Konrád
4 °C
17 °C

A Google válaszol a lét kínzó kérdéseire

2008.10.27. 00:12
Hisszük, hogy van válasz az élet végső kérdéseire, de annyi időnk sajnos nincs, hogy éveket töltsünk fárasztó lelkigyakorlatokkal, pszichológushoz, kineziológushoz, esetleg könyvtárba járjunk. Hiszen az emberiség tudása állítólag már az interneten összpontosul.

– Mi végre vagyunk ezen a Földön? – tette fel a kérdést gondolkodásra hajlamos barátom, András egy galambszürkébe forduló délutánon, én meg csak a vállamat vonogattam. Már hosszú évek óta nem gondolkodom. Ha kíváncsi vagyok valamire, beírom a Google-be, aztán amit kidob, azt gondolom, egészen amíg be nem zárom a böngészőt. Utána megint nem gondolok semmit.

Nemhogy nem gondolok semmit, nem is tudok semmit. Fogalmam sincs, hogy a mácsonya egyszikű vagy kétszikű, hogy mi az a Heisenberg-féle határozatlansági reláció, hogy mikor halt meg Che Guevara, és hogy mennyi szóda van a Krúdy-fröccsben. Vagy hogy mi végre vagyunk ezen a Földön.

Rákerestem a Google-ben, kiderült, hogy ennek a jelenségnek neve is van, úgy hívják, Google-tudás, és definíciója szerint azt jelenti: tudom, hogy nem tudom, de azt is tudom, hogy a Google tudja. Ha én is tudni akarom, majd rákeresek. Szomorú, de ez van.

– Szomorú, de ez van – mondtam András barátomnak, aki velem ellentétben nemcsak gondolkodni szokott, hanem még optimista is. András azt javasolta, fordítsuk a dolgot a saját hasznunkra. Ha a Google mindent tud, akkor képes válaszolni a legfogósabb, legszorongatóbb kérdésekre. Akkor azt is tudja, mi végre vagyunk ezen a Földön. Azt is tudja, mi az élet értelme. Hogy honnan jöttünk. Hogy hová tartunk. Van-e élet a halál után. Létezik-e igaz szerelem.

Nekiültünk hát, és vállt vállnak vetve feltettük a Google-nek a lét legkínzóbb kérdéseit. Külön a google.com-nak, külön a google.hu-nak. A legelső találatot vettük figyelembe. Az alábbiakban az igazságot olvashatják.

