Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szoftver jelzi a gyanús külföldi hallgatókat

2002.07.05. 10:33
Az amerikai bevándorlási hivatal (INS) elindította a külföldi egyetemisták ellenőrzésére képes keresőrendszert. A hallgatók és cseretanulók internetes információs rendszere (SEVIS) a remények szerint leegyszerűsíti a vízumukban megszabott időtartamot túllépő külföldiek utáni nyomozást - közölte a hivatal Washingtonban.
A SEVIS forradalmiasítja a főiskolák közötti kapcsolattartást - mondta az AFP hírügynökségnek James Ziglar, az INS munkatársa. Azok az egyetemek, ahol a külföldiek tanulnak, kötelesek január végéig csatlakozni a rendszerhez. Minden gyanús információt kötelesek megosztani a hivatallal, és igazolniuk kell, hogy a hallgatók rendszeresen részt vesznek a kurzusokon.

Posztumusz tanulóvízum

A bevándorlási hivatal néhány hónappal ezelőtt a kritikák kereszttüzében állt, amikor kiderült, hogy a szeptember 11-i légikalózok közül kettőnek meghosszabbították a hallgatói vízumát. Mohammed Atta és Marvan Al-Shehi az erre vonatkozó igényüket az iskolájukon keresztül nyújtották be.

Az Egyesült Államokban tavaly kereken 660 ezer külföldi hallgató kapott hallgatói vízumot, de közülük sokan nem látogatták rendszeresen a számukra kijelölt előadásokat.

Az amerikai kongresszus képviselői már az év elején többségi döntést hoztak az országba látogató évi 35 millió külföldi szigorúbb ellenőrzésére. Az elmúlt 10 évben az USA-ban 47 külföldit ítéltek el amerikai földön végzett terrorista tevékenység miatt. Közülük 41 külföldi amerikai konzulátuson kapta meg a beutazási vízumát.