Tihanyban az istennek se sikerült újrafogalmazni. Próbálkozott vele több miniszter, tévéelnök, hírigazgató, külföldről behívott szakértő, publicista, sőt maga Verebes István is - a közszolgálatiságról mégis csak annyi derült ki, hogy lehet, hogy nincs is, ha meg van, lehet, hogy nem is kell. A digitália viszont már a küszöbön fenyeget.

Magabiztos tanácstalanság

- Meg kellene szüntetni a Mindentudás Egyetemét, mert kevesen nézik? - kérdezte a kétségbeesett Verebes István egy mentési kísérlet kellős közepén Baló György közszolgától.
- Nem tudom a választ - nézett Baló gondterhelten a színpadról a közönségre. A közönség se tudta.

- Érdekesebb műsorokat kellene csinálni - elmélkedett az ATV-s Dési János, de őt meg Braun Róbert médiaszakértő emlékeztette arra, hogy saját műsorát tonettszékből vezeti, hatvanas évekbeli mintára. Döntetlennel zárult a TV2-s Sváby András és az MTV-elnök Rudi Zoltán szócsatája: Rudi panaszkodott, hogy nincs pénze saját gyártmányú közszolgálati szappanoperára, meg hogy az emberek azt beszélik, unalmas a híradó.
- Biztos vannak benne unalmasnak tűnő anyagok, de végig kell nézni, aztán eldönteni - érvelt Rudi. Sváby viszont azon értetlenkedett, hogy mitől közszolgálati vajon az MTV, ha saját gyártmányú szappant nem is ad, de importot annál többet.

"A kukába a koppintásokkal!" - szólított fel a BBC-s Charles Fletcher, mert szerinte az igazi közszolgálati tévé olyan minőségi programokat gyárt, amelyeket a kereskedelmiek soha nem fognak - ha a közszolgálat őket próbálja utánozni, az a kreativitás végét jelenti. Fletcher olyan örök igazságokat is elárult, mint hogy a közszolgálati tévé tájékoztat, tanít és szórakoztat, illetve hogy "the real control is the remote control", vagyis hogy a valódi hatalom annál van, akinél a távirányító. Nagy-Britannia egyébként jóval előttünk jár: a háztartások 60 százalékában van a digitális adások vételére alkalmas set-top box, és már olyan kísérleti vetélkedő is zajlott, amelyben a nézők a távirányítóval játszhattak ahelyett, hogy befáradtak volna a stúdióba.

Az Auróra tölt, a Téli Palota nyugodt

A magyar kereskedelmi tévék csak a vállukat vonogatják: az RTL-es Kotroczó Róbert és a TV2-s Kereszty Gábor egyöntetűen jól érzik magukat a digitális furfang nélkül. "Köszönjük szépen, a kereskedelmi szektor egyelőre jól van" - mondta Kereszty -, nem látom, hogy bármiféle forradalom lenne."

"A technika régóta ki van találva, de a forradalom még nem következett be" - erősített Kovács György ORTT-elnök, aki 2012-re teszi az áttörés évét. Kovács elmondta, hogy a tematizált (a konferencia további résztvevői szerint fragmentált, illetve szegmentált) digitális csatornák "feladatokat és lehetőségeket vonnak el a közszolgálattól", ez ellen pedig tenni kell. Kovács a médiatörvényt és a szerzői jogi törvényt is megváltoztatná, mert például most az is előfordulhat, hogy az MTV a saját archívumában található nemzeti kultúrkincseket sem tudja leadni a magas jogdíjak miatt.

Audi, a mi autónk

Bozóki András újdonsült kultuszminiszter digitális tekintetben oda jutott, hogy az nem cél, hanem eszköz, viszont minden eszközzel megvédte a médiát, amúgy en bloc, ami a Média Hungaryn kifejezetten bátor tettnek számít. Bozóki elmondta: tévhit, hogy a média bármiért is hibás lenne, az alkotók, a felhasználók mi magunk vagyunk, és "a média nem tehet arról, amit a médiától kapunk". A lemédiamunkásozott médiamunkások megtudták még Bozókitól, hogy a média polarizálódik (ez valószínűleg a tematizáció, a fragmentáció vagy a szegmentáció szinonímája), de a fiatal korosztályok már új típusú, demokratikus médiát élvezhetnek "a köztársaság felelős állampolgáraiként". Kovács Kálmán informatikai miniszter azt mondta el, hogy a tizenkilencedik század a sajtó évszázada volt, de ezt már sokszor elmondta.

A szép új digitális világról és a "media overload"-ról tartott kerekasztal-beszélgetés főként a magyar gyártmányú tartalom körül forgott, jelesül hogy kell-e nekünk a tévébe importszemét, vagy sem, de a résztvevők némelyike annyira belezavarodott önnön metaforáiba, hogy most már azt sem tudni pontosan, magyar autó-e az Audi vagy német. A fogalmi káosz viszont alkalmat adott arra, hogy elkövessük a médiakonferencia egyetlen nagyszabású médiahekkjét: az sms-üzenőfalra beküldtük "Magyar seggbe magyar lófaszt" tartalmú hozzászólásunkat, amit ugyan a szemfüles cenzor eltávolított, de amíg látszott, derültséget keltett a teremben, és mosolyt csalt az arcokra. Köszönjük a lehetőséget!

A császár új ruhája

A szokás szerint partiba torkolló konferencia további része élvezetes celebspottinggal telt. Láttuk, hogyan telefonál Friderikusz Sándor (fülhallgatóval), láttuk, hogyan dönti el Vágó István, animális-e egy bor vagy vegetális (találomra), és láttuk, amit addig is tudtunk: élőben minden televíziós személyiségnek nagyobb a segge, mint gondolná az ember. Az este súlyos ezresekért vásárolt kannásbor hatása alatt zárult a konferencia szeletelős diszkójában, ahol a felcsendülő YMCA hangjaira hátradőltünk a fotelben, vetettünk egy lenéző pillantást a fal mellett ácsorgó Fridire, kortyoltunk egyet a szomszéd asztalon felejtett pezsgőspohárból, rákacsintottunk a parketten ambiciózusan szeletelő tizenhat éves médiasztárfeleség-jelöltre, és fültanúk szerint fennhangon konstatáltuk: az élet császárai vagyunk. A fültanúk hazudnak. Az élet a megmondhatója.