Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Szoftver jelzi a gyanús külföldi hallgatókat

2002.07.05. 10:33
Az amerikai bevándorlási hivatal (INS) elindította a külföldi egyetemisták ellenőrzésére képes keresőrendszert. A hallgatók és cseretanulók internetes információs rendszere (SEVIS) a remények szerint leegyszerűsíti a vízumukban megszabott időtartamot túllépő külföldiek utáni nyomozást - közölte a hivatal Washingtonban.
A SEVIS forradalmiasítja a főiskolák közötti kapcsolattartást - mondta az AFP hírügynökségnek James Ziglar, az INS munkatársa. Azok az egyetemek, ahol a külföldiek tanulnak, kötelesek január végéig csatlakozni a rendszerhez. Minden gyanús információt kötelesek megosztani a hivatallal, és igazolniuk kell, hogy a hallgatók rendszeresen részt vesznek a kurzusokon.

Posztumusz tanulóvízum

A bevándorlási hivatal néhány hónappal ezelőtt a kritikák kereszttüzében állt, amikor kiderült, hogy a szeptember 11-i légikalózok közül kettőnek meghosszabbították a hallgatói vízumát. Mohammed Atta és Marvan Al-Shehi az erre vonatkozó igényüket az iskolájukon keresztül nyújtották be.

Az Egyesült Államokban tavaly kereken 660 ezer külföldi hallgató kapott hallgatói vízumot, de közülük sokan nem látogatták rendszeresen a számukra kijelölt előadásokat.

Az amerikai kongresszus képviselői már az év elején többségi döntést hoztak az országba látogató évi 35 millió külföldi szigorúbb ellenőrzésére. Az elmúlt 10 évben az USA-ban 47 külföldit ítéltek el amerikai földön végzett terrorista tevékenység miatt. Közülük 41 külföldi amerikai konzulátuson kapta meg a beutazási vízumát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!