Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Az indiánok esete az online dohányboltokkal

2001.12.11. 19:28
A dohányipar ellen küzdő amerikai civil szervezetek nyolcvannyolc dohányárudát találtak az interneten - több mint felük a piaci szabályzástól független indián rezervátumokban működik.
Az elemzések szerint a negyvenmilliárd dolláros amerikai dohánypiac forgalmának huszonöt százaléka áttelepül az internetre a következő tíz évben. A civil szervezetek számára az online-osodás paradigmája új kihívásokat jelent: a piaci szabályok hálója nem korlátozza megfelelően a higanymozgású internetet, így tragikus módon kiskorúak is könnyedén rendelhetnek az addiktív áruból.

Irány a hálószoba!

"A dohányvállalatok terjeszkedésének új iránya az internet. Reklámozni és árusítani kívánják termékeiket a hálón, mert így juthatnak be legkönnyebben a tizenévesek hálószobáiba" - mondta az MSN-nek Clive Bates, a brit Action on Smoking and Health igazgatója. "Az internet erőssége, hogy szabad és államok feletti. A proléma pedig az, hogy ha dohányt árusítanak rajta, emberek fognak meghalni" - tette hozzá.

Kurt Ribisl, az online kutatást végző szervezet tagja úgy vélte, hogy az internetes dohánykereskedelem aláássa a piaci szabályozást. Ribislék felmérése 88 online dohányáruházat talált Egyesült Államokban működő szervereken.

Összesen 23 amerikai államban működik internetes dohánybolt, közel felük New Yorkban. Több szájt vámmentes dohányt, mások különleges ajándéktárgyakat (kulcstartó, iránytű, felfújható fotel) kínáltak.

Máy Károly forog a sírjában

Kiderült továbbá, hogy 49 bolt indiánrezervátumokban található szerveren működik. Ez utóbbi tényállás azért okoz fejfájást a törvényalkotóknak, mert ezek az államok törvénykezésétől független autonóm területek.

A civil szervezetek így a közeljövőben újabb lobbiofenzívát indítására kényszerülnek a online dohánykereskedelem szabályozása érdekében, hogy a kiszabott adókat az interneten forgalmazott termékek után is beszedjék, a szürke piacot kiszorítsák, és hogy a kiskorú vásárlókat kötelezően kiszűrjék.