Jenő
-2 °C
6 °C

Terrorista videók: népművészet símaszkban

2007.02.27. 00:25
A pentaton nyavalygás és a csűrdöngölő után újabb népművészeti forma van terjedőben, ezúttal a csodálatos világhálón: a fenyegetőnek álcázott, de viccesnek szánt terrorista videó. A símaszk és az eltorzított hang kötelező, a játékpuska opcionális. Összegyűjtöttük és elemeztük az összeset, ami a YouTube-on fent van.

Ugye emlékeznek még a WTC Guyra, aki a 2001. szeptember 11-i New York-i merénylet pillanatában pózolt a World Trade Center tetején? Vagy Lynndie Englandre, az abu-grébi börtön foglyait kínzó amerikai katonanőre? Egyikükből sem lett volna online híresség, ha egy nyomorúságos pillanatban nem jut eszükbe egy eredeti, valahol vicces gesztus.


WTC Guy

A WTC Guy (más néven Tourist Guy), akiről egyébként kiderült, hogy magyar, saját fotóját kasírozta az ikertornyok tetejére, és ezzel netes népművészek ezreit ihlette meg. Évekkel később Lynndie England, az amerikai hadsereg tartalékosa egy iraki fogoly mellett pózolt a bagdadi börtönben, mintha csak fegyvert fogna rá. Miután az akcióról készült fénykép nyilvánosságra került, a civilek körében kedves népszokássá vált a lynndie-zés, vagyis a nő által népszerűvé tett mozdulatot utánzása különböző alkalmakkor, kollégák, barátok, ismerősök között, vagy csak úgy.

Kínból vicc


Lynndie England

Rövid idő alatt hasonló, ha nem is világra szóló karriert futottak be a hazai gyártmányú terrorista videók, csak itt nem a szereplők az érdekesek, hanem a kifejezési forma. Néhány hét kellett hozzá, hogy egy a YouTube-on megjelent magyar nyelvű felvétel egész mozgalmat indítson el, amelyhez egymás után csatlakoztak azok a honfitársaink, akik poénnal próbáltak reagálni a feszült politikai helyzetre, vagy megtetszett nekik az önkifejezési forma, és saját, politikailag motiválatlan üzeneteik közvetítésére kezdték használni a műfajban rejlő lehetőségeket.

A terrorista videó népszerűségéhez hozzájárul a műfaj inherens igénytelensége: nincs szükség komoly előkészületekre, technikai háttérre és stábra, sőt a lepusztult környezet, a díszlet, a világítás, a jelmez és a smink hiánya, ami egyébként amatőr hibának tűnne, a terrorista videót éppen hogy autentikussá teszi.

Az év első fenyegetős videója, a Magyar Nemzeti Forradalmi Ítélet Végrehajtó Ezred (MNFIVE) közleménye február 9-én került fel a videómegosztó szájtra, és erről még akár el is lehetett hinni, hogy fenyeget: a szervezet azt állította, több száz felfegyverzett harcosával akcióba lép, ha a kormány nem mond le. A többi videót viszont már nem lehet komolyan venni: van, aki receptet olvas símaszkban, van, aki vízállásjelentést, és a fenyegetős videókból lassan teljesen kivész a fenyegetés. Összegyűjtöttük mindet, ami fent van a YouTube-on, és elemeztük őket időrendben. Kellemes borzongást!

A Magyar Nemzeti Forradalmi Ítélet Végrehajtó Ezred első közleménye

2007. február 9., Mforr79, 28 éves, Egyesült Államok

Idézet: "Egy: Több száz, megfelelő kiképzéssel és fegyverzettel rendelkező magyar hazafi áll készen a feladatok végrehajtására. Kettő: Rendelkezünk a szükséges külföldi pénzügyi és egyéb támogatással... Fegyvereink azért vannak, hogy használjuk is őket."

Elemzés: Elsőként került fel a YouTube-ra, és talán ez az egyetlen valóban fenyegető videó az összes között. Olyan kifejezéseket használ, mint "tervezési szakasz" meg "operatív tevékenység", és az asztalon egy Kalasnyikovnak látszó tárgy áll keresztbe – talán éppen egy Kalasnyikov. Magából a terroristából nem látszik semmi, így akár valódi is lehetne, bár szinte biztos, hogy a háttérben a magyar zászló egy csepeli panelkonyha ablakát fedi, az asztalt meg a gyerekek elől húzta el a vicces papa a felvétel kedvéért.

