Aliz
6 °C
14 °C

Hekkelik a YouTube-ot

2007.05.14. 10:05
Amióta a Google megpendítette, hogy a YouTube hirdetési bevételeit megosztaná a rendszerbe videókat feltöltő felhasználókkal, valósággal elszabadult a pokol a videómegosztón: többen scriptekkel és oldalfrissítési trükkökkel próbálják feltorszászni a saját mozijukat a nézettségi lista élére.

Alig pár napja jelentette be a Google, hogy nyártól reklámokkal dobja fel a YouTube videóit, és a hirdetési bevételből a videókat feltöltő felhasználóknak is csurran-cseppen majd némi részesedés, máris megkezdődött a szolgáltatás nagyüzemi hekkelése. A cél egy-egy videó esetében a minél nagyobb nézőszám elérése, ezáltal a nézettségi toplistára és a címoldalra való kijutás, ami újabb nézőket (és a jövőben majd újabb hirdetési dollárokat) hoz magával.

Videómegosztó-optimalizálás

A trükk leginkább a keresőoptimalizálásra emlékeztet, csak annál sokkal egyszerűbb a technikája, mivel itt bonyolult algoritmusok helyett szimplán a letöltések száma határozza meg a listán elfoglalt helyet. Elég a mozinkat megnyitni néhány böngészőablakban, majd szabadjára engedni az automata frissítés funkcióját, és hamarosan a toplistára kerül a felturbózott nézettségű videó. (A Firefox például tökéletesen alkalmas erre, de percek alatt találhatunk auto-refresh scripteket a neten.)

Egyre gyakoribb a csalás

A legújabb trend egyszerűen ellopni más videóját, rátenni jó feltűnően a saját oldalunk címét, visszatölteni a rendszerbe, letiltani a kommentezés lehetőségét, majd a refresh-trükkel az eredeti mozi fölé tornászni nézettségben. A hétvégén például egy fizetős moziletöltéseket kínáló oldal manipulált videói foglalták el a nézettségi toplista több mint felét.

Bár elvben aránylag egyszerű a védekezés az automata frissítéses csalás ellen (a néző IP címét kell visszaellenőrizni), a Google eddig nem igazán reagált a jelenségre. Egyébként a felhasználók már tavaly ősz óta hekkelik az oldalt, de a trükk csak most vált igazán elterjedtté.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?