Ferenc, Olívia
-3 °C
3 °C

A gyerekből él a TeveClub

2004.11.30. 13:01
A gyerekek könnyen mozgósítható vásárlóerejében lát üzleti lehetőséget a virtuálisállat-nevelgető szájt, a TeveClub. A többségében kiskorú tevetulajdonosok valódi pénzért virtuális fizetőeszközt vásárolhatnak, amivel tevéjüket szórakoztató háziállattá varázsolhatják. A TeveClub devizája a datolya: hét darabot egy nyolcszáz forint+áfa árú sms-ért szerezhetünk. A szájt főszerkesztője arra hívja fel a méltatlankodó szülők figyelmét, hogy a 90-es számokat bármely telefonról le lehet tiltani. A jogász szerint a szájt etikailag és jogilag is kifogásolható.
Fogalommagyarázat
Teve: Létezését tamagocsiszinten megvalósító virtuális állat, aki unatkozni is tud, és rosszkedvű, ha gazdája nem tanít elég sok trükköt neki. Ezen kívül táplálék- és folyadékigényei lépnek fel. Lány és fiú, sötét- és világosbarna változatban létezik. Nagyon aranyos.
Datolya: (Dati, dt.) Virtuális fizetőeszköz a TeveClubon. Emelt díjas sms-ekért vagy telefonhívásokért szerezhetjk be: egy datolya 160 forint+áfa, három datolya 400 forint+áfa, hét datolya 799 forint+áfa. Amint a teve harmincnapos lesz, a TeveClub nagylelkűen ajándékba ad egyet neki.
Szuperteve: A TeveClub elit rétegét a szupertevék alkotják. Három datolyáért az egyszerű tevék 180 napra kiemelt képességű szupertevévé alakíthatók. Innentől kezdve egységnyi pénzért dupla annyi datolyát kaphatnak, tovább bírják a hibernációt, és tovább maradnak meg üzeneteik az üzenőfalon. Bizonyos fórumszobák és karavánok csak a számukra nyitottak, és persze "dupla adag találatot kapnak a TeveKeresőben és a Társkeresőben".
Karaván: Online közösség a TeveClubon. Némelyik közösség nyitott, mások különféle szempontok szerint válogatott felhasználókat vesznek fel.
Száz napig volt a gyermekeket és infantilis felnőtteket célzó, fizetős szolgáltatásokat kínáló TeveClub aktív felhasználója a 14 éves Eszter, akit később szülei beszéltek le a játékról. "Azóta én is rájöttem, hogy hülyeség - mondja -, mikor elfogyott a pénzem." Eszter a barátaitól hallott először a klubról, ahol virtuális tevéket nevelgethetnek a felhasználók. Némi pénz feláldozásával baráti nyomásra egyből szupertevévé alakította tevéjét, mivel ismerősei olyan karavánba tömörültek, amely csak ezeket a kiemelt képességű állatokat fogadta magába. A szuperteveség a mostani árfolyam szerint három datolyát, azaz egy négyszáz forint+áfa árú emelt díjas sms-t kóstál.

A TeveClubon amúgy anyagi befektetés nélkül is egész jól el lehet szórakozni, hiszen a chatelés, a fórumozás, a közösségalakítás (úgyis mint karavánalapítás) lehetősége - mint általában mindenhol a neten - térítésmentesen elérhető. Emelt díjas sms-be vagy telefonhívásba csupán a szolgáltatások kerülnek; éppen azok a funkciók, amelyekkel a teve szórakoztatóvá és a játék a kiskamaszok számára izgalmassá válhat. Mert input nélkül leginkább csak unottan álldogál az a szegény állat.

Lesz még ebből ingyendatolya

#alt# "Nincsen konkrét célcsoportunk, de a statisztikák szerint a 176 ezer felhasználó nagy része 12-16 éves, és többségben vannak a lányok" - mondta az Indexnek a TeveClub főszerkesztője, Juhász Balázs. Szerinte tévedés, hogy a TeveClub fizetős szájt lenne; ugyanis itt minden szolgáltatás elérhető ingyen, "csak a türelmetlenek pénzzel kiválthatják a várakozást".

2002 májusában - 75 ezer felhasználóval - számos finanszírozási lehetőség közül választották ki a datolyarendszert az akkor még teljes egészében ingyenes klub kitalálói. Ez a hirdetők meglehetősen laza fizetési fegyelme miatt vált szükségessé. A TeveClub offline terjeszkedése miatt remélhetőleg áttérhetnek az ingyendatolyára, de ez legalább négy-öt év, mondta Juhász. A fizetős szolgáltatások elfogadásának biztató jele, hogy a felhasználók száma azóta is napról napra bővül.

A 90-es számokat le lehet tiltani

Juhász szerint nem aggályos, hogy a gyerekek itt verik el a pénzüket, illetve hogy a datolyabirtoklás presztízst jelent a klubon, hiszen akkor a márkás órák, ruhák megvásárlása is támadható lenne. Mint mondta, a TeveClub adott összegért adott szórakozásmennyiséget kínál. Felvetésünkre, hogy a nadrág, cipő stb. esetében a szülő által ellenőrzött kiadásokról van szó, míg az elküldött sms-ekre nem terjed ki a szülői fennhatóság, Juhász Balázs úgy reagált, a zsebpénzüket is arra költik a gyerekek, amire akarják.

Elmondta, voltak szülői reklamációk a magas telefonszámlák miatt, de a panasztevők előbb-utóbb belátták, hogy "a gyermek a ludas". Ráadásul "a 90-es számokat le lehet tiltani minden mobiltelefonról".

A jogász szerint kifogásolható

#alt# A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének jogásza, Simon Éva szerint a TeveClub jogi és etikai szempontból is "súlyosan kifogásolható". A jogász szerint a szájton feltüntetett adatvédelmi nyilatkozat már nem hatályos jogszabályhelyekre hivatkozik, illetve nem tájékoztatja a felhasználót a törvényben előírtaknak megfelelően. Ugyancsak jogellenes, hogy az általános szerződési feltételek szerint a regisztrált emailcímet felhasználják hirdetőpartnereik kiszolgálására. Simon Éva szerint fogyasztóvédelmi szempontból is jogellenes a weboldal, a törvény szerint ugyanis áru és szolgáltatás áraként a fogyasztói forgalomban fizetendő, tehát adóval növelt árat kell feltüntetni. Ezért a 160 forint + áfa megjelölés önmagában jogellenes, sőt a weboldalon még az áfa összege, kulcsa sincs megadva. A jogász szerint a TeveClub viszonylag egyszerűen jogszerűvé tehető.

Simon Éva szerint etikailag kifogásolható, hogy a kiskorúakat - akiknek nem is lehet hitelkártyája - a TeveClub hitelkártyahasználatra buzdítja. "Ha külföldön élsz, és ezért nem éred el a datolya sms- és telefonvonalat, még mindig van egy lehetőséged a datolyaszerzésre: csak egy hitelkártyára van szükséged, és máris begyűjtheted a datolyacsomagot!" - írják a weboldalon. Simon hozzátette: "Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a szülők felelőssége igen nagy. Hiszen ebben az esetben ők azok, akik gyermekükkel meg tudják beszélni az ilyen jellegű weboldalak megfelelő használatát."

Miss Incognito ülni tanul

A pénztelen felhasználó valóban megtaníthatja trükkökre (például ülni) a tevéjét, de csak napok keserves munkájával. Ahhoz, hogy Miss Incognito nevű, ma éppen hétnapos tevénk ingyen labdázni kezdjen, nyolc egymást követő napon be kell lépnünk és kattintanunk kell a megfelelő helyen. Ha közben új tevékenységre akarjuk tanítani, akkor "elfelejti" az előző trükkről vett leckéket, és nulláról indul. Eközben kezdő teveklubosként szinte bárhova kattintunk, a következő pirosbetűs feliratba botlunk: Nincs elég datolyád!

A Neopets nem nyúlja le a gyerekeket
A TeveClub amerikai nagytestvére, a Neopets.com körülbelül huszonötmillió felhasználóval büszkélkedhet. A szájt hasonló a TeveClubhoz, mindenesetre a különbség az, hogy egyrészt itt ötvenféle állat közül választhat a szülői gondoskodásra áhítozó júzer, másrészt nem kell emelt díjas sms-t fizetnie, ha formálni akarja kedvencét. Aki regisztrál, kétezer egység virtuális pénzt kap, és azzal kell gazdálkodnia az állat iskoláztatása, oktatása, etetése során. A Neopets kilencvenes évek végi indulása óta így is egyre sikeresebb üzletileg, 2002-ben több mint tízmillió dolláros bevételt könyvelhetett el. A haszon nagy része a tartalomba ágyazott hirdetésekből, kisebb része pedig a Neopets-kegytárgyakból származott.

Kabalaállatomnak szerencsére mindig lehetősége van a gyorstanulásra (két datolya) vagy a szupertevévé válásra (három datolya), aminek előnyeire a következő szöveggel hívják fel a nebulók figyelmét: "A tevéd még nem szuperteve. Nem lenne sokkal jobb, ha valódi szupertrükköket tanulhatna meg, amikkel Te is játszhatsz? Tedd szupertevévé, Kattints ide! (A szupertevévé válás három datolyába kerül!)" Valamint: "Tedd gyorsan SzuperTevévé kis kedvencedet, és használd ki, hogy így majd dupla annyi datolya jár Neked, mint a többieknek: A szokásos 1 datolya helyett 2, a 3 datolya helyett 6 jár a SzuperTevéknek." Nem mellesleg a szupertevék korán pusztulnak: pontosan 180 napig királykodhatnak három datolyával.

Az életnek tanulunk

#alt# Wild Judit szociológus 2002-ben kutatott a TeveClubon, amely akkor még teljesen ingyenes volt. A szociológus az Indexnek elmondta, azóta véleménye szerint meglehetősen "drága lett az élet" a TeveClubon, ugyanakkor ő úgy látja, megfelelő szülői ráhatással kordában lehet tartani a gyerekek pénzkiadásait. "A szülők felelőssége, hogy mennyire hagyják eluralkodni a gyerekeken a datolyaszerzést. Ha egy tevetulajdonos gyerek túl sokat költ, akkor a szülei ne adjanak annyi pénzt neki. Meg lehet állapodni a gyerekkel, hogy például havonta csak ezer forintot költhet datolyára, és azt ossza be úgy, ahogy akarja. Ez tulajdonképpen hasonlít a nagybetűs életre, hiszen a felnőttek is meggondolják, hogy mennyi pénzt szánnak egy hónapban kiadásaikra" - fogalmazott.

Dr. Tova

És vajon mi történik a korán elhalálozott, elhanyagolt tevékkel? A szerkesztők a következő csodatételt ajánlják a felhasználó figyelmébe: "Ha valami katasztrófa érte volna véletlenül a tevédet, és ezért ő az örök tevemezőkre távozott, akkor van egy jó hírünk: a TeveClub csodadoktora, Dr. T. Tova újra tudja éleszteni a tevédet - és ezért nem kér sokat, csak három TeveClub-datolyát."