Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tíz gigabájtos ingyen tárhely megkötésekkel

2005.01.17. 13:33
A Streamload korábban pénzért kínált online tárterületet ügyfeleinek, most azonban bárki ingyen elhelyezhet tíz gigabájtnyi digitális fényképet vagy zenét a szolgáltató szerverein. Az ügyfelek havonta csak száz megabájtnyi adatot tölthetnek le, illetve fel.
Egyre fontosabbak azok az online tárhelyek, amelyekről az emberek bármikor letölthetik kedvenc számaikat a hordozható zenelejátszójukra, és ilyen eszköze már szinte mindenkinek van. Illetve ebben reménykedik Steve Iverson, a Streamline vezérigazgatója, aki szerint az új szolgáltatással olyan nagyvállalatokat kényszeríthetnek versenyre, mint a Yahoo és az AOL. Bár egyelőre nem tudhatjuk, hogy a tíz gigabájtos tárhely milyen változásokat eredményez az online tárhelyek piacán, a Streamload felajánlása nagyon jól ábrázolja az az olcsó adattárolás és hálózati elérés rohamos költségcsökkenése által előidézett versenyt.

Egyes szakértők azt állítják, hogy a helyi adattárolás teljesen szükségtelenné válik, ha minden eszköz csatlakozni tud majd az internetre, ezzel szemben mások úgy vélik, hogy a több száz gigabájtos olcsó merevlemezekkel már olyan hatékony lesz a helyi adattárolás, hogy senki sem bízza másra a féltve őrzött adatait.

Mások nem

A Streamload szolgáltatása ingyenes, de az ügyfelek havonta legfeljebb száz megabájtot tölthetnek le, és ugyanennyit tölthetnek fel alkalmanként. A felhasználási feltételeket havi tíz dollár kipengetésével lehet enyhíteni, viszont senki sem oszthatja meg mással a fájljait, hiszen a Streamload nem a kalózmásolatokat terjesztő hálózatok munkáját szeretné megkönnyíteni.

A konkurens AOL múlt héten jelentette be, hogy meglévő előfizetőinek száz megabájtos ingyenes adattárolót akar felajánlani, az Xdrive pedig öt gigabájtot kínál havi tíz dollárért, és a szolgáltatása csak az első tizenöt napon ingyenes.