Konrád
8 °C
26 °C

A BitTorrent nyit a legális tartalmak felé

2006.11.29. 21:35
Az eddig az illegális filmletöltés mekkájának tartott szolgáltatás szándékai szerint legális, ám fizetős tartalmakkal kívánja jó útra téríteni saját felhasználóit. De legalább egy részüket.

Torrent? Illegális fájlcserélés! - vághatták rá eddig a warezvilágban járatos netezők. A BitTorrent Inc., mely jelenleg az egyik legnépszerűbb peer-to-peer fájlcserélőnek számít, azonban most a részleges kifehéredés mellett döntött. Legalábbis erre enged következtetni, hogy bejelentették, megállapodást írtak alá egy sor filmforgalmazóval és tévécsatornával, így például a 20th Century Foxszal, a Paramount Picturesszel, az MTV Networksszel vagy a Comedy Centrallal.

A hírek szerint a BitTorrent ugyanazt a p2p technológiát kívánja alkalmazni a legális-fizetős verzióban, mint tette eddig az ingyenes, ám illegális megosztás esetében. (Bár külön erre nem tér ki a hivatalos nyilatkozat, nyilván a BitTorrent-protokollt nem érinti a megállapodás.) Az új, legális változat februárban nyitja meg kapuit, és az érdeklődők a Mission Impossible harmadik része vagy a Fűrész 3 mellett legális keretek között tölthetik majd le a Prison Break, a South Park vagy a Spongyabob aktuális epizódjait is. (A mostani megállapodás előzménye, hogy még tavasszal hasonló tartalmi megállapodást kötött egymással a BitTorrent és a Warner Bros.)

Na, keressünk egy új torrentszájtot

A mostani megállapodás azt jelzi, hogy nagyon sikeresek vagyunk, elsősorban a célközönség elérésében, nyilatkozta Ashwin Navin, a BitTorrent Inc. vezetője az LA Timesnak. A lap által megszólított elemzők ugyanakkor azt hangsúlyozzák, hogy a szabad, ám illegális fájlcserélők nem igazán képesek fizetős, legális videóletöltő szolgáltatásokká átvedleni.

Példaként említik az iMesht, mely szintén ezt az utat járta be, ám a tapasztalatok szerint a felhasználók jelentős része ahelyett hogy fizetni kezdett volna a letöltött és megosztott fájlokért, inkább elvándorolt egy másik szolgáltatáshoz, ahol továbbra is szabadon lehetett csereberélni fizetés nélkül a videótartalmakat. Josh Bernoff, a Forrester Research elemzője egyenesen úgy látja, hogy a torrentszájt felhasználóit össze fogja zavarni a kétlelkűség: a szabad és a fizetős verzió egyidejű üzemeltetése.

Sőt, valószínűleg nem egy torrentezőt fog aggodalommal eltölteni az a tudat, hogy a szájt, amit illegális tevékenységre használ, közel húzta magához a nagy stúdiókat, melyek időről-időre persorozatokkal próbálják meg megállítani a neten terjedő illegális tartalomfogyasztást.

Bár elképzelhető, hogy a torrenthasználók nagy többsége számára továbbra is az ingyenes, ám illegális változat lesz a vonzóbb, a BitTorrenttel most összeállt stúdiók bizakodóak. Elsősorban azért, mert a torrentszájton keresztül - reményeik szerint - több millió potenciális vevőhöz juttathatják el filmjeiket és tévéműsoraikat.

Kissé árnyalhatja a képet, hogy az Om Malik blogjában megjelent információk szerint 25 millió dollár közötti kockázati tőkét fektet a BitTorrentbe két cég. A torrentszájt várhatóan e-kereskedelmi tevékenységének fejlesztésére fordítja majd az összeget, mely arra enged következtetni, hogy a BitTorrent komoly reményekkel vág bele jövő év februárjában a fizetős letöltési szolgáltatásba.

A fizetős online videóletöltés piacának fellendülését jelzi, hogy lépésre szánta el magát a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánca is. A Wal-Mart, mely az amerikai dvd-értékesítési piac 40 százalékát uralja, mostantól a dvd-k mellé extra, online letölthető változatot is csatol.