Viola
-6 °C
-2 °C

Elvehetik a dotkom domaineket a VeriSign-tól

2002.09.06. 12:21
Az internetes domainbizniszt igazgató testület az ICANN közölte: visszavonja a vállalattól a legnépszerűbb domainek regisztrációs jogát, amennyiben az nem távolítja el adatbázisából a hamis személyes adatokat.
Kedden meredek zuhanásba ment át a legjövedelmezőbb .com, .net, és .org legfelsőbb szintű domainadatbázist kezelő VeriSign részvényeinek árfolyama, miután az internetes névkiosztásért felelős nonprofit szervezet, az ICANN alelnöke Louis Touton nyílt levélben a koncessziós jogok megvonásával fenyegette meg a vállalatot.

Touton mindezt arra az esetre helyezte kilátásba, ha a vállalat nem korrektúrázza két héten belül az adatbázisában szereplő 17 domain valótlan adatait. Ilyen volt például a yorkstreethardware.com, amely kansasi Ózban, a Sárgatéglás úton lakó Toto nevű magánszemély tulajdonában van, de ugyancsak szerepel a tételes listán a népszerű namezero.com egy hamis telefonszámmal.

Nem tettek semmit

"17 hibás domainrekordot emeltek ki a 10,3 millióból. Nem mintha a VeriSign nem tekintené ezt fontos kérdésnek, de 17 adat a 10,3 millióból nem nevezhető jellemző hanyagságnak" - igyekezett a szigorú felszólítás élét tompítani Brian O'Shaughnessy, a vállalat szóvivője. "Az adatbázist egyébként egy héten belül kijavítjuk" - tette hozzá.

Mary Hewitt, az ICANN szóvivője azonban igyekezett árnyalni a képet. Elmondta: azért intéztek nyílt felszólítást szerződéses partnerükhöz, mert a pár héttel korábban kelt előző felszólításra a VeriSign úgy reagált, hogy "azt csináltok, amit akartok."

Nemlétező emailek a szőnyeg alatt

Ross Rader a konkurens Tucows kutatási igazgatója az Internetnews kérdésére annak a vélekedésének adott hangot, hogy a VeriSign nagy bajban van, mivel adatbázisában több ezer domain mellett nem szerepel működő emailcím.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!