Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Hekkelik a YouTube-ot

2007.05.14. 10:05
Amióta a Google megpendítette, hogy a YouTube hirdetési bevételeit megosztaná a rendszerbe videókat feltöltő felhasználókkal, valósággal elszabadult a pokol a videómegosztón: többen scriptekkel és oldalfrissítési trükkökkel próbálják feltorszászni a saját mozijukat a nézettségi lista élére.

Alig pár napja jelentette be a Google, hogy nyártól reklámokkal dobja fel a YouTube videóit, és a hirdetési bevételből a videókat feltöltő felhasználóknak is csurran-cseppen majd némi részesedés, máris megkezdődött a szolgáltatás nagyüzemi hekkelése. A cél egy-egy videó esetében a minél nagyobb nézőszám elérése, ezáltal a nézettségi toplistára és a címoldalra való kijutás, ami újabb nézőket (és a jövőben majd újabb hirdetési dollárokat) hoz magával.

Videómegosztó-optimalizálás

A trükk leginkább a keresőoptimalizálásra emlékeztet, csak annál sokkal egyszerűbb a technikája, mivel itt bonyolult algoritmusok helyett szimplán a letöltések száma határozza meg a listán elfoglalt helyet. Elég a mozinkat megnyitni néhány böngészőablakban, majd szabadjára engedni az automata frissítés funkcióját, és hamarosan a toplistára kerül a felturbózott nézettségű videó. (A Firefox például tökéletesen alkalmas erre, de percek alatt találhatunk auto-refresh scripteket a neten.)

Egyre gyakoribb a csalás

A legújabb trend egyszerűen ellopni más videóját, rátenni jó feltűnően a saját oldalunk címét, visszatölteni a rendszerbe, letiltani a kommentezés lehetőségét, majd a refresh-trükkel az eredeti mozi fölé tornászni nézettségben. A hétvégén például egy fizetős moziletöltéseket kínáló oldal manipulált videói foglalták el a nézettségi toplista több mint felét.

Bár elvben aránylag egyszerű a védekezés az automata frissítéses csalás ellen (a néző IP címét kell visszaellenőrizni), a Google eddig nem igazán reagált a jelenségre. Egyébként a felhasználók már tavaly ősz óta hekkelik az oldalt, de a trükk csak most vált igazán elterjedtté.