Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Újraindulhat a szájberháború Észtország ellen

2008.04.09. 07:22
Az észt vezetés attól tart, hogy az orosz emlékmű eltávolításának első évfordulóján újabb támadás indul az ország informatikai rendszere ellen.

A 2007-es szájberháború kiújulásától tart Észtország internetbiztonsági főnöke.

Tavaly véres zavargásokhoz és a balti ország online infrastruktúrájának megbénítását célzó támadásokhoz vezetett egy szovjet katonai emlékmű eltávolítása a főváros, Tallinn központjából. Hillar Aarelaid, az észt számítógép-vészhelyzet elhárító szolgálat (CERT) vezetője szerint április 27-én, az emlékműviszály kezdetének évfordulóján újra ostrom alá kerülhet az ország. Az is lehet, hogy valamikor májusban újul ki a háború. Főleg a hónap kilencedik napja veszélyes. "Aki ismeri egy kicsit az orosz történelmet, azt tudja, hogy ez különleges nap"- mondta Aarelaid. Május 9-én ünneplik Oroszországban a második világháború befejezésének az évfordulóját.

A bronz katonaszobor eltávolítása miatt tovább romlott az amúgy sem felhőtlen észt-orosz viszony. A Kreml a felszabadító szovjet hősök emlékének meggyalázásaként értékelte az intézkedést, az észtek szerint pedig orosz kormányhivatalokból indultak az állami és kereskedelmi szervereket ért támadások. A Kreml ezt tagadta.

Az informatikai ostromállapot majdnem két hónapig tartott. Az észt e-kormányzati rendszer világhírű, még országgyűlési választáson is lehet az interneten szavazni, és a pénzügyi szolgáltatások nagy része is az interneten zajlik, az úgynevezett túlterheléses támadások ezért éppen az informatikai fejlettség miatt sok gondot okoztak. Szakértők szerint ez volt a hadtörténet első igazi szájberháborúja.

A CERT vezetője szerint újabb vészhelyzet esetén a legfontosabb az azonnali cselekvés. "Ha öt percen belül blokkolni kell a külföldről jövő forgalmat, hogy megmentsünk tíz bankot, akkor nem várhatunk egy miniszter aláírására."

A számítógépes támadások ellen kormányközi együttműködésre, az internetbiztonságra és a számítógépes bűnözésre vonatkozó jogszabályok harmonizálására, átfogó kibervédelmi doktrinára van szükség - mondta a szakértő. Ezért kezdeményezte Észtország egy szájberháborús központ, a Cyber Defence Centre of Excellence megalakítását az észak-atlanti szövetség keretében.

A Tallinnban felállított központot ugyan jövőre nyitják meg hivatalosan, de már működik. "A NATO felismerte, hogy nemcsak a katonai rendszer ellen intézett csapás jelenthet támadást egy ország ellen" - mondta Hillar Aarelaid.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!