Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hardverhiba miatt állt a T-Birodalom

2005.09.22. 10:37
Csütörtökön délelőtt hiába kattintottak az internetezők a T-Online, az Origo és a Freemail weboldalára, a böngésző a maximális várakozási idő túllépésére hivatkozva legalább egy órán át csak némán hallgatott.

Csütörtökön reggel rémült telefonáló hívta fel figyelmünket arra, hogy egyáltalán nem tudja elérni a T-Online adatparkjában tárolt szerverét, pedig a munkájához feltétlenül szüksége lenne rá. A szerverek hibáját jelezte a böngésző is: reggel tíz előtt néhány perccel nemcsak a T-Online céges szájtja volt elérhetetlen, hanem a Freemail levelezőszolgáltatás, az Origo online újság és más, a Magyar Telekomhoz tartozó céges weboldalak is.

Neve elhallgatását kérő olvasónk szerint a cég őt úgy tájékoztatta: a szervereket támadás érte, ezt a pletykát azonban Tüdős András, a T-Online informatikai igazgatója cáfolta. Elmondása szerint egy fontos hálózati eszköz hibásodott meg, és ezzel megbénított más hálózati eszközöket is.

Az ügyfélszolgálaton a reggeli órákban annyit tudtak mondani, hogy 618-as és 691-es hibakódokat kapnak, ami emberi nyelven annyit jelent, hogy a gerinchálózattal van gond, vagy a T-Online szervereivel. A kérdéseinkre készségesen válaszoló ügyfélszolgálatos elmondta, hogy probléma az egész országot érinti, és nagyon sok T-Online-előfizetőnek egyáltalán nem volt internetelérése.

Hol volt, hol nem volt

Az ügyfélszolgálat szerint az volt a "normális" jelenség, ha a T-Online előfizetők egyáltalán nem fértek hozzá a nethez, és nem csupán arról volt szó, hogy nem jöttek be a letöltendő weboldalak. Az biztos, hogy a T-Online-nál hiba van, de az is lehet, hogy ez az összes szolgáltatót érinti, mondta az ügyfélszolgálat. Azt nem tudják, hogy a gerinchálózattal van baj, vagy a szerverekkel történt probléma. A BIX műszaki ügyeletese lapunknak elmondta, hogy a magyar internet központjában nem történt semmi, tudomása szerint csak a T-Online irányában volt gubanc.

#alt#
A BIX forgalmán is érződött a szakadás

A BIX oldalán található statisztikákon is felfedezhető a leállás: mint az a képen is látszik, a szokásos reggeli erősödést kilenc óra után pár perccel erőteljes zuhanás követte. Háromnegyed tizenegy körül azután magához tért a forgalom, de egy rövid csúcs után újabb visszaesés volt tapasztalható. Az adatforgalom még negyed 12-kor is csak 9,3 gigabit volt másodpercenként, ami messze elmaradt a keddi és a szerdai tíz gigabittől.

A fennakadás legalább egy órán tartott, a T-Online-hoz rengeteg bejelentés érkezett. Az érintett weboldalak negyed tizenkettőkor elérhetővé váltak.

Augusztus elején már intéztek "támadást" a T-Online ellen, igaz, az csak jelképes demonstráció volt. A valodi.hu webzine azért szervezett tüntetést a szolgáltató ellen, mert az egyoldalúan felmondta a szerződést ötven előfizetőjével, akik az elfogadhatónál több adatot töltöttek le a netről. Az akkori akció fő szervezője az Indexnek elmondta: bár észlelték a szünetet, a mostani fennakadáshoz nincs közük. "Ártatlanok vagyunk, mint a frissen hullott bárány" - közölte a Wintermute nicknéven ismert szervező.