Huba
17 °C
33 °C

Lassítják a Chello nagyfelhasználóinak elérését

2002.05.28. 16:32
A UPC kábeles internetszolgáltatásának előfizetői eddig sem forgalmazhattak 15 gigabájtnál nagyobb adatmennyiséget egy hónapban, eddig azonban nem szankcionálta a cég a nagyfogyasztókat. A türelmi időszaknak vége: a kvótát túllépő előfizetőket ezentúl a hónap végéig lassabb vonalra helyezik át. Hónap elején minden kezdődik elölről.
"Az UPC semmilyen új korlátozást nem vezetett be és nem is tervez bevezetni" - mondta el a hírre reagálva Szűcs László, a vállalat kommunikációs igazgatója.

Eddig is tilos volt

Mint mondta, eddig is benne volt a Chello szerződési feltételeiben, hogy a szolgáltatást otthoni, egyfelhasználós igénybevételre alakították ki, és az ipari méreteket elérő letöltéseket nem szívesen látják.

A Chello esetében alkalmazott technológia olyan, hogy a sávszélesség nem dedikált az egyes végpontokon, hanem bizonyos csomópontokban összegződik. Adott pillanatban pedig megoszlik a rákacsolódott felhasználók között.

Sok giga
Az Index által megkérdezett heavy userek szerint az email plusz böngészgetés esetén havi szinten valóban nincs meg a havi egy gigabájtos forgalom. De ha beugrik egy-két film, szexvideo, esetleg illegális program, a 15 gigabájt mindjárt szűk lesz. A havi keretbe csak önmegtartóztatással férhetnek be a letöltőbajnokok: heti egy filmmel és egy nagyobb szoftverrel kell beérniük.
Ha valaki túllépi a havi 15 gigabájtos korlátot, az a környéken élő más felhasználók sávszélességét befolyásolhatja. Ha bármely lassulást tapasztalnak a felhasználók, ezt rendszerint jelezni szokták az ügyfélszolgálatnak. Ezen kívül a hálózatmenedzsment keretében nyomon tudják követni minden ügyfél "adatfogyasztását" is, illetve a saját forgalmi mutatóit mindenki ellenőrizheti - tudtuk meg.

Lassítják a nagy letöltőket

"Az olyan esetekben, amikor az adott hónapban a 15 gigabájtot eléri valaki, a UPC fenntartja magának a jogot, hogy lassabb sávra tegye" - mondta Szűcs László. Ez a lépés nem jelent semmilyen megtorlást, az internethozzáférés zavartalan, csak éppen lassabb lesz.

A kommunikációs igazgató hangsúlyozta: nincs büntető díj, a lépés pusztán figyelmezteti arra az illetőt, hogy túlzott mértékben használja a hozzáférését. Az átvitel szűkítése nem történik meg automatikusan, és közel sem végleges, hiszen az új hónappal mindenki tiszta lappal indul.

"Ezt a biztonsági lehetőséget az ipari forgalmat generáló felhasználóknál alkalmazzák, a többiek védelmében" - mondta Szűcs László. A 15 gigabájt olyan nagy mennyiség, hogy az internetezők többsége messze nem aknázza ki. 300 ezer weblap letöltése bőven belefér, az adatmennyiség 23 CD-lemeznek felel meg.