Ilona
17 °C
32 °C

Tesztelhető a T-Online IPTV-je

2006.09.05. 11:32
Ingyen kipróbálhatják a T-Online ügyfelei a cég új internetes tévészolgáltatását. A próbaidőszakot követően még az idén beindul a kereskedelmi szolgáltatás.

Magyarországon elsőként indította el a T-Online az internetes protokollon alapuló tévészolgáltatás, az IPTV zártkörű tesztjét, és az áprilisi bejelentés óta most újabb előrelépés történt: Budapesten és több vidéki nagyvárosban a széles nagyközönség is kipróbálhatja a tévészolgáltatást. Mint arról korábban beszámoltunk, a rivális TvNet múlt héten elindította a nyilvános tesztelést, amit mi is kipróbáltunk.

A T-Home névre keresztelt szolgáltatás a hagyományos tévézéshez képest számos új szolgáltatást nyújt. A cég kínálatában 48 digitális tévécsatorna van, köztük a két legnagyobb hazai kereskedelmi csatornával és négy prémium mozicsatornával, a digitális videotékában pedig több száz mozifilmből lehet válogatni. Van elektronikus műsorújság is, amelyben nemcsak információt ad át: egyetlen gombnyomással kijelölhetők benne a rögzíteni kívánt műsorok. A set top box lehetővé teszi a time shiftinget, magyarán az éppen futó műsor lejátszása szüneteltethető, ha ki kell ugrani a konyhába csipszért meg kóláért.


Először Budapesten, Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérváron és Zalaegerszegen próbálhatják ki a T-Home szolgáltatást a T-Online meglévő adsl-előfizetői, és a nyilvános teszt után az új ügyfelek is megvárásolhatják majd. A cég arra számít, hogy év végéig több ezer IPTV végpontot beüzemel.

A szolgáltatáshoz olyan több megabites adsl-elérés szükséges, amely elegendő sávszélességet biztosít egyszerre két mpeg4 kódolású csatorna szállításához - ráadásul még akár akkor is, ha a felhasználó ezzel egy időben internetezik. A rendszer a Microsoft tévéplatformjára épül, a felhasználókhoz kerülő set top box digitális kimenetére nagyfelbontású (HD) készülékek is ráköthetők, és a beépített merevlemez kilencven órányi adást tud rögzíteni.

IP a jövő

Azért előnyös az IPTV, mert a digitális tévéadások szélessávú internetelérésen továbbítódnak, ugyanazon a szabványos protokollon, amelyet az internetezéshez és a Voice over IP (VoIP) online telefonszolgáltatáshoz is használunk. Ezzel a módszerrel hatékonyabban lehet sugározni a filmeket, mint a szokványos kábelhálózaton, ráadásul az internetszolgáltatók folyamatosan bővítik a sávszélességet, így nem okoz gondot egyszerre több nagyfelbontású tévécsatorna sugárzása. Az IPTV semmiképpen sem összekeverendő a webes tévézéssel, amihez csupán számítógép meg böngésző kell, és általában elég rossz minőségű.