Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Keress a webes videóiddal

2006.07.05. 10:15
A MySpace úgy érzi, megszorongatható az elementáris erővel berobbanó YouTube. A Google inkább az interaktivitásban, egy új szolgáltató meg a felhasználók megfizetésében hisz.

Bár továbbra is a YouTube a legnépszerűbb videómegosztó szájt, a MySpace ezt nem kívánja annyiban hagyni. A HitWise legfrissebb adatai szerint bár a YouTube növekedése az utóbbi hónapokban is impozáns, mióta megjelent a MySpace-en is a videómegosztás funkció, komoly riválissal kell szembenéznie.

Bár április elején a MySpace videómegosztója megelőzte a ma már havi 12 millió egyedi látogatóval büszkélkedő YouTube-ot, ám az újdonság ereje ezt követően elveszni látszott. Ugyanakkor június második felében a MySpace Video ismét erősebb ütemben kezdett növekedni, mint a nagy rivális.

A két legsikeresebbhez szeretne felzárkózni a Google Video is, mely eddig is viszonylag gyengén muzsikált, és a mostani tendenciák sem azt mutatják, hogy valaha is fel tud érni a két nagyhoz. Nemrégiben azonban a Google videószolgáltatásához a YouTube-éhoz hasonló értékelő- és hozzászóló rendszert kapcsolt. Sőt, a bloggereknek is próbálnak kedvezni: egy új funkció segítségével könnyebben ágyazhatják be saját blogjukba a videótartalmakat. A Google hivatalos blogja szerint további újításokon is dolgoznak.

Make it, post it, profit!

A többi webkettes alkalmazáshoz hasonlóan a videómegosztó szájtok kapcsán is egyre többször merül fel, hogy hogyan lehet pénzt keresni az ilyen népszerű online szolgáltatásokkal. A YouTube nemrégiben jelentette be, hogy megállapodott az NBC-vel, melynek következtében a szájton a jövőben megjelennek majd a tévécsatorna egyes műsorrészletei, sőt exkluzív videók is.

A Google Video pedig kísérleti jelleggel indította el a FreeTodayt, ahol napi rendszerességgel hirdetésekkel egybekötött ingyenes videókat nézhetnek meg a látogatók. A fizetős tartalom vonzóvá is tehető, legalábbis ebben hisznek egy új videómegosztó szájt fejlesztői. Az Eefoof üzleti modellje szerint a videót megosztó netezőknek is részesülniük kell a bevételekből.

Az Eefoofnál minden hónapban az összlátogatottságot figyelembe véve kiszámolják, hogy az egyes videóklipek mennyi pénzt kerestek a beküldőknek, s ha az összeg 25 dollár felett van, akkor a PayPal online fizetési rendszer segítségével elküldik a videót megosztó felhasználónak a "fizetést". Ugyanakkor azoknak nem adnak pénzt, akik mások videóit - szerzőjogi védelem alatt álló tartalmakat - töltenek fel. Az persze kérdés, hogy hogyan tudják majd kétséget kizáróan eldönteni az Eefoofnál, hogy melyik videó áll szerzőjogi védelem alatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!