Eleonóra
-1 °C
2 °C

Saját internetet akarnak a törökök

2005.07.08. 10:30
Saját root szervert akar országának a török informatikusok szövetsége, elsősorban azért, hogy szabadabban sáfárkodhasson a doménnevekkel. A vágy azonban külpolitikai felhangokat is kapott: a török netheadeknek elegük van abból, hogy a hálót érintő lényeges kérdésekben az amerikai kereskedelmi minisztérium delegáltja, a szigorú ICANN dönt.

Az internetről lehasított számítógépes hálózat létrehozását sürgeti a török informatikusok szövetsége, hogy az ország kiszabaduljon a szerinte a világhálóra nehezedő amerikai nyomás alól. A szervezet azután állt elő a tervvel, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma bejelentette: továbbra is meg akarja őrizni az irányítást a netes forgalmat irányító root szerverek felett, jelentette az Associated Press Ankarából.

Megszűnhet az index.hu?

#alt#
Török informatikusok szövetsége

A török szervezet azt fontolgatja, hogy a Public-Root nevű nonprofit szövetség alternatív hálózatára csatlakozik, amely tíz országban állítana fel tizenhárom alternatív forgalomirányító root szervert. A szövetség célja többek között, hogy a holland székhelyű Unified Identity Technologyval közösen létrehozza a felsőszintű domainnevek nélküli webcímek rendszerét: ebben a modellben eltűnhetne például a .com vagy a .net végződés, és optimális esetben elég lenne egyetlen szót (pl. index) a böngészőbe írni ahhoz, hogy bejöjjön a szájt, ami most a http://www.index.hu címen érhető el.

A szövetség tagjai azonban ennél távolabb látnak: "A rendszer olyan független hálózathoz vezethetne, amelyet az Egyesült Államok növekvő beavatkozása miatt aggódó országok használhatnának", nyilatkozta a török informatikusok elnöke, Turhan Mentesz.

Darabokra hullik a net

A doménnevek és az egyedi internetes azonosítók, az IP-címek kiosztása most gyakorlatilag egyetlen kézben, az amerikai Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) nonprofit cégnél összpontosul. A netizenek által folyamatosan kritizált alakulatot 1998-ban bízta meg az USA kormánya - a kereskedelmi minisztériumon keresztül - a net címrendszerének felügyeletével, és azóta az ICANN a doménneveket tekintve élet és halál ura a neten. Azok az alternatív szolgáltatók ugyanis, amelyek hajlandóak például új felső szintű doménneveket bevezetni, azt kockáztatják, hogy rendszerük nem lesz kompatíbilis a monopolhelyzetben lévő ICANN-ével, így az internet darabokra hullik, hiszen a címek önkényessé válnak. (Extrém esetben az is elképzelhető, hogy földrajzi elhelyezkedéstől és szolgáltatótól függően más szájtra jut két olyan szörföző, aki ugyanazt a doménnevet írja be a brózerbe.)

Erre a veszélyre figyelmeztetett az ICANN szóvivője, Kieran Barker is, amikor azt mondta az AP-nek: "A globális, interoperábilis internet összes jótéteménye megkérdőjeleződhet", ha mindenki kényére-kedvére foglalkozhat a netforgalmat irányító gépek adminisztrációjával. A török hírközlési felügyelet szerint viszont nem eszik olyan forrón a kását. A szervezet egyik tisztviselője, Musztafa Alkan szerint a török informatikusok nem az amerikai ellenőrzés elől akarnak kibújni, csak az országon belüli netezést igyekeznek megkönnyíteni.