Gusztáv
3 °C
7 °C

János Pál megáldotta az internetet

2002.05.15. 09:13
A pápa a Szent Péter téren tartott szokásos vasárnapi szózatában a szentírás interneten keresztüli terjesztését az idei év egyik fontos témájának nevezte.
"Az információtovábbítás és kommunikáció területének legújabb fejleményei minden korábbinál több lehetőséget nyújtanak az egyháznak az evangélium terjesztésére." - mondta a római katolikus egyház 81 esztendős feje. "Részévé kell válnunk ennek a modern és még finomabb szövésű kommunikációs hálónak - realista módon, magabiztosan és azzal a meggyőződéssel, hogy ha teljességében és felelőséggel használjuk, tisztességes lehetőséget nyújt az Úr igéjének terjesztésére."

Zülleszt és megaláz

A Vatikán egyéb médiaérdekeltségek mellett rendelkezik aktív honlappal és bár II. János Pálnak nincs e-mail címe, vasárnapi beszéde lényeges változást jelezhet a római katolikus egyház internettel kapcsolatos attitűdjében.

A pápa korábbi beszédeiben úgy vélte a webet züllesztő hatásának törvényileg kellene határt szabni. Januárban, amikor legutóbb említette az internetet, potenciális káros hatásait és az emberi méltóságot fenyegető oldalát hangsúlyozta.

Lesz védőszent?

Vasárnap azonban egyértelmű áldását adta a világhálóra. "Nem kell félnünk az információ hatalmas óceánján hajózni, mert ha így cselekszünk, az örömhír az új évezredben is elérhet a férfiak és nők szívéhez." - mondta.

Talán az internetezők védőszentjének kiválszatása sem várat már sokat magára - a legesélyesebb jelölt a feladatra Szent Izidor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!