Komment a YouTube-on: "Ez a videó a terror fenyegetettségel együtt annyira valódi, mint ahogy én egy hamvas, 16 éves kis szűzlány vagyok.Ennek örömére el is neveztem az ezredet gyurcsány hamasznak:)" ( ThomasVonH)

A Magyar Nemzeti Forradalmi Ítélet Végrehajtó Ezred második közleménye

2007. február 14., mfor78, 29 éves, Magyarország

Idézet: "Elfut a düh, ha arra gondolok, hogy mi itt legalább 16 éve reszeljük a fingot, hogy mit gondoljunk Trianonról meg a kommunistákról.… Mintha Irán csak a mesében létezne, mintha a Kárpátok megvédenének minket a külvilágtól; mintha a terrorizmus ellen kordonnal lehetne védekezni. Úgy játsszuk az eszünket, mintha figyelne ránk valaki."

Elemzés: Nem kell sok munka hozzá, hogy kiderüljön: a MNFIVE második közleményét nem ugyanaz a YouTube-felhasználó jegyzi, mint az elsőt. A terrorista szájából kissé furcsán hangzó szövegről rövid utánajárással kiderül, hogy nem eredeti szöveg, hanem Tóta W. Árpád, az Index publicistájának Heads Up című, február 12-én kelt posztjának néhány mondata, a kötelező beszédszintetizátorral felolvastatva. A környezet viszont az utolsó apró részletig megegyezik az első videón láthatóval, így vagy mind a kettőt Tóta W. készítette, vagy egyiket sem. A "jákszemás" és a "dzsikuje" borati kiszólások, egy-egy főhajtás a YouTube-sztár brit komikus, Sacha Baron Cohen irányába.

Komment a YouTube-on: "Még azt mondom az első elég komolyra lett véve, de a második elrontotta az egésznek a hitelét.Ezt a szöveget én is el tudnám mondani." (mileston3)

Univerzális Egység Hazafias Szövetsége Brigádok

2007. február 15., smlzsmlz, 22 éves, Albánia

Idézet: "Boldog, aki hallja szavainkat, mert közel az idő…. Semmilyen eszköztől nem riadunk vissza, hogy céljainkat elérjük. Egy percig sem várhatunk tovább. Eljött a cselekvés ideje. Tudunk egy-két dolgot egy-két dologról."

Elemzés: Az idétlen nevű Univerzális Egység Hazafias Szövetsége Brigádok videója bibliai idézettel kezdődik, egyenesen a Jelenések könyvéből; erre rímel a háttérben kifeszített vatikáni zászló és a sarokba állított Szűz Mária, ellentmond viszont neki az asztalon látható, öntödei fémmunkást ábrázoló szobor. Az UEHSZB úgy fenyeget, hogy nem fenyeget: cselekvést emleget, de nem mondja meg, mire készül, feltételeket emleget, de nem mondja meg, mik azok, és határidőt emleget, anélkül, hogy megnevezne egy dátumot. Zavaros panelszöveg, konkrét tartalom nélkül. Talán egy kicsit vicces.

Komment a YouTube-on: "Kommunikacios katyvasz. Milyen terroristabrigad az akinek megjegyezhetetlen neve van? Raadasul nyelvtanilag is santit. A koveteleseiket meg elfelejtettek beolvasni. Vagy esetleg ugyanazok amik az elozo csoporte? Akkor azt felejtettek el kozolni. Ez egy fos. Na ezek amatorok." (kuki1976)

Re: Univerzális Egység Hazafias Szövetsége Brigádok

2007. február 15., mfor78, 29 éves, Magyarország

Idézet: "Kommünikéjét hallják... központi jegybank... kérem, jöjjenek el, és nézzék meg."

Elemzés: Első hallásra úgy tűnik, idegen nyelven halandzsázik a videó készítője, de a figyelmes hallgató felismer néhány magyar szót. A kiejtésből ítélve a hang valószínűleg úgy készült, hogy német beszédszintetizátorral olvastattak fel egy magyar szöveget, amitől az gyakorlatilag érthetetlen. Maga a diszkurzív aktus azonban figyelemre méltó: az egyik kamuszervezet videóban válaszol a másik kamuszervezetnek. A terrorista videódialóg kialakulása kommunikációtörténeti mérföldkő, sokan fogják még elemezni.

