Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Üzleti konferencia videón

2005.01.06. 09:33
Egyelőre főleg a kutatói-egyetemi szféra él a videokonferencia-rendszerek nyújtotta lehetőségekkel, de a megoldás gyorsan terjed az üzleti világban is. További felhasználási terület lehet a távoktatás, az egészségügy, a hadsereg és a távkihallgatás révén akár a büntetés-végrehajtás is.
Ugrásszerű fejlődésnek indult 2004-ben a videokonferencia-rendszerek piaca, derül ki a Wainhouse Research piackutató cég elemzéséből. Az eladott egységek számát tekintve harminc, dollárban számolva pedig húsz százalékos növekedés volt a szegmensben 2004-ben 2003-hoz képest. A fellendülés hátterében az internettechnológia és a szélessávú hálózatok fejlődése áll, napjainkra érett meg a helyzet az internet alapú (IP) videokonferencia-rendszerek elterjedésére, állítja Kászonyi Péter, a KFKI csoporthoz tartozó LNX Hálózatintegrációs Rt. ügyvezető igazgatója.

Magyarországon másfél-kétmillió dollár értékben vásároltak videokonferencia-eszközöket az idén, jövőre pedig ötven százalékos növekedés várható, mondta el Kászonyi Péter. A videokonferencia-rendszerek piacát néhány nagy gyártó uralja, amelyek összesített éves árbevétele 1,5 milliárd dollár körül alakul, közülük a legnagyobb negyvennégy százalékos részesedésével az amerikai Polycom. Az LNX Magyarországon a Polycom termékeinek legnagyobb viszonteladója, részesedése a hazai piacon ötven százalék feletti.

Mindenkit érdekel

Már létrejött és a jövőben egyre szorosabb lesz a videokonferencia-rendszerek és az IP-telefónia közötti kapcsolat. Erre jó példa az amerikai Cisco Systems egyik legújabb fejlesztése, amellyel az IP-telefonkészülék egyszerűen és olcsón videotelefonná alakítható. A harmadik generációs, szélessávú internetelérést nyújtó UMTS mobiltechnológia is a video irányába viszi a világot, hiszen így az úton lévő emberek is tudnak majd csatlakozni a beszélgetéshez.

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a telefon- vagy webkonferenciázás már elterjedt a vállalati szférában, és ez fejlődik tovább a videokonferencia irányában. Az üzleti szférán túl további felhasználási terület lehet a távoktatás, a hadsereg, a távkihallgatás révén a büntetés-végrehajtási intézetek, és az egészségügy (sebészeti beavatkozásokat lehet távolról megfigyelni, de Ausztráliában például elterjedt, hogy az orvosok ezen keresztül beszélgetnek a betegeikkel). A kormányzat is egyre jobban érdeklődik a videokonferencia-rendszerek iránt, hazánkban például a megyei vezetők rendszeres értekezleteinek lebonyolítását könnyítenék meg ezzel.

Együttműködő kutatók

A legfejlettebb és leghasználhatóbb videokonferencia-rendszere a kutatói-egyetemi szférának van, és a világméretű hálózatnak Magyarország is tagja a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetben végrehajtott fejlesztés révén. A rendszer első komoly erőpróbája december első felében volt: 24 órán át folytattak tudományos megbeszéléseket öt kontinens több mint 40 országában található 300 helyszín összekapcsolásával, közölte a Világgazdaság érdeklődésére Máray Tamás, az intézet műszaki igazgatója. A képernyőkön mindig az látszott, aki éppen beszél, pont úgy, mintha egy konferenciateremben volnánk, tette hozzá Máray Tamás.

Természetesen kérdéseket lehetett feltenni, valamint - és ez a rendszer talán legnagyobb előnye - az aktuális előadó prezentációkat, vetítést, zenét, filmet vagy fotót játszhatott be, kedve szerint, és azt a nézők élőben láthatták-hallhatták. Az eseményeket nézőként a weben is nyomon követhették az érdeklődők. Míg tavaly egyetlen hazai résztvevője volt az évente megrendezett tanácskozásnak, addig az idén hét magyar intézmény jelezte, hogy részt kíván venni a projektben, és a Debreceni Egyetemről Gál Zoltán bemutatkozó előadást is tartott, Élet az unió keleti határán címmel.