Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Domainlázadás

2001.03.05. 14:55
Az ICANN tovább halasztja a tavaly elfogadott új legfelsőbb szintű domainek bevezetését. Az egyik regisztrátor cég azonban ezt már nem várja meg - az internetet kormányzó testülettől függetlenül kezdi árusítani az általa kitalált domaineket.
A Hozzárendelt Internetes Nevekért és Számokért Felelős Társaság, az internet kormánya, vagyis az ICANN gyengus teljesítményével legalább annyira hozzájárul az interneten tapasztalható szürreális káosz eluralkodásához, mint a Baljós Árnyakban intergalaktikus kormányzószervként bemutatott posztenszista rémfesztivál a sötét erő térnyeréséhez.

A dotkom (.com) legfelső szintű domain (TLD, avagy top-level-domain) túlzsúfolt - egy tavaly őszi felmérés szerint már szinte minden lehetséges szót és fantáziaszót bejegyeztek rajta.

Esther Dyson
Mindenkit magukra haragítottak
Az elmúlt évtizedben rendkívül sok érdekes dolog történt, forradalmak voltak, Budapesten járt Michael Flatley, felvirágzott, majd elvirágzott az internetes gazdaság. Az ICANN eközben saját belső eljárásrendszerének kidolgozásán dolgozott és azon, hogy a domainregisztráción több százmillió dollárt kereső cégekből kizsarolja a működéséhez szükséges pénzt. Negyedévente egyszer összeült a testület és legtimitásuk felett búslakodva megpróbáltak valamit kitalálni, miközben a tanácsterem végében összeverekedtek a huszonéves vezérigazgatók. Még Ralph Nader is levelet írt nekik, azt tudakolva, hogy mire jutottak az elmúlt három évben (és javasolta a .sucks és .itsnotfair TLD-k bevezetését).

Az Esther Dyson által vezetett testületnek meg kellett harcolnia a Network Solutionsnál (NSI) elhelyezett domainregisztrációs adatbázisért. A piac túlnyomó részét uraló NSI, amely tavaly márciusban a VeriSign tulajdonába került, végül visszaadta a .net és .org legfelsőbb domainek adatbázisát az ICANN-nek, és továbbra is megtartotta a jövedelmező .com adatbázist.

Szilárd alapok

Az ICANN feladata, hogy gondoskodjon a domainnévrendszer biztonságos üzemeltetéséről - ezt természetesen nagyban veszélyeztetné, ha a névadatbázist fenntartó cég csődbe menne, eladósodna, elzárnák nála a vizet, és lekapcsolnák a villanyt. A novemberben elfogadott hét új legfelsőbb domain (.biz, .info, .name, .pro, .coop, .aero, .museum) regisztrátorait ezért alaposan át kellett világítani, és le kellett tutizni.

Jelentkezőt kellett találni például az igen népszerű, múzeumok számára fenntartott legfelsőbb domain regisztrálására. (Mint ismert, a piaci igények kibírhatatlan nyomása alatt a múzeumigazgatók fegyveres felkelést szerveztek arra az esetre, ha nem kapnák meg az értékes .museum domaint.)

A New.net kikerülni az ICANN-t
Azé a net, aki megműveli
Az ügy elhúzódott, így további hónapokat késnek az új domainek. A szakembereknek (orvosoknak, ügyvédeknek) létrehozott új TLD a .pro regisztrálására létrehozott RegistryPro konzorcium például várhatóan ősszel kezdi el a regisztrációt - közel egy évvel azután, hogy az ICANN-nél elnyerték rá a jogot.

A komolyabb problémát, úgy tűnik, mégsem ez okozza. Az ICANN-hez új domaineket tárgyaló ülése előtt több mint negyven kérelem érkezett. A testület kérelmenként ötvenezer dollárt kért (összességében több mint kétmillió dollárt kaszáltak), így azzal, hogy végül csak hét domaint fogadott el, sikerült az egész szakmát magára haragítania.

A rendszer önállósítja magát

A fejlődést akadályozó töketlenkedés azonban nem mehet a végtelenségig - gondolta Bill Gross újmédiamogul, az általa alapított Idealab révén többek között a Goto.com, a Netzero, és az eToys tulajdonosa. Gross az elmúlt héten bejelentette: az Idealab domainregisztrációba kezd, méghozzá az általa jónak tartott legfelsőbb szintű domaineken.

A célra az Idealab New.net néven külön vállalkozást hozott létre, amely helyi internetszolgáltatókkal és számítógépgyártókkal tárgyal az új TLD-k felismeréséhez szükséges segédprogramok (plug-inek) átvételéről és terjesztéséről. A New.net által bevezetett több mint egy tucat legfelsőbb domain között van a .store, .firm, .mp3, .pic, .movie, .game, .sport, .kids, .chat, .xxx, és a .euro.

Bill Gross
Ismert vállalkozó
A VeriSign szóvivője elítélte az ICANN-el szembeni nyílt ellenszegülést. ,,Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ezzel foglalkozzunk. Mi a jelenlegi rendszer jobbítása mellett köteleztük el magunkat, és ez a rendszer szolgálja ki az internetező közönség 99 százalékát nap mint nap." - mondta a Wired magazinnak Brian O'Shaughnessy, a vállalat szóvivője.

O'Shaughnessy arra próbált utalni, hogy Brian Gross jelenlegi próbálkozása várhatóan olyan félsiker lesz, mint a csőd felé tartó Goto.com, a már csődbe ment eToys és még legalább két, jobbára ismeretlen vállalkozás. Idevágó érdekes adat továbbá, hogy Gross jóhírét azzal alapozta meg, hogy megvásárolta Tuvalu nemzeti domainjének (.tv) bejegyzési jogát.

Bármilyen véget is érjen Bill Gross vállalkozása, ténynek tekinthetjük, hogy a szervezés jelenleg korai középkort idéző szintjén az ICANN-nek két lehetősége van: vagy rendezi sorait és támogatást szerez némi rendcsináláshoz, vagy a zűrzavar fokozódásával lenullázza magát és megbukik.