A Google.com válasza A Google.hu válasza
Who am I?
Fiú vagyok vagy lány, annyi biztos, és maximum 9 éves, állítja a Google.com első találata, a Starfall.com. Hajam szőke, barna, fekete, vörös, sárga vagy kék, bőröm néven nem nevezett színű, szemem résnyire összeszűkül vagy tágra nyílik, arcom szomorú vagy vidám. És koromtól függetlenül éjjel-nappal rugdalózóban élvezem az élet apró örömeit.
Ki vagyok én?
A legkínzóbb kérdésre praktikus választ ad a magyar Google. Egyszerűen csak azt kell tudni, hogy milyen zenét szeretek, mi a kedvenc ételem, a kedvenc sportom, filmem, meg könyvem. Én ugyanis ezek vagyok. Továbbá a nevem.
Where do we come from?
A válasz Paul Gauguin hasonló kérdéseket boncolgató, hasonló című festménye, amelynek bal felső sarkába a festő oda is írta: D'ou Venons Nous / Que Sommes Nous / Ou Allons Nous. A közhiedelemmel ellentétben tehát nem az Urálon túlról jövünk, nem Afrikából, nem is idegen bolygóról, hanem Francia Polinéziából, közelebbről Punaauiáról, Tahiti szigetéről, ahol jó mellű nők egy szál ágyékkötőben lazulnak egy kék színű bálvány körül.
Gauguin szerint innen jövünk
Honnan jövünk?
Az emberiség eredete bonyolultabb kérdés, amit a magyar világhálózat nyomatékosan jelez már azzal is, hogy a választ egy gyűlöletes pdf-formátumban rejtették el. A szöveg zavarba ejtő módon a Pénzügyi és Számviteli Főiskola Zalaegerszegi Intézete Könyvtárának fejlesztési irányaival foglalkozik, de szerencsére nem kell elmerülnünk a dokumentumvagyon alakulásának kérdéseiben, a válasz ugyanis nyilvánvalóan a mottó: "Agyag-Buddhák nem jutnak át a vízen. Fém-Buddhák nem jutnak át az olvasztókemencén. Fa-Buddhák nem jutnak át a tűzön." Ha tehát e sorok olvasója se nem agyag-, se nem fém-, sem pedig nem fabuddha, hanem hagyományos ember, akkor nyilván a vízen, az olvasztókemencén végezetül pedig a tűzön keresztül érkezett.
Where are we going?
Hogy hová tartunk? Amerikába, hova máshova. Négy nő útnak indul, hogy bejárja az Egyesült Államok rurális vidékeit és városait, találkozik paraszttal, pincérnővel, ügyvéddel és kamionsofőrrel – ez az 1999-es dokumentumfilm alapsztorija. Tizenhét nap, tizenhat állam, négy nő, egy utazás. A film nem mondja meg, ki mit tegyen, ami kifejezetten pozitív.
Hová tartunk?
A múlt elismerjük, kicsit ködös, de a jövő egyértelmű. Szennyezett folyóvizekben fogunk horgászni. A borongós jövőképnek talán a világgazdasági válsághoz van köze, talán egy közelgő környezeti katasztrófához. Nem árt azonban, ha a napokban beszereznek egy olcsó, de megbízható horgászfelszerelést.
What is the purpose of life?
Az élet célját a következő példázatból ismerhetjük meg igazán: Egyszer egy képzett harcművész megkérte Bruce Lee-t, mondjon el neki mindent, amit csak a harcművészetekről tud. Bruce erre feltartott két folyadékkal teli poharat. "Az első pohár – mondta Bruce – jelképezi mindazt, amit a harcművészetekről tudsz. A második pohár azt jelképezi, amit én tudok a harcművészetekről. Ha az én tudásommal akarod megtölteni a poharadat, először ki kell ürítened a magadét." Ebből az élet célja nem derül ugyan ki, de az biztos, hogy a megismeréshez vezető úton Bruce Lee egyszerűen megkerülhetetlen.
Mi az élet értelme?
Magyarul az életnek értelme van, nem célja, úgyhogy vizsgáljuk inkább azt. Az élet értelme egyértelműen nem a baseballozás, szögezi le a magyar net, hanem Jézus követése. A végső válasznak egyébként mégis köze van a sporthoz, mert a szöveg szerint Jézust követni olyan, mint elmenni egy meccsre, és megnézni istent. Hogy isten kivel játszik és milyen sportágban, azt sajnos továbbra is homály fedi.
Is there life after death?
Dr. Melvin Morse amerikai gyerekorvos szerint van, és ezt a klinikai halál állapotából visszatért gyerekek történeteivel tudja bizonyítani. A doktor szerint az emberi agy halál utáni állapotot regisztráló részével kapcsolatba lehet kerülni imádság, meditáció, sőt kötögetés révén is, de annak megértéséhez, hogy pontosan mi megy végbe az agyban, további vizsgálatok szükségesek.
Van élet a halál után?
Egyértelműen van, de csak akkor, ha sajnálatos módon nem vagyunk „materialisták", esetleg buddhisták, mert az a halál utáni kellemetlen meglepetéseket jelent. Akik viszont jó kapcsolatokat ápolnak Krisztussal, tutira fenn vannak a Világegyetem Nagy VIP-listáján.