Komment a YouTube-on: "sima tükrözés...amúgy meg már fenn van a az igazinak a második közleménye...csak vicceltek...elég szar vicc volt..." (dlm310t)

Azonnali válasz

2007. február 15., HazafiasFozobrigad, 29 éves, Magyarország

Idézet: "A krumpilt lesikálom, majd alufóliával bélelt tepsiben megsütöm úgy, hogy a héját több helyen megszúrom a kés hegyével, majd mindegyiket meg is sózom. Így nagyon finom lesz a héja is, amit mindig el is fogyasztok."

Elemzés:Az első olyan videó a műfajban, amely valódi, kézzel fogható fenyegetést tartalmaz: a répával töltött krumpli már recept formájában is sokkal rosszabbul hangzik, mint sok direkt politikai indíttatású fenyegetés. A környezet teljesen ingerszegény, csak a legfontosabb rekvizitumok (fekete maszk, papírlap) szerepelnek a felvételen, és ez a végletekig fokozza a hatást. Kis nyomozás után kiderül, hogy a szöveg nem eredeti: megtalálható a mindmegette.hu receptszájton Héjában sült töltött krumpli címmel.

Komment a YouTube-on: "Itt a NBH terrorerhárító osztálya! AZONNAL hagyjon fel bármivel is amit csinál, ellenkező eseben nyomozást indítunk sugárzó anyag illegális kereskedelme, emberiség elleni bűntettek, valamint krumplival tejföllel és snidlinggel való visszaélés miatt!!" (TotoHU)

Gyurcsányért Mozgalom

2007. február 15., blogadmin, 19 éves, Magyarország

Idézet: "Biztosak lehetnek benne, hogy hamarosan megtanuljuk használni ezt a fegyvert, és minden támadást visszaverünk. De addig is az összes támadót és provokátort levizeljük. Irgalmatlan módon le fogjuk hugyozni! Szentéletű Gyurcsány Ferencért!"

Elemzés: Marlonbrandós bőrdzseki, puskának látszó puska - mindez egy olyan helyszínen, ami leginkább olcsó kötöttáru-szaküzletnek tűnik valahol a dél-kínai Hunan tartományban. A felvétel abból a szempontból is unikum, hogy ezen látható a világ legamatőrebb terroristája, aki egész egyszerűen elfelejtett maszkot húzni a fejére a szereplés előtt. Aki felismeri, adja át neki üdvözletünket.

Komment a YouTube-on: "BAzze.... nagyon szaar :)" (numizmata)

Pánmagyar Fegyveres Harcvonal Zsoldosainak fenyegető videója

2007. február 16., RedKamera6789, 26 éves, Magyarország

Idézet: "Záhony 535 centiméter, Dombrád 608 centiméter. Ha a kormány nem mond le, legközelebb március 15-én jelentkezünk vízállásjelentéssel. "

Elemzés: Ugyanazon az egyszerű, de hatásos ötleten alapul, mint a receptes videó, csak ez nem recept, hanem vízállásjelentés. Mindehhez az egyik legmozgalmasabb fenyegető felvétel az összes közül, a háttérben kardozó figura jó adag dinamikát visz a műfajra jellemző statikus felállásba. Az asztalra helyezett holland rendszámtábla, az azonosíthatatlan zászló és figura (szobor?) nyilván a zavarkeltést célozza.

Komment a YouTube-on: "For you people, who don't speak hungarian: this is a parody of a recent terrorist message for hungary. Instead of the original, this group is reporting water heights at different cities upon the Danube river. This is btw a true part once a day in the hungarian national non-commercial radio. It's hillarious :)" (sosmarci)

A Gyurcsány-kormány visszafenyeget

2007. február 17., Ollper12, 26 éves, Magyarország

Idézet: "Nem áll módunkban lemondani. Még egyszer mondom, hogy megértsék: nem mondok le, sem én, sem senki ... Különben is, a kutyafáját neki, hát azt hiszik hogyén vagyok az oka mindennek? Lárifári, nem ilyen gonosz fickó ez a Feri." "Útelágazás"

Elemzés: A díszletekből, a jelmezekből, a szereplők számából nyilvánvaló, hogy ez a legnagyobb költségvetésű fenyegetős videó – már-már szuperprodukció. A háttérben EU-s és címeres magyar zászló, az asztalon kultikus MSZP-közeli alakok névtáblái. A miniszterelnököt alakító figura telitalálat, különösen az a rész, amikor felaprózza ellenfeleit. És ahogy Medgyessy Péter azt mondja, "útelágazás"! Beszédszintetizátor legyen a talpán, amelyik utánacsinálja.

