Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A telefonspamet blokkolja az új szoftver

2004.06.28. 17:10
Ahogy a telefonforgalom nagy része átkerül az internet hálózatára, egyrészt lényegesen olcsóbb lesz a telefonálás, másrészt újabb és újabb lehetőség nyílik a marketingesek számára, hogy a legváltozatosabb kéretlen üzenetekkel bombázzák az emailezők mellett már a telefonálókat is. Az egyénre szabott hangos spamek egyre elterjedtebbek, és a kéretlen levelekhez hasonlóan kellőképpen idegesítőek lesznek.
A VoIP technológiával (internetalapú telefonálás) foglalkozó Qovia vállalat a hangos spamáradat megelőzése érdekében döntött úgy, hogy kifejleszt egy technológiát, amellyel meghiúsítja a marketingesek ádáz törekvéseit és a hangos spamet kezdeti stádiumában fojtja el.

Megelőzni a hangos spam áradatát

"Tudtuk, hogy a spammerek számára kihívást jelent majd a VoIP, ezért döntöttünk úgy, hogy megfékezzük őket, mielőtt bosszantó következmények lennének" - nyilatkozta az AP hírügynökségnek R. Pierce Reid, a vállalat marketingvezetője.

Egy decemberi felmérés szerint a nemzetközi telefonforgalom egészének 13 százalékát teszi ki az internettelefónia, vagyis a VoIP technológián alapuló beszélgetések aránya, és a nagyobb telekommunikációs vállaltok folyamatosan növelik ezt az arányt.

A Qovia az elkövetkező pár hétben jön ki azzal az alkalmazással, amely azonosítja és blokkolja a VoIP-spamet. Az írott szövegekre kifejlesztett spamblokkolókkal ellentétben, amelyek különböző kulcsszavakat alapján szűrnek, a Qovia algoritumusokon alapuló metódust alkalmaz, amely felismer bizonyos fordulatokat, amelyek a marketinges szóhasználatban fordulnak elő.

A vakok számára bonyolultabb a spamkérdés

Az írott szöveges spamek szűrésére ma már egyre több lehetőség adódik, de a vakok számára még mindig rendkívül nagy problémát jelentenek, ugyanis minden egyes üzenet tárgyát meg kell hallgatniuk - szövegfelolvasó szoftver segítségével -, hogy el tudják dönteni, hogy kéretlen levélről vagy egy ismerős leveléről van-e szó. Emiatt sokkal több időt vesztegetnek leveleik ellenőrzésével, mint a látók, akik egyetlen pillantás után törölhetik a spamet. A Wired cikke szerint emiatt egyre több vak internetfelhasználó hagy fel a levelezéssel.

Minnesotában, a vakok számára létrehozott akadémián központi szerverszűréssel oldották meg a problémát, de ez csak azoknak jelent megoldást, akik az intézmény levelezőrendszerét használják.