Does God exist?
Igen. Sőt a DoesGodExist.org szerint ez már a Bibliában is benne van: "Kezdetben teremté Isten az eget és a földet." (Mózes 1,1). Namost innentől kár is lenne vitatkozni, de akinek gyakorlati bizonyítékokra van szüksége, tekintse meg az ábrát, amelyből kiderül, hogy folyton táguló univerzumban élünk, és ebből egyenesen következik, hogy van isten.
Van isten?
Ez a magyar net számára a legbonyolultabb kérdés. A rettenetesen hosszú, az erényt, a boldogságot, a reményt és a morált az összes létező szemszögből megvizsgáló szöveg végén kiderül, nem tudható, létezik-e isten, de az biztos, hogy jobb lenne, ha lenne.
Is there life outside of Earth?
Nem tudjuk, de keressük, mondja a Google első találata, és felsorolja, hol mindenhol lehet élet a Földön kívül (főleg a Marson), és ki mindenki keresi (főleg a NASA). Ettől nem lettünk okosabbak.
Létezik földönkívüli élet?
Létezik, és ezt ráadásul a Holdon is járt űrhajós, Dr. Edgar Mitchell állítja. A tudós szerint a ténnyel egyébként a kormányok is tisztában vannak, csak elhallgatják az emberek elől.
Is there true love?
"Ha az igaz szerelmet a gyerekmesék alapján képzeljük el, azt gondolhatnánk, hogy a végső cél a szőke herceg vagy hercegnő megtalálása, hogy aztán boldogan éljünk, míg meg nem halunk" – írja Alice, a tanácsadó, majd gyorsan ki is ábrándít az igaz szerelemből: "A valóság az, hogy szerelembe esni és szerelmesnek maradni csak folyamatos munka és türelem árán lehet, még ha ez nem is tűnik túl romantikusnak."
Van igaz szerelem?
A magyar keresés ebben a kérdésben sem hagyja magára a végső tudásra szomjazót. Van igaz szerelem, és pont a legjobb helyen jár, mert a neten lehet megtalálni. A recept szerint a Yahoo csetszobáiban kell bolyongani.
How can I get rich quick?
Törekedjünk kis befektetésre és nagy hozamra, biztat a Wikipedia vonatkozó szócikke. Aki gyors meggazdagodást ígér, nagy valószínűséggel átver: ha kevés erőbefektetéssel, kis kockázattal, rövid idő alatt nagy haszonnal kecsegtet, valószínűleg hazudik. Viszont gyorsan meggazdagodik.
Hogyan gazdagodhatok meg gyorsan?
Feng shuival. A gyors meggazdagodáshoz nem pénzügyi ismeretek kellenek, egy nyavalyás Excel-táblázatot sem kell megnyitnia, és nem szükséges rekedtre kiabálnia magát a tőzsdén, tudtuk meg a célirányos kereséssel. Egyszerűen csak rendet kell rakni, a jólét szimbólumaival kell telerakni a szobát, amit előzőleg zöld, bíbor és piros festékkel mázoltunk ki. Hogy a pénz ezután hogyan érkezik, az nem derül ki a szövegből, valószínűleg valaki kopog a bíborszínű ajtónkon és beadja.
Why?
A "Miért?" kérdésre a Google kérdéssel felel: az első találat a magát indie/folk/new wave-együttesként meghatározó Why? nevű együttes MySpace-oldala, azon is a Close to Me című szám. "Órákig vártam erre/annyira belebetegedtem/bárcsak ne ébredtem volna fel/nem hittem, hogy vége lesz ennek a napnak/Soha nem hittem, hogy az éjszaka/ilyen közel lesz hozzám". Hát ezért.
Miért?
Ilyet nem kérdez a magyar ember, mert erre a kérdésre nincs válasz. Pontosabban van, de annyi, amennyit normális netező nem olvas el. A kérdést talán istennek kell bekiabálnunk a mérkőzés szünetében, vagy amikor éppen a kispadon ül.

Magyarok helye az Univerzumban

Kissé konfúz, de ezért jellemző képet rajzol a Google a magyarok világegyeteméről. A magyar ember eszerint mélyen hisz Jézusban és a feltámadásban, isten létével kapcsolatban azonban kissé bizonytalan. Egyéb tekintetben inkább az ezotéria mozgatja, a földi gazdagságot például feng shui módszerekkel éri el, miközben hisz az ufóban. A magyar netező önmagában azonban nagyon is biztos, nem más ő, mint a hobbija.

A többiek helye az Univerzumban

Az angol nyelvű Google felemás képet fest a világról: bár isten természetesen van (ezt ütős animált gif bizonyítja), a válaszok a lét legfontosabb kérdéseire nem tőle származnak, hanem rosszul rajzolt gyerekszájtról, idősödő családanyák kapuzárási filmjéből, Bruce Lee-től és Paul Gaugintől, aki úgy tudja, hogy nemcsak Polinéziából jövünk, hanem oda is tartunk. Irány Punaauia!