Olivér
5 °C
8 °C

Tesztelhető a T-Online IPTV-je

2006.09.05. 11:32
Ingyen kipróbálhatják a T-Online ügyfelei a cég új internetes tévészolgáltatását. A próbaidőszakot követően még az idén beindul a kereskedelmi szolgáltatás.

Magyarországon elsőként indította el a T-Online az internetes protokollon alapuló tévészolgáltatás, az IPTV zártkörű tesztjét, és az áprilisi bejelentés óta most újabb előrelépés történt: Budapesten és több vidéki nagyvárosban a széles nagyközönség is kipróbálhatja a tévészolgáltatást. Mint arról korábban beszámoltunk, a rivális TvNet múlt héten elindította a nyilvános tesztelést, amit mi is kipróbáltunk.

A T-Home névre keresztelt szolgáltatás a hagyományos tévézéshez képest számos új szolgáltatást nyújt. A cég kínálatában 48 digitális tévécsatorna van, köztük a két legnagyobb hazai kereskedelmi csatornával és négy prémium mozicsatornával, a digitális videotékában pedig több száz mozifilmből lehet válogatni. Van elektronikus műsorújság is, amelyben nemcsak információt ad át: egyetlen gombnyomással kijelölhetők benne a rögzíteni kívánt műsorok. A set top box lehetővé teszi a time shiftinget, magyarán az éppen futó műsor lejátszása szüneteltethető, ha ki kell ugrani a konyhába csipszért meg kóláért.


Először Budapesten, Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérváron és Zalaegerszegen próbálhatják ki a T-Home szolgáltatást a T-Online meglévő adsl-előfizetői, és a nyilvános teszt után az új ügyfelek is megvárásolhatják majd. A cég arra számít, hogy év végéig több ezer IPTV végpontot beüzemel.

A szolgáltatáshoz olyan több megabites adsl-elérés szükséges, amely elegendő sávszélességet biztosít egyszerre két mpeg4 kódolású csatorna szállításához - ráadásul még akár akkor is, ha a felhasználó ezzel egy időben internetezik. A rendszer a Microsoft tévéplatformjára épül, a felhasználókhoz kerülő set top box digitális kimenetére nagyfelbontású (HD) készülékek is ráköthetők, és a beépített merevlemez kilencven órányi adást tud rögzíteni.

IP a jövő

Azért előnyös az IPTV, mert a digitális tévéadások szélessávú internetelérésen továbbítódnak, ugyanazon a szabványos protokollon, amelyet az internetezéshez és a Voice over IP (VoIP) online telefonszolgáltatáshoz is használunk. Ezzel a módszerrel hatékonyabban lehet sugározni a filmeket, mint a szokványos kábelhálózaton, ráadásul az internetszolgáltatók folyamatosan bővítik a sávszélességet, így nem okoz gondot egyszerre több nagyfelbontású tévécsatorna sugárzása. Az IPTV semmiképpen sem összekeverendő a webes tévézéssel, amihez csupán számítógép meg böngésző kell, és általában elég rossz minőségű.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?