Komment a YouTube-on: "Fejezzétek már be ezt az Árpádsáv fóbiát kretén komcsik!Fogalmatok sincs Magyarország történelméről.Pár hullarészeg ember???Te egy ostoba gerinctelen ember vagy.Kitartás testvéreim." (Tolisz)

A legveszélyesebb szervezet is a kormányt fenyegeti

2007. február 17., Kos5ak, 29 éves, Magyarország

Idézet: Elég volt a gyáva fenyegetőzésekből. Az igazi veszélyt mi jelentjük, nem a nevetséges amatőrök. Szervezetünkről egyelőre annyit árulok el, hogy készek vagyunk akármikor cselekedni, ha azt az érdekeink megkívánják...Ha ez az ajtó kinyílik, akkor azt mondjuk hangosan: bazdmeg".

Elemzés: Egyértelműen politikai töltetű videó, reakció az Index "tavaszi hadjáratról" szóló felvételén bazdmegelő riportalanyok fenyegetéseire. A készítők szakítanak a klasszikus terrorista-kamera felállással, és egy ajtórésen integetnek befelé egy magyar zászlóval, illetve egy maroklőfegyverrel. Gyanítható, hogy sok más terroristagyanús videóhoz hasonlóan ez is relativizálási céllal készült, és a veszély valóságos voltát igyekszik kontextusba helyezni. Sikerrel.

Komment a YouTube-on: "talán igaz és tényleg nem lehet mást tenni csak röhögni. azon is ahogy eladják azt a keveset ami maradt nekünk, jönnek a vágott szeműek meg a gyerekpornó. így kell ezt csinálni, kérem szépen." (Bolusalba)

Ikssz

2007. február 17., zsadon, 53 éves, Magyarország

Idézet: "Lásd ez az én birodalmam, messze néző szép könyöklőm. Ugye, hogy szép nagy, nagy ország?"

Elemzés: Arsenal-zászló előtt ül Zsadon Béla, az Index olvasószerkesztője, és A magyar nyelv nagyszótárának 2. kötetét (A–Azsúroz) tartja kezében (főszerkesztő: Ittzés Nóra), amikor megszólal A kékszakállú herceg vára, abból is az a rész, ahol Judit meglátja, mi van az ötödik ajtó mögött. (Szép és nagy a te országod, válaszolná Judit, ha nem érne véget kurtán-furcsán a felvétel.) Klasszikus statementvideó kissé zavaros ideológiai háttérrel, messze mutató tanulsággal. (Mindazonáltal feltételezhető, hogy don B közismert grammatikanáci attitűdjét konnotáltatja a videót tartalmazó publicisztikájában felhozott fenyegetővideó-hype-pal, és egyesek szerint az Arsenal-zászló is gyengécske utalás lehet ortografikus talibáni tevékenységének Arzenáljára - a szerk.)

Komment a YouTube-on: "Ez kész.XD Én is akartam csiálni egy ilyet.. :)" (gotohell2)

1% terrorizmus

2007. február 19., idoru79, 27 éves, Magyarország

Idézet: Ha bárki adózóként vagy csak a közügyek iránt érdeklődő személyként gyakorolható szabadságjogokat, ésszerű drogpolitikát, átláthatóbb államot és személyes adatainak nagyobb védelmet szeretne, az jó lesz, ha segíti a TASZ-t, mert mi valóban tudunk egy-két dolgot egy-két dologról.

Elemzés: Végleg összegabalyodnak a szálak: a Társaság a szabadságjogokért civil szervezet (TASZ) az Univerzális Egység Hazafias Szövetsége Brigádok felé bólint, amikor kijelenti, hogy tud egy-két dolgot egy-két dologról. Azt viszont kevesen tudják, hogy az idézet ("I know a thing or two about a thing or two") Robert de Niro szájából hangzik el az Ez a fiúk sorsa (This Boy's Life) című, 1993-as hollywoodi filmben. A TASZ terroristáinak asztalán látható könyvek, balról jobbra: Jefferson M. Fish: How to Legalize Drugs (Hogyan legalizáljuk a drogokat); Common Sense for Drug Policy: Drug War Facts (Tények a drogháborúról); Halmai Gábor-Tóth Gábor Attila: Emberi jogok. A TASZ adószáma: 18067109-1-42

Komment a YouTube-on: "Ezek mindenre elszántak! Jobb engedelmeskedni nekik, különben tényleg bajok lesznek! Megborzongtam a fehér galléros ing és barkácskesztyü láttán! Még jó, hogy nem bántotta a három, túszként felsorakoztatott könyvet! Szerintem fizessünk, hogy megmenekülhessen a jogállam!" (Enteogen)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?