Bernát, Felícia
EUR 384,46 Ft
USD 363,13 Ft
8 °C
30 °C

Örökre bezárt a TorrentSpy

2008.03.28. 10:32
Túlságosan ellenséges az amerikai jogi környezet, ezért végleg bezárt a TorrentSpy, a web egyik legnépszerűbb torrentkereső oldala. Így az emberek nehezebben szerezhetik meg a filmek kalózmásolatait.

A héten leállt a TorrentSpy, amely az internetezők által BitTorrenten megosztott filmek, zenék és szoftverek megkeresését segítette. A weboldal működtetőinek azt írják a weboldalukon, hogy senki sem kötelezte őket a leállásra, magunk döntöttek így, mert az Egyesült Államok túlságosan ellenséges a jogi környezet, és az elmúlt két évben több százezer dollárt kellett elkölteniük a felhasználók, és persze a maguk védelmére.

Mi a BitTorrent?

A legnépszerűbb fájlcserélő technológia, amellyel igencsak megkönnyíti a nagyméretű fájlok átvitelét. A BitTorrent nagy erőssége a gyorsaság: a rendszer apró darabokra bontja a fájlokat, és ha valaki megkezd egy letöltést, a számítógépe azonnal szerverként is elkezd funkcionálni mindenki más számára, aki ugyanazt a fájlt töltené éppen. Így ha egy adott fájlt többen töltenek, az nem lassítja le a rendszert, hanem éppen hogy gyorsítja. Ahhoz, hogy egy megosztott tartalmat idegenek is meg tudjanak találni, létre kell hozni egy .torrent kiterjesztésű fájlt, ebben van benne minden adat a megosztott tartalomról. A .torrent kiterjesztésű fájlt letöltéskezelő programokkal – uTorrent, Azureus – lehet megnyitni, ezek indítják el a letöltést.

Az amerikai filmgyártók szövetsége (MPAA) 2006 februárjában beperelte a TorrentSpy működtetőit, mert a szájt elősegíti a szerzői jog által védett tartalmak jogszerűtlen terjesztését. A filmipar jogászai az amerikai felhasználók adatainak kiadását követelték, de a portál üzemeltetőinek eszük ágában sem volt átadni a kért információkat. A szájt az adatkezelési irányelveiben ugyanis azt ígérte a látogatóinak, hogy a beleegyezésük nélkül soha nem rögzíti az adataikat.

A TorrentSpy tavaly decemberben elbukta a pert a filmiparral szemben, és a bíróság a letöltők számítógépeit azonosító IP-címek átadására kötelezte a szájtot. Ekkor úgy döntöttek, hogy egyszerűen kizárják az amerikai felhasználókat, hiszen így semmilyen IP-címük nem lesz, amit átadhatnának. A szájt forgalma azonban lecsökkent, írja a Cnet, és most úgy látták jónak, hogy inkább bezárják az egész portált.

A portálok látogatottságát mérő Alexa.com adatai ugyanakkor arról árulkodnak, hogy a MiniNova már rég átvette a vezetést a TorrentSpy-tól. Ami persze egyben azt is jelentheti, hogy megvan az MPAA következő célpontja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek