Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Kiberhippik a karibi szerverkommunáért

2007.02.05. 12:40
Miután nem sikerült megvenni egy lehasznált katonai bázist a LaManche csatornán, a torrentezők a Karib-térséget nézték ki maguknak: itt szeretnének szabad államot alapítani, ahova nem ér el a szabad fájlcserélés ellenségeinek keze.

Bár Svédországban viszonylag lazák voltak az utóbbi évekig a szerzői jogokra vonatkozó törvények, a Pirate Bay torrent tracker szájt fenntartói mégis jobban szeretnének egy olyan országban tevékenykedni, ahol nem számít bűnnek a szabad fájlcserélés.

Mivel a világ legtöbb országában valamilyen szinten védik a szerzői jogokat, így maximum a joghézagokra apellálva tudtak volna új helyet választani a szervereknek. Ha a létező országok a torrentezők szemével nézve túl szigorúan is veszik a szerzői jogokat, akkor nincs más hátra, mint országot alapítani vagy vásárolni egyet.

Főleg azok után, hogy állítólag a nagy amerikai szerzőjogvédő lobbiszervezetek nyomására tavaly tavasszal a svéd rendőrség egy razzia során lefoglalta a Pirate Bay összes szerverét és számítógépét, s elvitték kihallgatni a torrent tracker három üzemeltetőjét is. Az eset óta radikalizálódott a - nem csak - skandináv torrentközösség.

A Pirate Bay számára ideális választás lett volna a Svédországhoz viszonylag közel fekvő Sealand Hercegség. A LaManche csatorna brit partjainál található egykori katonai létesítményt még a hatvanas években vásárolta fel egy - akkor még brit - pár, azzal a céllal, hogy saját országot alapítsanak a talpalatnyi betonépítményen. Nemrégiben azonban felröppent a hír, hogy a betonsziget megvásárolható, s bár az összeg irreálisan magasnak tűnt (2 milliárd dollár), a torrentezők az év elején pénzgyűjtési akcióba kezdtek, hogy végre valóra váljon álmuk: saját torrentországot alapítsanak a való világban.

Hamar kiderült azonban, hogy a néhány tízezres torrentközösség nem lesz képes ennyi pénzt összedobni, így kénytelenek voltak feladni álmaikat.


Szerverszoba kiadó - A zord Sealand és a napfényes karibi sziget

A kommunaépítési kísérletet azonban nem mindenki tartotta kudarctörténetnek. A Pirate Bay pénzgyűjtési akciójából kinőtte magát a FreeNation Foundation mozgalom, mely kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy keresse a módját, miként alapíthatnának maguknak saját országok korunk hippijei, a szabad fájlcserélés hívei.

Off-shore kalózország

A FreeNation Foundation és a Pirate Bay közös projektjének legutóbbi kiszemeltje egy karibi sziget. A hivatalosan Grenadához tartozó Ile de Caille tehát újabb reményt adott a normál jogi környezettől ódzkodó geekeknek. Sőt, mondhatni, mostanra kifejezetten örülnek is neki, hogy nem sikerült megvásárolni a zord brit vizeken található betonszigetet. A Karib-térség klímája kellemesebb, ráadásul a kérdéses sziget érintetlen, gyönyörű, és nem mellékesen, relatíve olcsó is. Tizennyolc millió dollárt kellene letenni érte.

A FreeNation Foundation radikális államalapítási törekvései persze még akkor is illuzórikusnak tűnnének, ha valami csoda folytán sikerülne összegereblyézni a 18 milliót. A politikai gyakorlat szerint ugyanis országuk csak akkor lehetne legitim, ha a világ politikai szempontból meghatározó államai erre áldásukat adják. Ennek pedig viszonylag kevés az esélye.

Az online generáció egyes közösségeinek életfelfogása és a lassan alakuló "offline" társadalmi normák tehát bizonyos esetekben már nem tűnnek összeegyeztethetőnek. A Pirate Bay radikális "kivonulása" nem egyedi eset. Ugyancsak a geek generáció számára keresi a lehető legoptimálisabb környezetet a Free State Project. Ennek a mozgalomnak az a célja, hogy az amerikai New Hampshire-ben koncentrálódjanak a kiberkommunák. Egyszerűen azért, mert ebben az amerikai államban tűnik a legkedvezőbbnek a jogi és politkai klíma ahhoz, hogy a kibergeneráció életvitele a lehető legkevésbé kerüljön összeütközésbe a társadalmi normákkal, na meg persze a törvénnyel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!