Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Távmunkalehetőségekre várnak a gyakori internetezők

2003.09.17. 12:17
Jelenleg a gyakori internetezők csekély hányada dolgozik távmunkában, noha több mint háromnegyedük szívesen élne ezzel a lehetőséggel, derül ki a júliusi NetMonitor kutatás eredményeiből. A gyakori internetezők szerint a távmunka időt takarít meg és szabadságérzetet nyújt a dolgozónak. A kutatócégek szerint a vállalkozások 18-25 százalékos megtakarítást érhetnek el a személyi jellegű kiadásoknál, ha igénybe veszik a távmunka lehetőségeit.
A gyakori internetezők nyitottak a távmunkára, hiszen 40 százalékuk már valamilyen formában tájékozódott a távmunka lehetőségekről, megvannak a szükséges tárgyi és szellemi feltételek és 87 százalékuk dolgozna távmunkában, ha felajánlanák ezt a lehetőséget- derül ki a NetMonitor júliusi kutatásából.

Kevés távmunkás

Arra a kérdésre, hogy végzi-e munkaidejének egy részét irodán kívüli helyen a megkérdezettek 41 százaléka válaszolt igennel. Ezen válaszolók 60 százaléka munkájának egy részét otthon végzi. A megkérdezettek 31 százaléka nemmel válaszolt, illetve 28 százalékuk nem dolgozik vagy nincs munkahelye.

Azok, akik munkaidejük egy részében otthon dolgoznak, azok 90 százaléka otthoni munkavégzéséhez használja a számítógépet és 69 százalékuk igénybe veszi a világhálót . A gyakori internetezők szerint a távmunka legjellemzőbb előnyei az időmegtakarítás (82 százalék), a szabadságérzet (64 százalék) a kevesebb stressz és a mobilitás.

Elszigetelődéstől tartanak

A távmunka legnagyobb hátrányait pedig a társadalmi kapcsolatok leépülésében (77 százalék), a karrierkilátások csökkenésében (43 százalék) a jogi és munkaügyi bizonytalanságban és a visszaélés lehetősében látják. Mindössze 19 százalékuk érzi problémának a magán- és a munkaszféra szétválasztását.

A felmérés szerint a hetente többször internetezők körében megvannak a távmunkához szükséges IT-infrastrukturális alapok: 91 százalékuk rendelkezik számítógéppel sőt negyedüknek több, mint egy számítógépe van otthonában. Az otthoni PC-vel rendelkezők 85 százaléka rendelkezik nyomtatóval, 30 százalékuk rendelkezik scanerrel és tizedük webkamerával, többségüknek 17" monitora van.

Szakemberek

A számítógéppel rendelkező gyakori internetezők nagyobb része már rendelkezik otthoni internet-hozzáféréssel, így sokak számára már adott a távmunkához nélkülözhetetlen kapcsolattartás legfontosabb eszköze. Többségük kiválóan vagy jól ért a szövegszerkesztéshez (79 százalék), a táblázatkezeléshez, az operációs rendszerek használatához, több mint kétharmaduk jártas az internet használatában is.

A NetMonitor szerint a gyakori internetezők körében jelenleg még nem jellemző az, hogy online módon végeznének valamely tanfolyamot. Ennek legfőbb oka, hogy nem tartják elfogadottnak, és úgy érzik ma még nincs vagy alig van lehetőség ilyen tanfolyamok végzésére.

A KSH adatai szerint Magyarországon ma minden harmadik foglalkoztatott számítógéppel dolgozik. Figyelemre méltó adat, hiszen a távmunkás fő munkaeszköze a számítógép, amely, ha megfelelő sávszélességű és biztonságos összeköttetésben áll a vállalati irodával, onnan távolra (otthonokba is) kihelyezhető. A lehetőség tehát elvileg adott, a feltételek változásával várhatóan Magyarországon is nő majd a távmunkalehetőségek száma.

A kutatás módszertana
NetMonitor néven közös kutatássorozatot indított az NRC Piackutató Kft. és a TNS Gazdasági és Társadalmi Marketing Tanácsadó Kft . A kutatócégek 2003. novemberig 10 különböző témakörben, többek között a gazdaság, informatika és a telekommunikáció területén végeznek havonta online felméréseket. A júliusi kutatásunk alkalmával a távmunka-távoktatás helyzetét és hátterét vizsgáltuk a gyakori internetezők körében. Az adatfelvétel 2003. július 20-a és július 28-a között zajlott. A több mint 520 érvényes kérdőív adatai az Internet használatot befolyásoló legfontosabb tényezők (nem, kor, iskolai végzettség és településtípus) alapján reprezentatívak a hetente többször internetező magyarországi felhasználókra (a TNS InterBus nagymintás kutatás adatai alapján).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!