Rafael
19 °C
33 °C

Netes leszámolás pisztollyal és kamerával

Egy internetes nézeteltérés a múlt héten komolyra fordult: a pólóboltos Tomcat blogbeszámolója szerint először pisztollyal fenyegette meg a barátnőjét sértegető csetelőt, majd arra kényszerítette, hogy arccal, névvel videóra mondja bocsánatkérését. A sztorit a blogger közzé tette az interneten, Tomcatet a fenyegetés miatt rendőrök állították elő.

A tavalyi debreceni irc-s bosszú után múlt héten újabb virtuális szóváltás materializálódott rövid idő alatt pisztolyos fenyegetőzés és egy pofon formájában. (Az alábbiakban minden érintett csak nicknéven fog szerepelni.)

A történet a leginkább internetes pólóboltjáról és programozói munkáiról ismert Tomcat blogjából valahogy így hámozható ki: barátnőjét, a szintén ismert blogger Athinát néhány hete páran zaklatni kezdték és fenyegették - a blog szerint részben éppen amiatt, hogy vele állt össze - interneten és telefonon. Az ilyesmihez - blogja tanúsága szerint - egyébként is meglehetősen kritikusan viszonyuló Tomcat egy idő után a dolgokat tisztázandó meglátogatta azt a csetszobát, ahol a zaklatásokhoz köthető társaság tartózkodni szokott.

Netcigányok és a pisztoly

Itt kiválasztotta a legnagyobb hangú csetelőt, Romót, akit Tomcat blogjában csak "netcigánynak" nevez (a blogger megfogalmazása szerint: "a netcigány számos közös tulajdonságot mutat a reálcigányokkal. Falkában jár, nagy a pofája, piti kis bűnöket követ el, amiket hőstettnek tart, és állandóan a jogait szajkózza. Aztán ha orrbaverik, pislog, vigyorog és haverkodni próbál"), kinyomozta az elérhetőségét, majd felhívta, hogy személyesen rendezzék el a nézeteltérést.

Végül néhány telefon, némi bujkálás és ajtón dörömbölés után szerdán éjfél után talákoztak a Lehel téren, ahová Tomcat, blogbeszámolója szerint, pisztolyt is vitt magával, ami hamar elő is került. Az akció közben beléjük botlott a menetrend szerinti éjféli rendőrjárőr. Igazoltatták, majd megbilincselték a fegyverrel fenyegetőző bloggert, aki védekezésül azt hozta fel, hogy pisztolya nincs megtöltve, így azt szállítás céljából magához veheti. A rendőrségen tett vallomása szerint úgy látta, hogy riválisa kabátjához nyúl, és ezért rántott fegyvert.

A beszámolót az Index megkeresésére Sas Oszkár, a BRFK kommunikációs osztályának munkatársa megerősitette: valóban bevittek egy fiatalt november 2-án éjjel a XIII. kerületi kapitányságra, mert lőfegyverrel fenyegetőzött. Mivel azonban a gázpisztoly nem volt megtöltve, jogilag nem minősült fegyvernek, így a barátnőjét gyalázó csetelőt fenyegető bloggert csak garázdasággal vádolják.

Pofon és bocsánatkérés

A történetnek azonban még itt nem volt vége. Később újra találkoztak Romóval, aki egy pofon után videóra mondta az előre megírt bocsánatkérést: "Nevem ... . Az irc-n Romo néven ismernek. Szeretnék bocsánatot kérni Anitá...Athinától, amért aljas módon tisztességtelen jelzőkkel illettem, és megfenyegettem. Azt hittem elrejtőzhetek, ha névtelenül gyalázkodom. Tévedtem. Nem mertem kiállni, és vállalni a felelősséget tettemért. Szar, gyáva alak vagyok. Megérdemeltem, amit kaptam. Legyen ez tanulság mindenkinek, aki úgy gondolja, az interneten mindent lehet."

A videofelvételt, melyen látszik az ütés is, Tomcat felrakta a blogjára is, megemlítve, hogy nem különösebben érdeklik az esetleges jogi következmények.

Újabb fordulatok

Az események azóta tovább gyűrűztek: egy bizonyos Tonyo (korábban valamilyen módon ő is belekeveredett a sztoriba, de az erről szóló blogbejegyzést Tomcat már törölte) feljelentést tett a rendőrségen. Ebben azzal vádolja Tomcatet - a blogger szerint alaptalanul -, hogy péntekről szombatra virradó éjjel betört Tonyo lakásába, lefújta gázspray-vel, és agyba-főbe verte viperával, minderről ráadásul videofelvétel is van.

Tomcatet emiatt újra bekísérték a rendőrségre, és kihallgatták. A történet egyelőre itt tart, a blogger ezután már arról ír, hogy a rendőrségről hazafelé menet összefutott egy rendőrtiszt ismerősével, akivel megrendszabályoztak néhány graffitis fiatalt, a tettlegességet sem mellőzve.