Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újraindulhat a szájberháború Észtország ellen

2008.04.09. 07:22
Az észt vezetés attól tart, hogy az orosz emlékmű eltávolításának első évfordulóján újabb támadás indul az ország informatikai rendszere ellen.

A 2007-es szájberháború kiújulásától tart Észtország internetbiztonsági főnöke.

Tavaly véres zavargásokhoz és a balti ország online infrastruktúrájának megbénítását célzó támadásokhoz vezetett egy szovjet katonai emlékmű eltávolítása a főváros, Tallinn központjából. Hillar Aarelaid, az észt számítógép-vészhelyzet elhárító szolgálat (CERT) vezetője szerint április 27-én, az emlékműviszály kezdetének évfordulóján újra ostrom alá kerülhet az ország. Az is lehet, hogy valamikor májusban újul ki a háború. Főleg a hónap kilencedik napja veszélyes. "Aki ismeri egy kicsit az orosz történelmet, azt tudja, hogy ez különleges nap"- mondta Aarelaid. Május 9-én ünneplik Oroszországban a második világháború befejezésének az évfordulóját.

A bronz katonaszobor eltávolítása miatt tovább romlott az amúgy sem felhőtlen észt-orosz viszony. A Kreml a felszabadító szovjet hősök emlékének meggyalázásaként értékelte az intézkedést, az észtek szerint pedig orosz kormányhivatalokból indultak az állami és kereskedelmi szervereket ért támadások. A Kreml ezt tagadta.

Az informatikai ostromállapot majdnem két hónapig tartott. Az észt e-kormányzati rendszer világhírű, még országgyűlési választáson is lehet az interneten szavazni, és a pénzügyi szolgáltatások nagy része is az interneten zajlik, az úgynevezett túlterheléses támadások ezért éppen az informatikai fejlettség miatt sok gondot okoztak. Szakértők szerint ez volt a hadtörténet első igazi szájberháborúja.

A CERT vezetője szerint újabb vészhelyzet esetén a legfontosabb az azonnali cselekvés. "Ha öt percen belül blokkolni kell a külföldről jövő forgalmat, hogy megmentsünk tíz bankot, akkor nem várhatunk egy miniszter aláírására."

A számítógépes támadások ellen kormányközi együttműködésre, az internetbiztonságra és a számítógépes bűnözésre vonatkozó jogszabályok harmonizálására, átfogó kibervédelmi doktrinára van szükség - mondta a szakértő. Ezért kezdeményezte Észtország egy szájberháborús központ, a Cyber Defence Centre of Excellence megalakítását az észak-atlanti szövetség keretében.

A Tallinnban felállított központot ugyan jövőre nyitják meg hivatalosan, de már működik. "A NATO felismerte, hogy nemcsak a katonai rendszer ellen intézett csapás jelenthet támadást egy ország ellen" - mondta Hillar Aarelaid.