Lenke
18 °C
28 °C

Hét új csúcsszintű domain született

2000.11.17. 02:57
Az internetes címek gondozásával megbízott ICANN hosszú önmarcangolás után hét új csúcsszintű domain létrehozását engedélyezte. A lassan telítődő "dotcom-címek" mellett megjelenő második generációs domainek több száz millió dolláros üzletet jelenthetnek gazdáiknak. Ugyanakkor maga az ICANN sincs meggyőződve róla, nem okoznak-e szerzői jogi káoszt az új domainekkel.
Az internetes címeket felügyelő International Corporation for Assigned Names and Numbers az első rostán átcsúszott 44 kérelem meghallgatása után hét új csúcsszintű domainre (top-level domain, TLD) adta áldását. A .com, .net, .org, .edu, .gov és .mil domainek mellett jövőre feltűnnek az .aero, .biz, .coop, .info, .museum, .name és .pro végű címek is.

Privát rendszer

Az eddigi hat csúcsszintű domainből három szabadon jegyezhető volt, míg a másik három oktatási, állami és katonai intézményeknek volt fenntartva. A hét új domain ezekkel szemben magánkézben lesz, vagyis a beterjesztőik szabhatják meg, ki, mennyiért regisztrálhat belőle.

Az új nevek mellett az ICANN arról is döntött, hogy a korábbi monopólium Network Solutions (NSI) helyett önmaguk szedjenek különdíjat a regisztráció után. Az NSI a mai napig hat dollárért méri a központi domain adatbázis frissítését, ami mostantól nem kizárólagos privilégiuma.

Szubjektív győzelem

Az ICANN 19 tagú elnöksége az új TLD-k odaítélése előtt szerdán a 44 jelentkező előadását hallgatta végig, majd csütörtökön közel hat órán keresztül tartó nyilvános vitán fontolgatta a lehetőségeket, mielőtt döntött volna.

Elsőként a biztos befutónak számító ".biz"-t ítélték oda a delaware-i JVTeam nevű regisztrátorcégnek, amely felkészültségével tűnt ki a többiek közül. Az ICANN-nak sikerült elhajtania a .biz körül legyeskedő Economic Solutions marketingcéget is, amely az ügyfelei közé tartozó ".bz", azaz Belize nevében próbálta megtévesztő hasonlóság címén megakadályozni a ".biz" beiktatását.

A szervezet elnöke, Esther Dyson azonban hamarosan eddigi saját munkásságával került szembe, amikor az NSI tagságával büszkélkedő Afilias regisztrátor szövetség kérelmét kellett elbírálnia. Dyson szerint ha az NSI-nek ítélnek oda új domaineket, azzal veszélyeztetik a kínkeservesen kiharcolt szabadversenyt a domainpiacon.

A kiesett címek között található a szintén esélyesnek nevezett .web és a .go, de nem kapott zöld lámpát a tematikus tartalmat jelölő .kids és .xxx TLD sem. A kihullott javaslatok közé került még a bizarr .one, .tel vagy a .1 is, és elhullottak a gyakran használatos szavakra építő tervezetek is, mint amilyen a .news volt.

Emberarcú kapitalizmus

Az ICANN összesen mintegy 2,2 millió dollárra vágta meg a 44 szerencsés jelentkezőt, hogy részletesen előadhassák elképzelésieket. A nagyobb bevételt ezért nem is ebből, hanem az új domain-regisztrációs adatbázisok felállításából kaszíroz a szervezet több száz millió dollárt.

A sikeres pályázók ezt a pénzt igazán nem sajnálják kicsengetni, hiszen elvileg akár 1-2 év leforgása alatt megtérülhet. A tavasz óta lassuló dotcom-biznisz ellenére akadnak cégek, amelyek évi 100 millió dolláros bevétellel kalkulálnak.

Tavaly a világ legdrágább domainje, a business.com egymaga 7,5 millió dollárért talált gazdára, ám a szabadalmi perekkel vagy a regisztrátorcégek önkényes döntésével visszaszerezhető védjegyet utánzó domainekkel úgy tűnt, leáldozott a domainkalózkodás virágkora.

Új lehetőségek

A nagyvállalatok és hírességek nevei az eddigi három helyett tízféle domain formájában lesznek regisztrálhatók, ekkor pedig kétséges, hogy alkalmazható lesz-e a mai "elperelős" gyakorlat. Esther Dyson maga is azt nyilatkozta, hogy a védjegysértések kérdése a hajnali ködök homályába vész.

A kaliforniai internetes vállalatokra specializálódott ügyvédi irodák mindenesetre felkészülnek a várható rohamra, amit a levédettnek hitt három domain után további hét helyen bejegyzett cégnevek okozhatnak. Ez hamarosan bekövetkezik, amint az amerikai kereskedelmi minisztérium jóváhagyja az ICANN döntését.