Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szabálytalan domainnevek százezrekért

2005.11.29. 10:45
Egy holland cég olyan szolgáltatást indított, amely tetszőleges szót internetes címként fogadtat el. Megfelelő összegért a cégnévből is lehet legfelsőbb domain (TLD).

A holland Unifiedroot internetes vállalat webcímek teljesen új generációját vezette be. A cég azt kínálja, hogy a nála regisztrált internetes címek a szokásos végződések (.com, .net, .org illetve az ország rövidítése) nélkül is használhatók lesznek.

A domaint 850 euróért (215 ezer forint) jegyzik be, és évi 200 euróéert (50,5 ezer forint) tartják fenn. Annak sincsen akadálya, hogy valaki a cégnévvel felső szintű domainnevet (TLD-t) jegyezzen be, vagy tetszőleges szót tetessen a pont után.

Saját hálóról szolgáltatnak

Az Unifiedroot szerint az új címzési rendszer lényeges előnye, hogy a vállalatoknak az internetes oldalukat nem kell különböző TLD-k alatt regisztrálni annak érdekében, hogy az ügyfelek biztosan odataláljanak.

Az Unifiedroot szolgáltatására Erik Seeboldt ügyvezető szerint egyetlen nap leforgása alatt több ezer regisztráció történt, írta a pte hírügynökség. Az amszterdami központú vállalat saját bevallása szerint saját, a domainneveket nyilvántartó DNS-rootszerverhálózattal rendelkezik.

Szemben a forgalommal

Az új címzési rendszer kritikusai, mindenekelőtt a Kaliforniában székelő Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) attól tartanak, hogy az alternatív root-szerverek az interneten új "közlekedési szabályokat" vezetnek be, és kezdetben nem minden számítógép tud velük kommunikálni.

Az amerikai kereskedelmi tárca alá tartozik az internet felügyeletét ellátó ICANN, amely a hagyományos rendszerben az internetes forgalmat bonyolító root-szervereket üzemelteti. E szerverek beállításai döntik el, hogy melyik TLD-t ismerik fel és melyiket nem.

Az ICANN dominanciáját több ország részéről heves kritikák érték az ENSZ Tuniszban megrendezett, internettel kapcsolatos konferenciáján. Az alternatív root-szerverek beállításának lehetősége jó lehetőség az ICANN kontrolljára, véli Jon Weinberg, az ICANN-nal szemben kritikus ICANNwatch munkatársa.