József, Bánk
-6 °C
0 °C

Kábelvágás után: új szolgáltató

2003.07.01. 09:29
A TvNetWork Rt. megvásárolta az Euronet Rt.-től a XIV. és XVI. kerületi kábeltévés hálózatot, és keddig az ügyfeleknél teljesen helyreállítja az internet- és a - vasárnap óta szünetelő - kábeltévé-szolgáltatást. Így lezárult a hónapok óta tartó, a kábel elvágásába torkolló vita.
A társaság közleménye szerint a 2003. június 26-án létrejött adásvételi szerződés értelmében a XIV. és XVI. kerületi kábeltelevíziós hálózat új tulajdonosa a TvNetWork Telekommunikációs Szolgáltató Rt., így ugyanaz a cég nyújtja az internet- és a kábeltévé szolgáltatást is.

Rongálás, fenyegetés és lopás

A TvNetWork Rt. korábban elsősorban internet-szolgáltatással foglalkozott, és csak a múlt év végén lépett a kábeltelevíziós piacra. A cég azért vásárolta meg a két kerületben a kábeltévés hálózatot, mert vitába keveredett a korábbi szolgáltatóval, a Sztár TV-vel, amely korlátozta a társaság tevékenységét. Így például június második felében az Euronet Rt. tulajdonában álló, ám a TvNetWork Rt. által bérelt hálózatot illetéktelen módon elvágták, és ezért több mint száz lakásban megszűnt az internetszolgáltatás.

A TvNetwork Rt. munkatársaitól akkor megtudtuk, hogy az infrastruktúrát bérlő TvNetwork megpróbálkozott a javítással, de hiába: a Sztár TV munkatársai ezt megakadályozták, többek között fizikai fenyegetéssel. Az Euronet a kerületi rendőrkapitányságon feljelentést tett rongálás, fenyegetés és lopás miatt a Sztár TV Kft. több munkatársa ellen. A TvNetwork négyezer-ötszáz előfizetőjéből száznyolcvanat érintett a leállás. A vállalat a kieső időszakot nem számlázta, illetve a helyzet megoldásáig modemes internetelérést biztosított ügyfeleinek.

Új szerződések

A TvNetworktől illetékese lapunknak elmondta, hogy korábban a Sztár TV üzemeltette a hálózatot, de 2001 novemberében azt eladta Euronetnek. A Sztár TV továbbra is nyújtott kábeltelevíziós szolgáltatást a hálózaton, de adósságot halmozott fel, és azt hónapokig nem fizette meg az Euronetnek. Az Euronet idén január elején felmondta a Sztár TV szerződését, és ez után kezdődtek el azok az események, amelyek a kábel elvágásához vezettek. A TvNetWork Rt. végül is úgy döntött, hogy a szolgáltatás biztonsága érdekében megvásárolja a hálózatot.

A TvNetWork Rt. közleménye szerint a társaság az adás-vétellel átvette és gyakorolja a tulajdonosi és szolgáltatói jogokat, valamint kötelezettségeket, így az előző szolgáltatóval kötött előfizetői szerződések érvényüket vesztik. A TvNetWork Rt. hamarosan új előfizetői szerződéseket köt a felhasználókkal, változatlan árak mellett, áll a közleményben.