Online licitálás egy kenyérpirítóra

2000.08.07. 16:10
Az Index munkatársa két dollárral licitált egy hatvanas évekbeli ,,antik" alumínium kenyérpirítóra az eBay árverésén, és legnagyobb meglepetésére meg is nyerte a holmit. Némi küzdés után sikerült Magyarországra szállíttatni a készüléket, a postaköltség és a pénz átutalásának díja azonban mintegy 16-szorosa volt az áru értékének. Az itteni feszültségen ráadásul nem is működik az amerikai kenyérpirító, ellenben remekül fest a hatvanas évekbeli magyar konyhaasztalon.
Amerikában nagy divat a magyar lomtalanítások mintájára megrendezett bolhapiac, a garage sale, melyet nevének megfelelően többnyire a garázsbejárók előtti járdán tartanak. Mivel arrafelé gyakran költöznek az emberek, a kertvárosokban minden hétvégén több helyütt is remek árukra bukkanhat az ember: például így vett egy ismerősöm San Franciscóban öt dollárért Donna Karan cipőt.

Bolhapiac online

A vágy titokzatos tárgya
Az eBay is ilyen bolhapiacnak indult pár éve, bár mostanában már antikvitást, festményeket és autókat is lehet adni-venni rajta, sőt létezik ingatlanszekciója is. A legnépszerűbb aukciókon azonban továbbra is apróságok, használtcikkek, ócska játékok és egyéb kacatok cserélnek gazdát. A néhány dolláros holmik között mindenki megtalálja azt a kisautót, amivel gyerekkorában játszott, kedvenc könyvét, amit kölcsönadott valakinek, vagy azt a rém ronda hamutálat, amit nemrég tört össze a nagyinál, aki azóta vigasztalhatatlan.

A szoftver emeli a tétet

Az eBay licitálási szisztémája megoldást kínál arra a problémára, hogy a licitelők nincsenek mindannyian egy helyen, és nem tudják folyamatosan követni az aukció menetét. Ezért minden részvevő megadhatja licitjeinek felső értékét, azt az összeget, ameddig hajlandó elmenni, és az eBay szoftvere emeli a tétet helyette. A licithatárt természetesen titkosan kezeli a program, amely e-mailben küld értesítést, ha a licit túllépte a felhasználó által beállított értéket. Ilyenkor a részvevő eldöntheti, hogy veszni hagyja a tárgyat, vagy emeli a tétet.

Az európaiak némileg hátrányos helyzetbe kerülnek a szisztéma miatt, az aukciók ugyanis általában amerikai idő szerint délután érnek véget, az azonban nálunk az éjszaka közepe. Az európai licitálók ezért gyakran elbukják a versenyt, mivel éjjel kapják az értesítést arról, hogy valaki többet ígér náluk, reggelre pedig vége az aukciónak.

Kenyérpirító 1 dollárért

Sunbeam és társa
Szerzőnk ott követett el végzetes hibát, amikor elkezdte random nézegetni az aukciókat. Rövidesen rábukkant ugyanis egy hatvanas évekbeli, böszme nagy, gömbölyű alumínium kenyérpirítóra, amilyennel az amerikai filmek háziasszonyai szokták leütni erőszakoskodó férjüket, és meglepődve nyugtázta, hogy a Sunbeam márkanevű készülék kikiáltási ára mindössze 95 cent.

Az aukció menete

A licitálás előtt célszerű e-mailben megkérdezni a kiszemelt tárgy eladóját, hogy szállít-e Magyarországra, és ha igen, mennyiért, továbbá, hogy milyen módon tudjuk majd kifizetni a megnyert tárgyat. A Sunbeam kenyérpirító aukcióján a regisztráció után felső licithatárnak 5 dollárt állítottunk be, majd türelmesen vártuk, hogy a szoftver intézkedjen helyettünk. Néhány napos feszült várakozás után meg is érkezett az automatikus e-mail, melyet az aukció nyertesének és az eladónak küldött az eBay. Az eladó értesítést küldött a tétel végső áráról (1,95 dollár) és az általunk választott földi postázás költségéről (28 dollár).

Fizetési problémák

Most már csak a 29,95 dollárt kellett valahogyan eljuttatni az eladóhoz, itt azonban váratlan nehézségekbe ütköztünk. Eladónk ugyanis, magánszemély létére, nem tudott elfogadni hitelkártyát, az eBay fizetési szolgáltatása pedig Magyarországról egyelőre nem vehető igénybe. A banki átutalás költséges és lassú művelete helyett csekk küldését választottuk: a BidPay oldalán hitelkártyával egyenlíthetjük ki az áru értékét, a cég pedig 5 dollár ellenében postán küld Western Union csekket az eladónak az összegről.

A 35 dolláros dísztárgy

Húzós postaköltség
A csekk kézhezvétele után eladónk postára adta a kenyérpirítót. Számításaival ellentétben a postaköltség 38,34 dollárra rúgott, melyet zokszó nélkül állt. Nagyjából két hét alatt megérkezett Budapestre a csomag, melyre meglepő módon nem róttak ki vámot.Az Index munkatársa így potom 34,95 dollár fejében egy oldskool amerikai kenyérpirító tulajdonosa lett. Bár eladója szerint a készülék működik, egyelőre még nem próbálkoztunk beüzemelésével, félő ugyanis, hogy a sárgaréz hálózati csatlakozó elolvadna, ha bedugnánk a 220-ba. A kérdést már tanulmányoztuk: tizenöt dollárért lehet 220-ról 110 voltra konvertáló eszközt vásárolni az eBayen. Csak idő kérdése, és rendelünk egyet.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön