Béla
13 °C
27 °C

Nem tetszik az RTL Klubnak a videómegosztás

2006.11.19. 15:03
Az egyik legnagyobb magyar kereskedelmi tévé eltávolíttatott egy videót az egyik legnépszerűbb hazai videómegosztó oldalról, a Videobombról. A lépést valószínűleg sok hasonló fogja követni.

Mocsokmagazinunk, a Subba egy pénteki postjában linkelt egy részletet az RTL Klub Balázs Show című műsorából. Subba a Blogter-birodalom videómegosztó szolgáltatásán, a Videobombon találta a felvételt. A post kommentjei alatt szombat éjjel Prospero nicken megjelent Miskolczy Csaba, a Blogter vezetője, és közölte, hogy hamarosan nem lesz elérhető a videó. "Az RTL Klub ránk szólt, hogy távolítsuk el a videóikat, azaz bannolódik a videó..." - magyarázta a döntést Prospero. A felvételt azóta eltávolították.

A Videobombon közölt részlet azért is volt problémás, mert a nem látszott rajta az RTL Klub logója, és semmilyen hivatkozást nem tartalmazott a tévécsatornára. Az RTL további műsoraiból (Heti hetes, Fábry show) egyébként továbbra is találhatók részletek az oldalon, ezért a szerzői jogait védő tévéadó minden bizonnyal nem utoljára kérte ilyesmire a Videobombot.

Korábban már az Indexnek is akadt hasonló problémája a Blogter említett szolgáltatásával. Több videómegosztó oldal között a Videobomb is forrásmegjelölés nélkül közölte azt a felvételt, amit az Index az október 23-án beindított tankról készített. A videót más hírportálok is átvették, a valós forrás említése nélkül. Az Index szintén a felvétel eltávolítását kérte, ez azóta megtörtént.

Az RTL Klub lépése azt jelzi, hogy a hazánkban is hasonló a kereskedelmi tévék hozzáállása a videómegosztáshoz, mint azt az utóbbi hónapokban a YouTube-ot támadó tévécsatornáknál tapasztalhattuk. A legsikeresebb videómegosztó szájt október végén rövid idő alatt 30 000 videót törölt, többnyire japán tévéadásokat. Több videó vált elérhetetlenné a Comedy Central csatorna kérésére is, többek között a South Park, valamint a The Daily Show és a The Colbert Report műsorok teljes epizódjai (a részletekkel szemben elnézőbb a tévéadó). Az oldal igyekszik eleget tenni a jogilag nehezen megkérdőjelezhető kéréseknek: egy tartalompublikálásra vonatkozó kétoldalú szerződéskötés nyomán valószínűsíthető, hogy a YouTube bizonyos időközönként kérés nélkül törli a Universal videóit.

A videómegosztó oldalak sikere nagy fejtörést okoz a nemzetközi tévécsatornáknak, a velük kapcsolatos vitában többnyire a reklámérték és a szabad információáramlás hívei ütköznek meg a szerzői jog képviselőivel. Az előbbiek legnépszerűbb álláspontja szerint az lenne a megoldás, ha a tévéadók jeleznék, milyen feltételek (jellemzően forrásmegjelölés) mellett terjeszthetik műsoraikat a YouTube-hoz hasonló portálok.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft