Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Két kerületben áll a TVNET

2003.03.25. 23:43
Kedden délelőtt leállt a TVNET kábeles internet szolgáltatása Budapest IX. és X. kerületében. Mint a cég közleményben tudatta, a két kerület kábeltelevíziós hálózatát működtető FiberNet Rt. meglepetésszerűen leszerelte a hálózati eszközöket.
A lépés következtében közel száz előfizető maradt internet nélkül. Az Indexnek nyilatkozva Sátor Csaba, a TVNET ügyvezetője elmondta, hogy a két cég között érvényben van egy szerződés, amelyet jelen állapotában három hónappal előre, írásban kell felmondani.

A FiberNet szóban jelezte az erre vonatkozó szándékát, de ez a TVNET szerint nem tekinthető a megállapodás jogszerű felmondásának. A jelenlegi helyzetet a FiberNet jogsértő magatartása idézte elő, mondta Sátor Csaba. Mint kifejtette, talányos előtte, miért ezt az utat választotta az üzleti partnerük.

A FiberNetnek is kínos

Tavaly mondták fel a TVNET-tel kötött szerződésüket, és az így februárban megszűnt. A legnagyobb sajnálatukra nem sikerült új szerződést kötni a TVNET-tel, de készek folytatni a tárgyalásokat, ismertette az Indexszel a FiberNet Rt. álláspontját Bedő István, a vállalat marketing vezerigazgató helyettese.

A cég a hálózatát a saját költségén úgy építette ki, hogy akár két szolgáltató is képes legyen párhuzamosan internetes kapcsolatot kínálni. A FibetNet számára is kínos, hogy az előfizetők nem élvezhetik a nagysebességű internetes kapcsolat áldásait, fogalmazott Bedő István.

Álláspontja szerint a két cégnek nem a média útján kell vitáznia. Majd a jogi tanácsadóik eldöntik, hogy jogszerűen történt-e a mai lépés. A FiberNet illetékese szerint az érvényes jogi szabályozásnak megfelelően bármikor hajlandóak új szerződést kötni.

A saját szolgáltatásnak ágyaztak meg?

A TVNET érvényes szerződései ellenére, a jogos érdekei védelmében kereste meg korábban új ajánlattal a FiberNet-et. Kedden a két cég vezetője ez ügyben - különben eredménytelenül - tárgyalt egymással. Erre a megbeszélésre már annak árnyékában kellett elmennie, hogy az eszközeiket leválasztották a hálózatról, mondta el Sátor Csaba.

A lépés okait nehéz megítélni, mindenesetre nem lehet mellékes, hogy a FiberNet a saját hálózatán saját internetes szolgáltatást indított. Ehhez természetesen joguk van, a hiba a független szolgáltatás leállításának módjával van, mondta a TVNET ügyvezetője.

Fokozott érdeklődés

A TVNET meglepetését a FiberNet nem tartja jogosnak, hiszen a felszólítások sora dokumentálható. Éppen a konkurens cég volt az, amely a FiberNet szolgáltatás indulásakor levelével bombázta a felhasználókat, emlékeztetett Bedő István.

A vezérigazgató-helyettes többször hangsúlyozta, hogy nem állt szándékukban a konkurens szolgáltatót kitúrni. Egy ilyen monopolhelyzet a hatóságok fokozott érdeklődését vonja maga után, és a felhasználók sem feltétlenül örülnek az egyetlen választható lehetőségnek.

Az érintett ügyfelek Bedő István reményei szerint nem maradnak sokáig kapcsolat nélkül. A TVNET a körzetben zavartalanul szolgáltat ADSL-t, a FiberNet pedig kábelmodemes kapcsolatot kínál. Az esetleges átjelentkezőknek azonban nem kínálhatnak kedvezményt, hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

Bíznak a megegyezésben

Ha a FiberNet álláspontja nem változik, a TVNET vezetése a Hírközlési Döntőbizottsághoz, a Versenyhivatalhoz és a bírósághoz fordul. A cég abban érdekelt, hogy normálisan tudjanak együttműködni. Az új szerződéses ajánlatukat is ezért készítették el, jelentette ki Sátor Csaba.

A TVNET ügyvezetője az érintett felhasználóknak jelenleg nem tud túl sokat ígérni. Folyamatosan tárgyalnak a kábeltévés hálózatot üzemeltető céggel. Ha minden remény elveszik az együttműködésre, akkor ajánlják fel az ADSL szolgáltatást a hoppon maradt felhasználóknak. De ez tényleg csak az utolsó utáni lehetőség, mert inkább a kábeles internet eddig jól működő modelljét kellene tovább vinni, mondta Sátor Csaba.

Működhet a külső szolgáltató

A FiberNet a IX-X. kerületben komoly hálózatot épített ki, és 8 ezer háztartást lát el, és több ízben eljuttatták az értesítőjüket a felhasználóknak. Bedő István szerint piacilag jó árakon kínálják a kábeles internetet, így kár azt sem fogja érni, aki a jövőben mellettük dönt.

Készek tárgyalni a külső szolgáltató működésének lehetőségeiről, ha megközelítőleg megkapják azt az árbevételt, mintha maguk szolgáltatnának, mondta a FiberNet képviselője. A partnerek kiválasztásánál természetesen feltétel, hogy az adott szolgáltató képes legyen produkálni a nagysebességű hálózathoz szükséges műszaki hátteret.