Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Terjed az ADSL

2001.02.19. 19:06
A Matávnet ADSL Otthon csomagjának bevezetése felrázta a távközlési piacot, hamarosan a többi internetszolgáltató is saját ADSL-szolgáltatásba kezd. Az általunk megkérdezett cégek közül egyedül a Telnet nem tervezi, hogy a Matáv viszonteladójaként saját ADSL-csomag árusításába kezd. Az alternatív szolgáltatók is mozgolódnak, a Vivendinél például már üzemel a Sprinternet néven kínált ADSL-alapú internet, melynek havidíja azonban egyelőre elég magas.
Az Elendernél is lesz ADSL
Graur Tamás, az Elender/PSINet ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy cégénél a tervezés fázisában van az ADSL-alapú internetszolgáltatás, jelenleg a Matávval tárgyalnak. Várhatóan a második negyedévben lehet majd előfizetni az új szolgáltatásra. A cég a Matávnethez hasonlóan a Matáv ADSL-viszonteladója lesz, így egy csomagban tudja majd kínálni az ADSL-kapcsolatot és az ADSL-alapú internet-hozzáférést. Az ügyvezető nem közölte, hogy milyen áron vásárolja majd a Matávtól az ADSL- szolgáltatást. Mint mondta, igyekeznek a lehető legnagyobb kedvezményt elérni a Matávnál, hogy minél kedvezőbb áron tudják előfizetőiknek adni az ADSL-csomagot, melynek tervezett árát egyelőre nem közölték.

A Telnetnél nem lesz ADSL

A Telnet nem kezd ADSL-alapú internetszolgáltatásba, mivel a cég nem az otthoni és kisvállalati felhasználókra koncentrál, mondta el az Indexnek Nemes Dániel, a cég elnök-vezérigazgatója. A Telnet fő célcsoportjába tartozó közepes és nagy cégek ugyanis többnyire bérelt vonalat vásárolnak, így a cég jelenleg sem szolgáltat ADSL-t. Nemes Dániel szerint cégének nem éri meg ADSL-t szolgáltatni, mert az önköltség lényegesen magasabb, mint a Matávnet díja. Elmondása szerint a legkisebb ADSL-megoldás a legolcsóbb módon nyolcezer forint plusz áfa. Ehhez még hozzáadódik az átvitel díja (minimum 1-2 ezer forint) és a nemzetközi sávszélesség költsége, vagyis máris elértük a Matávnet ADSL Otthon csomagjának havi 12900 forintos díját. A fenti tarifák több mint ezer port (tízezer felhasználó) esetére érvényesek, ha a cég három évre köt szerződést a Matávval.

Drága a Vivendi ADSL-je

A Vivendi is kínál ADSL-alapú internetet szolgáltatási területén, forgalom után számlázott díjai azonban jóval magasabbak a matávos ADSL-nél. A lefelé másodpercenként 256, felfelé 64 kilobit sebességű kapcsolat havidíja 31,250 forint, ebben 100 óra használat foglaltatik benne. Az ezen felüli forgalom után óránként 175 forintot számláz a cég. A szolgáltatás belépési díja 50 ezer forint. A cégnek korlátlan forgalmú ADSL-csomagjai is vannak, ezek havidíja azonban sávszélességtől függően 160-337 ezer forint.

A UPC szerint jobb a Chello

Aszódi Tibor, a UPC internetes üzletágának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy jelen pillanatban még nem tervezik ADSL-szolgáltatás nyújtását, a későbbiekben azonban ennek lehetőségét esetleg megvizsgálják. A UPC nem tart attól, hogy az ügyfelek a Matávnet ADSL-t választják a Chello helyett. Hagymásy András, a cég szóvivője szerint a két szolgáltatás feltételrendszere és műszaki tartalma közül a Chellóé az előnyösebb, hiszen nincs belépési díj, olcsóbb a havidíj, és a kapcsolat sebessége is magasabb. A cég egyelőre nem tervezi a belépési díj bevezetését, mivel minél több új előfizetőt akarnak szerezni.

Mi az ADSL és mi kell hozzá?
Míg az ISDN technológia 64 kilobites, illetve kétszer 64 kilobites adatátvitelt tesz lehetővé, az ADSL-kapcsolat letöltési sebessége akár 9 megabit is lehet másodpercenként. A modemes internetezők tipikusan nagy mennyiségű adatot töltenek le, azonban csak kevés adatot küldenek a szolgáltató felé. Az ilyen típusú kapcsolatok bonyolítására született az aszimmetrikus digitális előfizetői vonal, melyen a letöltési kapacitás a feltöltési sebesség többszöröse.
Az ADSL-vonalon egyszerre lehet internetezni és telefonálni, a kétféle adatforgalmat egy splitter nevű készülék bontja szét. Az ADSL-modem csatlakoztatásához egy Ethernet kártyára is szükség van, ezt kívánságra a szolgáltató szállítja és szereli gépünkbe. A splitteren át érkező adatforgalom az ADSL-modemen, majd az Ethernet-kártyán át érkezik a számítógépbe. Az Ethernet kártya árát nekünk kell állnunk, a többi berendezést (modem, splitter) azonban többnyire ingyen adja a szolgáltató.