Gusztáv
-4 °C
1 °C

Laptopon hasít a Vodafone GPRS

2003.05.13. 19:38
A GPRS elérés első bevezetése óta sokat változott a hálózatok és az eszközök minősége. A Vodafone Mobile Connect Card laptopos kiegészítőjét tesztelte az Index.
Bár a Vodafone kifejezetten arra kért meg minket, hogy laptopunkkal együtt jelenjünk meg a kártya átvételekor, mi szándékosan lemerült akkumulátorral állítottunk be, hogy az átlagos ügyfelekhez hasonlóan saját magunknak kelljen minden apróságot beállítanunk. A kártya beüzemelésekor azonban kiderült, hogy ezzel sem sikerült túlságosan megnehezítenünk a dolgunkat, a részletes útmutatót követve ugyanis csak a megfelelő "OK" gombokra kellett folyamatosan rákattintanunk, mígnem egy újraindítást követően már használatba is vehettük az eszközt.

Másnál már bevált

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A Vodafone GPRS kezelőprogramja igazán átfogó szolgáltatást nyújt: elindítja, illetve leállítja a kapcsolódást; a statisztika oldalon a hálózat minőségéről, az átviteli sebességről és a letöltésekről közöl információkat; SMS-t küld; elindítja a kiválasztott böngészőt és levelezőklienst; csatlakozik a virtuális magánhálózatra (VPN).

A Vodafone egyébként az Option Globetrotter GPRS kártyamodemet öltöztette piros-fehér színekbe, amely korábban már járt az Index szerkesztőségében. Akkor még kevésbé volt feltűnő kártya a kinézete és a Pannon GSM SIM-kártyája osztotta benne a biteket. A készülék három normás (GSM 900 / 1800 / 1900), és a Multislot Class 10 szabvány szerint készült, tehát letöltésre 4, feltöltésre 2 időrést vesz igénybe.

Kiegészítőnek szánják

Bár a Vodafone az elsők között jelent meg átalánydíjas GPRS eléréssel a piacon, az adatkábeles-mobiltelefonos megoldás a korábbi tesztünk szerint kimondottan használhatatlan volt. A szolgáltató következő - a felhasználók által igen felháborítónak tartott - lépése a havi forgalom 1 gigabájtban való korlátozása volt, amely máig érvényes. A forgalmi korlát és a hálózatfejlesztés jelentősen csökkentette a hálózat terheltségét, és tesztünk során már akadálymentesen tudtunk száguldozni a kibertérben, körülbelül modemsebességen. A statisztikákat közlő oldal szerint a feltöltésben körülbelül 20-22, a letöltésben 44 kilobit/másodperces rekordot sikerült felállítanunk.

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
A kéthetes teszt során egyébként alig néhány száz megabájt adatot sikerült a laptopunkra letölteni, igaz, az otthoni ADSL és a munkahelyi szélessáv mellett nem volt szükségünk a rádiós hálózat folyamatos használatára. A kártyát a Vodafone is kiegészítőnek szánja: elsősorban a sokat utazó üzletembereknek, akiknek a világ minden tájáról el kell érniük céges hálózatukat, leveleiket és fontos dokumentumaikat.

Fegyver a mobilban?

A készülékhez sajnos nem jár sem a telefonáláshoz szükséges headset, sem a külső antenna. A Mobile Connect Card saját antennájának teljesítményével nem volt problémánk, de anyagának minősége csapnivaló: egy bekapcsolás után a piros műanyag szárny egyszerűen kilőtte magát a laptopból, már-már életveszélyes sérüléseket okozva ez által a billentyűzet mellett gyanútlanul heverő egérnek. Az elszállt darab szerencsére a helyére illesztve működőképes volt, de stabilan rögzíteni már nem tudtuk. A kártya előfizetéssel bruttó 69 900 forintba kerül.