Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Elköltözött az internet legrégebbi fóruma

2001.02.13. 21:52
Az egyik legnépszerűbb keresőportál, a Google tulajdonába került a Deja.com és vele az egyik legrégibb internetes fórum, a Usenet teljes archívuma.
Az Alternatív Kultúra lexikon meghatározása szerint a Usenet: ,,Világméretû gyûjtemény az interneten több mint 10000 hírcsoportban zajló e-mail eszmecserékbõl. A csoportok elnevezése hierarchikus, a rec.pets.cats-tõl és a rec.aviation.hang-gliding-tõl elkezdve, az alt.conspiracy.abe-lincoln-on és az alt.drugs.pot-on keresztül, az alt.sex.first-time-ig terjednek a választható témák."

Az első hálózati fórum, a Usenet huszonkét éves korára élő legendává vált. Az internet ősén, az ArpaNet-en 1979-ben Unix User Network néven indult nyílt levelezőlistában fejlődtek ki az internetes fórumok társasági életének alapvető szabályai. Innen származik például a flamewar kifejezés, amely alatt az elgorombuló fórumos vitákat értjük.

A Unix User Network 1986-ban, ,,A Nagy Átnevezés" idején kapta a Usenet nevet - a több szerveren futó szolgáltatás archívuma a legutóbbi időkig ezen a néven futott a Deja.com-nál.

A Deja.com az elmúlt két évben sehogy sem tudott profitot csiholni az antik fórum archívumából, így a felhasználók is egyre jobban szorongtak, hogy a több mint ötszázmillió üzenetet számláló adatbázis ugyanúgy eltűnhet a semmiben, mint mondjuk az első internetszolgáltató, a Netcom.

Megint szép lesz

A Google nagy megkönnyebbülést okozott a useneteseknek, amikor végül a Deja.com-mal együtt felkarolta a szolgáltatást. Igaz, okozott nekik némi sírás-rívást, hogy a teljes adatbázis egyelőre ismeretlen ideig elérhetetlen lesz: a Deja.com-tól átvett 1995-ig visszamenő archívumnak egyelőre csak a 2000 augusztusáig tartó része elérhető - a Google ugyanis ettől az időtől fogva kezdte vezetni saját Usenet archívumát.

A Google mindenesetre az általa kiadott közleményben azt ígéri, hogy az adatbázist átdolgozza. Ez bizonyosan jót fog tenni, hiszen a Usenetet eredetileg napi két hozzászólásra tervezték. Így tehát az archívum gyorsan és könnyebben kereshető lesz - vagyis régi fényében tér vissza.  • Vennék
  • Bankszámla