Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Keress a webes videóiddal

2006.07.05. 10:15
A MySpace úgy érzi, megszorongatható az elementáris erővel berobbanó YouTube. A Google inkább az interaktivitásban, egy új szolgáltató meg a felhasználók megfizetésében hisz.

Bár továbbra is a YouTube a legnépszerűbb videómegosztó szájt, a MySpace ezt nem kívánja annyiban hagyni. A HitWise legfrissebb adatai szerint bár a YouTube növekedése az utóbbi hónapokban is impozáns, mióta megjelent a MySpace-en is a videómegosztás funkció, komoly riválissal kell szembenéznie.

Bár április elején a MySpace videómegosztója megelőzte a ma már havi 12 millió egyedi látogatóval büszkélkedő YouTube-ot, ám az újdonság ereje ezt követően elveszni látszott. Ugyanakkor június második felében a MySpace Video ismét erősebb ütemben kezdett növekedni, mint a nagy rivális.

A két legsikeresebbhez szeretne felzárkózni a Google Video is, mely eddig is viszonylag gyengén muzsikált, és a mostani tendenciák sem azt mutatják, hogy valaha is fel tud érni a két nagyhoz. Nemrégiben azonban a Google videószolgáltatásához a YouTube-éhoz hasonló értékelő- és hozzászóló rendszert kapcsolt. Sőt, a bloggereknek is próbálnak kedvezni: egy új funkció segítségével könnyebben ágyazhatják be saját blogjukba a videótartalmakat. A Google hivatalos blogja szerint további újításokon is dolgoznak.

Make it, post it, profit!

A többi webkettes alkalmazáshoz hasonlóan a videómegosztó szájtok kapcsán is egyre többször merül fel, hogy hogyan lehet pénzt keresni az ilyen népszerű online szolgáltatásokkal. A YouTube nemrégiben jelentette be, hogy megállapodott az NBC-vel, melynek következtében a szájton a jövőben megjelennek majd a tévécsatorna egyes műsorrészletei, sőt exkluzív videók is.

A Google Video pedig kísérleti jelleggel indította el a FreeTodayt, ahol napi rendszerességgel hirdetésekkel egybekötött ingyenes videókat nézhetnek meg a látogatók. A fizetős tartalom vonzóvá is tehető, legalábbis ebben hisznek egy új videómegosztó szájt fejlesztői. Az Eefoof üzleti modellje szerint a videót megosztó netezőknek is részesülniük kell a bevételekből.

Az Eefoofnál minden hónapban az összlátogatottságot figyelembe véve kiszámolják, hogy az egyes videóklipek mennyi pénzt kerestek a beküldőknek, s ha az összeg 25 dollár felett van, akkor a PayPal online fizetési rendszer segítségével elküldik a videót megosztó felhasználónak a "fizetést". Ugyanakkor azoknak nem adnak pénzt, akik mások videóit - szerzőjogi védelem alatt álló tartalmakat - töltenek fel. Az persze kérdés, hogy hogyan tudják majd kétséget kizáróan eldönteni az Eefoofnál, hogy melyik videó áll szerzőjogi védelem alatt.