Auguszta
-3 °C
2 °C

Drótátvágás Torontóban

2006.03.07. 11:49
Lámpavasakba szerelné a dótnélküli netelérési pontokat egy torontói áramszolgáltató. A belvárosban akár már idén ősztől lehet wifi, és később az összes torontói ugyanazon a városi rendszeren netezhet.

San Francisco helyett Toronto lehet a legmelegebb észak-amerikai város, ha a helyi áramszolgáltató, a Toronto Hydro betartja, amit ígér, és leghamarabb szeptemberre egyetlen hatalmas hotspottá - drótnélküli internetelérési ponttá - változtatja a két és félmilliós metropoliszt, írta hétfőn a Toronto Star.

A vállalat David Miller polgármesterrel együtt kedden készül bejelenteni, hogy hamarosan legalább a belvárost ellátja wifivel. Később egész Torontóban elérhető lesz majd a "municipal wifi" - a hotspotokat a Toronto Hydro az általa üzemeltetett, tavaly 60 millió kanadai dollárért megvásárolt utcai lámpákba készül beszerelni. A tervek szerint minden negyedik-ötödik lámpavasba jut majd egy hotspot.

Bár nem adják majd ingyen, a tömegek által könnyen elérhető szolgáltatás nemcsak a helyi kábel- és adsl-szolgáltatókat teheti feleslegessé, hanem hosszú távon a mobilcégek érdekeit is sértheti, hiszen elképzelhető, hogy a VoIP, a netes hangátviteli protokoll a wifivel együttműködve egyszer kiszorítja a piacról a most még domináns GSM szabványt.

Győr már meleg

A "municipal wifi" nemcsak technológiát jelent, hanem koncepciót is: ahol ilyen rendszert terveznek, a városvezetés általában aktív részt vállal annak kiépítésében, üzemeltetésében és karbantartásában, és a drótnélküli netelérést nem luxusszolgáltatásként, hanem közműként értelmezi. Egy városméretű wifihálózat nemcsak arra képes, hogy olcsón eljuttassa a netet azokhoz a lakosokhoz, akik a mostani piaci árakat nem tudják megfizetni, hanem arra is, hogy a településre vonzza a turistákat és az üzletembereket, fellendítve az idegenforgalmat. A városvezetés is profitál az ügyből: a rendőrség, a mentők és a tűzoltók például menet közben is folyamatosan hozzáférnek a különböző adatbázisokhoz, és távirányíthatóvá válik a parkolási rendszer.

A torontóihoz hasonló dróttalanítást terveznek más amerikai városokban, így Philadelphiában, New Orleansban és San Franciscóban is - az utóbbi rendszert az a Google készül felállítani, amely kaliforniában már üzemeltet néhány biztonságos hotspotot. A hasonló kezdeményezések azonban gyakran megfúrják a létező netszolgáltatók, amelyeknek elemi üzleti érdekeit sérti a tömegméretű, olcsó wifi.

A városi drótnélküli hálózatra Magyarországon is akad példa: Győr városa épp egy éve jelentette be, hogy dróttalanítja a várost; hétfőn a Széchenyi István Egyetemen adtak át zárt wifihálózatot, amelyet minden diák és oktató ingyen használhat. Az ötlet a budapesti Erzsébetváros vezetőiben is felmerült, de ott az elmúlt három és fél évben nem történt előrelépés.