Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

ViDeO, robotok és minden más

2001.05.15. 20:23
Fotózás, bölcselet, falfirka, korláton lecsúszás, beszélgető scriptek írása és egyéb programozás - ezekkel foglalkozik manapság egy korszerű fiatalember.
ViDeO és gothic életérzés
Ugyanaz történik, mint a legutóbbi alkalommal: felfigyelek egy érdekes dologra, azután kiderül, hogy valójában egy csomó érdekes dologról van szó. A magyar internetre azért még nem telepedett rá végzetesen a békaszag. E-mailben kapok egy linket, ami a klasszikus csevegőprogramra, az IRC-re írt scriptet tartalmaz, neve Frenézis Beatrix.

Frenézis Bea az IRC-vel együtt csatlakozik az IRC-re, és amikor privát beszélgetést kezdeményez, automatikusan beszélgetni kezd. A partner mondataiban szereplő szavakra reagál (e-mail cím kérésekor elterel, trágárkodáskor megsértődik), és a felhasználó mélán figyelheti a kiúttalan dialógus kibontakozását.

Bea húga, Frenézis Nikolett, már egy egészen más jelenség - mintha csak Shakespeare arcából pattant volna ki. Nikolett scriptje minden privát beszélgetőablakra nyit egy másikat, összeköt két csevegőt, anélkül hogy azok tudnának róla. Ha például egy erősen naivra vett női névvel lépünk be egy csevegőszobába, a légyként tapadó hapsik hamarosan egymással próbálnak kapcsolatot teremteni lázasan. Ilyenkor általában az önfeledt csevegés rendszerint buzizásba torkollik, a végén egy kétes kibéküléssel.

A protohisztor

A linket visszafejtve jutok ViDeO oldalára. Nyilvánvaló, hogy nem egyszerű figura az, aki a fent taglalt scriptek írogatásával tölti idejét - a honlap egy klasszikus weblog. A weblog a magyar interneten nem számít gyakori dolognak, és itt láthatóan emberére talált.

ViDeO sportol
ViDeO közli írásait, programjait, fotóit, falfirkáit és a freestyle walking területén végzett kutatómunkája eredményeit. A dolgok túlnyomó része érdekes és jó.

Itt van például a programozástól talán legmesszebb eső érdeklődési kör, a freestyle walking. A szabadfogású sétálás urbánus szertorna extrém formája: az ember megpróbál különféléket figurázva végigcsúszni egy korláton úgy, hogy az egész ne végződjön fatális balesetben, mert olyankor több pont jár. (Ajánlom figyelmükbe a sportolásról készült zenei aláfestéssel ellátott klipeket.)

Ha idevesszük, hogy ViDeO olykor graffitizéssel is enyhíti feltörő kreativitását, akár kortárs autodidakta cyberpunknak is tekinthetjük. A túlzások elkerülése végett zárom soraim, további részletek a itt.