Géza
-11 °C
-4 °C

Kifehérednek a YouTube-on a Universal videóklipjei

2006.10.09. 16:28
A szerzőjogi vita folytatása helyett inkább megállapodott egymással a két cég: ezentúl a világ legnagyobb videómegosztóján legálisan jelennek majd meg a Universal videótartalmai.

A hétfői bejelentéssel hosszú szerzőjogi persorozattól óvta meg magát a YouTube és a Universal Music is, írja a Reuters. A két cég megállapodása szerint ugyanis a jövőben több ezer universalos videóklip jelenhet meg legálisan a világ legnépszerűbb videómegosztó szájtján, sőt a YouTube felhasználói szabadon építhetik be a universalos zeneszámokat saját készítésű videóklipjeikbe. Egy hónappal ezelőtt a YouTube hasonló szerződést kötött a Warner Music-kal.

A YouTube a múlt hét végén is a technológiai hírszájtok címlapjára került: több neves lap - így például a New York Times és a Wall Street Journal is - arról cikkezett, hogy a Google a YouTube megvásárlásáról tárgyal. Bár a névtelenséget kérő források hangsúlyozták, hogy a tárgyalások még olyan szakaszban tartanak, mikor még semmi sem eldöntött, ám ha végül sikerülne megállapodnia a két cégnek, a Google-nak 1,6 milliárd dollárt, azaz körülbelül 350 milliárd forintot kellene letennie az asztalra a legnépszerűbb videómegosztó szájtért.

A lehetséges akvizícióval fogllakozó hétfő ihíradások szerint ameirkai idő szeirnt még ma bejelenthetik a megállapodást. Ez lenne egyébként a Google történetében a legnagyobb bevásárlása. Az év elején a Time Warnerben vásároltak 5 százalékos részesedést, ám ennek értéke mindössze egymilliárd dollár körül volt.