Szilárda
-4 °C
2 °C

Edukált női testek Tihanyban

2007.10.18. 13:00
Ezernél is több internetszakember zarándokolt kedden és szerdán Tihanyba, az idén nyolcadszor megrendezett konferencia, az Internet Hungary programjaira. Ismét prezentáltak jeles külföldi vendégek, viszont először lehetett komoly díjat nyerni a rendezvény internetes üzleti pályázatán.

A műsor a hagyományoknak megfelelően miniszteri beköszönéssel kezdődött; a hamarosan leköszönő Kóka János szavaival párhuzamosan startolt el minisztériumának legújabb internet-népszerűsítő kampánya, a Netrekész több napilapban, itt, az Indexen, valamint a konferencián osztogatott feketecsoki címkéjén. A hivatalos oldalt erősítette az őt követő dr. Sarkady Ildikó a Miniszterelnöki Hivatalból, aki a keze alatt frissen megszületett nemzeti audiovizuális médiastratégia vitaanyagát népszerűsítette.

Simó György a T-csoportból részben ismét eltemette a web 2.0-át - megtette ő ezt már korábban, egy web2-vel foglalkozó konferencián is -, de az iwiwet azért üzletileg alkalmas szolgáltatásnak minősítette. Egykori főnöke, Straub Elek szabadúszóként önálló megszólalási lehetőséget kapott, előadásában felvetette egy össz-internetágazati érdekvédelmi szervezet megalakításának lehetőségét, amellyel szerinte tartósan az újságok címlapjára lehetne rajzolni a terület legfontosabb híreit.

Stumpf és Both Vilmos

Az IT-szektor hazai jövőjéről szólt egy monstre kerekasztal is ezt követően, ahol Kákosy Csaba a gazdasági minisztériumot, Pataki Dániel pedig a hírközlési hatóságot képviselte, partnereik Stumpf István (Századvég), Both Vilmos (MTE), Simó György (T-csoport) és Hernádi József a Suntól voltak.

Ian Neild

A konferencia talán legnagyobb sztárja a British Telecom futurológusa, Ian Neild volt - ő egy korábbi fellépő, a szintén nagy visszhangot keltő előadást tartó Ian Pearson közvetlen főnöke. Neild bemutatott néhány olyan alkalmazást, amelyek a következő néhány évben bizonyosan megvalósulhatnak. A fotoszintetizátor programok segítségével pillanatok alatt készíthetünk majd egy fotótémából kisebb vagy nagyobb méretű, több vagy kevesebb objektumot tartalmazó képeket, és egyes személyek kiretusálása is pillanatok alatt elvégezhető. Az utcán hordható intelligens szemüvegek pedig a rajtuk keresztül látott világ természetes képét segédinformációkkal egészíthetik ki - ilyet láttunk már Arnold Schwarzegger fejéből kinézve, a Terminátor-filmekben. Az eszköz adott esetben arra is figyelmeztethet, ha házastársunk közeledik felénk, jegyezte meg a szakember - ez egy igen hasznos felhasználásnak tűnik mindenesetre.

Balázs D. Attila a Transindextől rövid piaci áttekintést adott a környező országok hálóügyi helyzetéről, az első nap végén pedig Erdélyi Zsolt reklámszakember és Uj Péter Index-főszerkesztő próbálta meg összerakni, mi ragadt meg a fejükben az előadásfolyamból.

A második nap első fele a mobilosoké volt, ismét előkerült a mobiltévézés kérdése (a pro mellett most a kontra is megjelent), illetve a mobilos tartalomszolgáltatás, annak speciális elemeivel együtt - ezalatt SMS Bandit értjük. Emellett az exkormánybiztos Sík Zoltán az informatikai hadviselés borzalmait taglalta, Hajós András összecsapott a Velvet feljelentőivel, zenészek és kiadóipari szakemberek elemezték az online zeneterjesztés legújabb drámai fejleményeit, és szó esett az internetezők hírfogyasztási szokásainak megváltozásáról.

Először írta ki a szervezőcég azt a pályázatot, amelyen másfélmillió forint értékű szakmai utat kaphatott a győztes San Franciscóba - a versenybe az nevezhetett be, aki bemutatott egy olyan internetes üzleti megoldást, ami a magyar piacon még nem létezik. A közönségszavazás eredményeként az E-Aerobic néven futó pályázat - egy online edzésterveket videóprogramon keresztül bemutató honlapterv - futott be győztesnek, és ennek bemutatása során hangzott el a címünkben is szereplő kulcsmondat: az edukált női testek látványa jótékony hatást gyakorolhat a férfiakra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!