Magdolna
19 °C
27 °C

Forgalmi korlát a korlátlan szolgáltatáson?

2000.11.14. 17:00
Háborognak az UPC Chello előfizetői, mivel állításuk szerint havi 5 GB forgalom elérése után letiltja hozzáférésüket a cég. A UPC szerint azonban a szolgáltatás korlátlan, mindössze a túlságosan nagy forgalmú előfizetőket helyezik át egy kisebb kapacitású vonalra.
A UPC november elsején indította Budapesten és Miskolcon Chello nevű szélessávú kábeles internetszolgáltatását, mely másodpercenként maximum 512 kilobites letöltési és 128 kilobites feltöltési sebességet tesz lehetővé. A havi 10900 forintért kínált szolgáltatás előfizetői elméletileg korlátozás nélkül internetezhetnek, valójában azonban bizonyos forgalom felett erősen limitálják számukra a szolgáltatást.

5 GB felett letiltanak

Az Index Törzsasztalában a Chello egyik felhasználója leírta, hogy a UPC statisztikái szerint internetforgalma november hetedikén érte el az 5 gigabyte-ot. A Chellohate néven szereplő felhasználó szerint az ügyfélszolgálat közölte vele, hogy az éles szolgáltatás elindulásával valóban 5 gigabyte-os forgalmi korlátot vezettek be, a korlátot túllépőket ,,egy 64k-s büntető vonalra teszik". Az ügyfél kapcsolatának sebessége elmondása szerint ekkor ,,a korábbi, nemegyszer 50kbyte/sec sebesség maximum 2-3kbyte/sec "csúcsot" ért el, és inkább a párszáz char/sec volt a jellemző." Az ügyfél saját forgalommérése egyébként a UPC adatainál 40 százalékkal kevesebbet mutatott.

Nincs garantált minimális forgalom

Gyerekbetegségek
A november elsején indult szolgáltatásra egyébként nem túl egyszerű előfizetni. A cég weboldala azt tanácsolja: ,,Hívja ügyfélszolgálati irodánkat, vagy küldjön egy emailt". Az info@chello.hu címre november hetedikén küldött emailre mostanáig nem érkezett válasz.

Az UPC telefonos ügyfélszolgálatát tárcsázva három menüpont közül választhatnak az érdeklődők: kábeltévés ügyfélszolgálat, UPC Direct ügyfélszolgálat és műszaki hibabejelentés. Ha az utóbbit választjuk, ismét három lehetőségünk van: kábeltévés, UPC Direct és internetes hibabejelentés. Bingó! Az internetes hibabejelentés menüpontját tárcsázva kapcsolnak minket egy operátorhoz, akinél előfizethetünk a Chellóra.

Szerencse kérdése, hogy milyen választ kapunk kérdéseinkre az ügyfélszolgálattól: míg az egyik munkatárs szerint felfelé 512 kilobit, lefelé pedig 64 kilobit a kapcsolat maximális sebessége, addig egy másik munkatárs először 518 és 129 kilobitet említ, amit rákérdezésünkre 512/128 kilobyte-ra, később kilobitre módosít.

Az UPC sajtóközleményében és a felhasználói szerződésben is az szerepel, hogy a szolgáltatás korlátlan. A szerződés ugyanakkor semmilyen minimális forgalmat nem garantál az előfizetőknek. A cég kelet-európai igazgatója, Uli Neuert szerint valóban nincs forgalmi korlát, azonban az előfizetőknek be kell tartaniuk az úgynevezett ,,Fair Use Policyt", tehát a jóhiszemű felhasználásra vonatkozó feltételeket. A Chellohate nevű előfizető kérdésünkre elmondta, egyelőre sem a szerződés saját példányát, sem a policyt nem kapta meg a cégtől.

Van adatforgalmi korlát, de mekkora?

Ebben a dokumentumban szerepel, hogy a szolgáltatást kifejezetten nem üzleti, otthoni használatra szánják. A Chello szolgáltatáson nincs adatforgalmi korlát, a cégnek azonban van ,,jóhiszemű felhasználási kvótája", mely lehetővé teszi, hogy valamennyi felhasználó ki tudja használni a szélessávú kapcsolat előnyeit.

Nem jóhiszemű felhasználásnak az számít, ha a felhasználó olyan mennyiségű adatforgalmat bonyolít, hogy az hátrányosan befolyásolja a többi előfizető hozzáférését. A cég ezért tiltja például az otthoni webszerver üzemeltetését. A Chellohate néven szereplő előfizető kérdésünkre elmondta, hogy nem üzemeltet webszervert, pusztán internetezésre használja, használná a szélessávú kapcsolatot.

A dokumentum nem állapítja meg pontosan a kvótákat és forgalmi határokat. A policy szerint a kvóta túllépése esetén a cég ,,figyelmezteti a felhasználót, adatforgalmi korlátozást vezet be, külön díjat számláz ki, vagy más előfizetési kategóriába helyezi a felhasználót és az alapján számláz".

Nincs kvóta, de megszüntetik

Miután a Chello átalánydíjas szolgáltatás, külön díjszámlázásáról nem lehet szó esetünkben, és más kategóriába sem lehet helyezni a felhasználót. Így marad az adatforgalmi korlátozás bevezetése. A Chellohate néven szereplő előfizető szerint 64 kilobites vonalra kerülnek a túlságosan nagy forgalmú felhasználók, a cég szerint 2-4 megabites kapacitású vonalról van szó. A ,,büntetővonalra" került előfizetők nem tehetnek mást, várniuk kell a következő hónapig, amikor lenullázódik a kvóta. A cég ügyfélszolgálata szerint létezik az 5 GB-os forgalmi korlát, amit a cég hivatalosan sehol nem ismer el. Az ügyfélszolgálat szerint folyamatban van a forgalmi korlát megszüntetése.

Jön a cégeknek szánt Chello

Uli Neuert kérdésünkre elmondta, hogy a Chello más országokban már kínál olyan szolgáltatásokat üzleti felhasználók számára, melyek lehetővé teszik a webszerver üzemeltetését is. Ezeket a szolgáltatásokat kifejezetten a SoHo-k (kis cégek és otthon dolgozó vállalkozók) számára kínálják. Véleménye szerint a jelenlegi Chello szolgáltatás nemcsak a magánfelhasználók, de a SoHo-k igényeit is kielégíti. Mint elmondta, a cégeknek szánt további szolgáltatások indítását az UPC jelenleg vizsgálja.